کبریتی که یونان بر اقتصاد اتحادیه اروپا کشیده دامان بانکهای این کشور را گرفته است و مردم یونان با هجوم به بانکها در حال خالی کردن پساندازهایشان هستند. بی ثمر بودن نتیجه نشست نمایندگان اتحادیه اروپا با یونان جو هراس و ترس را در میان مردم یونان از عمیقتر شدن بحران دامن زده و میزان برداشت آنها از بانکها را گسترش داده است. گزارش سی ان ان مانی در این باره نشان میدهد که بانک مرکزی اتحادیه اروپابه همین دلیل مجبور است مقدار نقدینگی اضطراری بیشتری به بانکهای یونان تزریق کند تا اقتصاد «این بچه لوس» اتحادیه را سرپا نگاه دارد؛ این اصطلاحی است که مخالفان کمک اتحادیه اروپا به یونان دادهاند. بر این اساس بانک مرکزی اروپا اعلام کرده که از بانکهای یونان حمایت میکند و سپردههای سپردهگذاران در امان هستند اما با این وجود همه تلاشهای بانک مرکزی اتحادیه اروپا با شکست مواجه شده و سپردهگذاران یونانی در حال خارج کردن پولهایشان از بانکها هستند.
گزارش بانک مرکزی یونان نشان میدهد که ظرف مدت هفت ماه مبلغ ۳۰ میلیارد یورو از بانکهای یونان خارج شده و طبق گزارش رسانههای یونان، این روند این هفته سرعت میگیرد و پیشبینی میشود با سرعت بسیار بیشتری رو به رو باشد. این باعث میشود بانکها به بانک مرکزی اروپا وابسته شوند. کمک بانک مرکزی اروپا امسال بیش از دو برابر شده و به ۱۱۸ میلیارد یورو یعنی برابر با ۶۶درصد از GDP یونان رسیده است.
فرشاد قربانی، کارشناس اقتصادی در این باره به «فرصت امروز» گفت: اتحادیه اروپا سالهاست که با بحران یونان دست و پنجه نرم میکند اما تلاشهای انجام گرفته نتوانسته مشکلات را بر طرف کند. یونان مثل چاه بزرگی دهان باز کرده و در حال بلعیدن اتحادیه اروپاست. امروز اتحادیه اروپا نشستی را درباره بحران یونان برگزار خواهد کرد اما بعید است که نتیجه مشخصی داشته باشد. یونان باید تا اواسط تیرماه، ۱.۵۴ میلیارد یورو بدهی خود را به صندوق بینالمللی پول پرداخت کند. اما با این وضعیت بانک مرکزی و ذخایر یونان، چشمانداز مثبتی را نمیتوان برای بازپرداخت بدهیها ترسیم کرد. اتحادیه اروپا تلاش میکند که با تزریق پول بحران را به تاخیر بیندازد اما مردم یونان این را درک کردهاند که این روند نمیتواند ابدی باشد و ممکن است در یک تاریخی اتحادیه اروپا برای نجات خود کمکهایش را به یونان قطع کند.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به ارتباط بحران یونان و سرنوشت بازارهای اتحادیه اروپا گفت: اتحادیه اروپا از ابتدای شکلگیری با مشکلات ساختاری رو به رو بود و عاقبت این بحران نهفته از کشور یونان سر باز کرده است. اگر نگاهی به نمودار بدهیهای یونان نسبت به تولید ناخالص داخلی این کشور و در مقابل نگاهی هم به نمودار روند قیمت طلا داشته باشیم میبینیم که یک پیوستگی خاصی میان این دو نمودار وجود دارد. نمودار یک که مربوط به بدهی دولت یونان است میبینیم که همزمان با سال 2005 که بحران بدهی یونان آغاز شد حرکت افزایشی نمودار طلا هم آغاز شده است. در سال 2011 میزان بدهی یونان اندکی فروکش کرد و بخشی از آن با بخشودگیهای اعضای اتحادیه اروپا مواجه شد که همزمان میبینیم قیمت نمودار طلا هم به این موضوع واکنش نشان داده و سیر نزولی را در پیش گرفته است اما بحران یونان دوباره مسیر افزایشی را در پیش گرفته است، ولی این بار نمودار طلا با آن همراهی نکرده است. علت آن هم این است که ما در خلال این سال بحران اقتصادی آمریکا را هم داشتهایم که از بخش مسکن آن سر باز کرده بود اما اقتصاد آمریکا موفق شد که این بحران را به سلامت از سر بگذراند. بنابراین گزارشهای مثبت از اقتصاد آمریکا نقش مهمی در مهار تحریکهای قیمت طلا از ناحیه بحران یونان داشته است. علاوه بر این در خلال این سالها رفتار بازیگران بزرگ بازار طلا مثل چین و هند هم در این میان موثر بوده است. اما بحران یونان با نزدیک شدن به سررسید توافق کمکهای مالیاش این استعداد را دارد که یک بار دیگر قیمت طلا را به مسیر صعودی بکشاند.
اظهارات این کارشناس اقتصادی در حالی است که پیشبینی مراجع رسمی بازار جهانی طلا هم حاکی از رشد قیمت طلا بر اثر بحران یونان است. این مراکز از جمله کیتکو نیوز، بحران یونان را در چشمانداز بازار طلا عاملی تعیینکننده در تعیین قیمت این فلز زرد میدانند.