در مواجهه با روز دوشنبه، بازار بورس اوراق بهادار تهران در دوراهی صعود- نزول قرار گرفت. جمع کثیری از تحلیلگران بر این باور بودند که با منفی باز شدن بازار در این روز، میتوان انتظار رنج مثبت را در بسیاری از نمادها داشت. اما مهمترین رخداد روزگذشته، گشایش بازار در بخش سبز تابلوی بسیاری از نمادها بود که این مهم، دست بسیاری از نوسانگیرها را از بازار کوتاه کرد. بدین ترتیب در روزگذشته، شاخص کل 329.8 واحد کاهش را تجربه کرد.
شاخص کل با این کاهش ارتفاع تقریبا 0.5 درصدی به نیمه پایینی کانال 68 هزار واحد رسوخ کرده و در رقم 68,454.1 واحد بسته شد. ارزش کل معاملات بازار بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته از 209 میلیارد تومان فراتر رفت که نسبت به روز پیشین خود تغییر چشمگیری نداشت. بازار فرابورس ایران نیز روز گذشته شاهد کاهش 2.6 واحدی شاخص خود بود و بدین ترتیب، شاخص کل این بازار در رقم 747.8 واحد به کار خود پایان داد. ارزش معاملات این بازار از 78 میلیارد تومان فراتر رفت که نسبت به روز پیشین خود کاهشی جزئی را احساس میکرد.
در روزگذشته، اگر بازار سرمایه در قسمت تابلوی خود گشوده میشد، میتوانستیم شاهد افزایش شارپ تقاضا در بازار باشیم. این موضوع ذهنیت اکثریت تحلیلگران و معاملهگران بازار در روز گذشته بود. اما گشایش بازار در حالت پایداری نسبی توانست جو نوسانگیری در روز گذشته را به خوبی مهار کرده و بازار را در مسیری منطقی قرار دهد. روند معاملات بازار سرمایه در روز گذشته بهگونهای بود که صف فروشی سنگین و پایدار مشاهده نشد و عموما قیمتها در حال نوسان جزئی بودند. فروش حقوقیها در روز گذشته به 30درصد کل فروشها محدود میشد و این در حالی بود که خرید این معاملهگران از 45درصد کل خریدها نیز فراتر رفته بود.
در روزگذشته پرتقاضاترین گروههای روز گذشته به ترتیب «فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای» و «فلزات اساسی» بودند؛ اما حقوقیها با جهت کلی بازار موافق نبودند و باز هم به سراغ «بانکها و موسسات اعتباری» و «خودرو و ساخت قطعات» رفتند. در این بین پرمعاملهترین گروههای بازار نیز، این دو گروه بودند و این موضوع قدرت عمل حقوقیهای بازار در روز گذشته را نشان میدهد. در جلسه گذشته، بازار سرمایه با نرخ تقاضا بر عرضهای بیش از 4.5 گشوده شد. این نرخ در طول بازار به نزدیکیهای رقم دو نیز رسید، اما افزایش تقاضا در نیم ساعت نهایی بازار، این نرخ را به بیشتر از 3.5 رسانید.
با عنایت به موضوعات مطروحه و در نظر داشتن ورتکس قیمت-حجم-زمان بسیاری از نمادها میتوان ادعا کرد که بازار در شرایط کنونی استعداد رشدی (حتی یک روزه) را در خود نهفته دارد. عدم به وقوع پیوستن این موضوع میتواند نظم به وجود آمده در بازار را تهدید کند، چرا که رفتار فنری که بیش از حد فشرده شده باشد از حالت نرمال به غیرقابل پیشبینی تغییر میکند و این موضوع برای کرنشهای بازار نیز صدق میکند. بر این اساس انتظار میرود بازار در روز پیشرو با تقاضای نسبی گشوده شود و در تمام روز نرخ تقاضا بر عرضه از عدد سه کمتر نشود. افزایش تقاضا در پایان جلسه معاملاتی روز گذشته نیز، قرینهای برای مشروعیت این موضوع محسوب میشود.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه