سنا - در حالیکه بازار روزهای پر از خوشبینی درخصوص توافق هستهای را پشت سر گذاشت و با تمدید مذاکرات پس از گذراندن چندروز هیجانی، آرامآرام به دنبال رسیدن به ثبات بود، کاهش پیاپی قیمت نفت در بازارهای جهانی هراس و نگرانی را بار دیگر در بین سهامداران ایجاد کرد که فروشهای چند روز اخیر ناشی از آن میشود.
در حالیکه بسیاری از فعالان بازار سهام با دریافت اعتبار از کارگزاریها در روزهایی که هنوز نتیجه قطعی مذاکرات مشخص نشده بود، به خریدوفروش سهم اقدام میکردند، با تمدید مذاکرات و سررسید تسویه اعتباریها فشار فروش افزایش پیدا کرد. فشار فروش پس از تمدید مذاکرات آرامآرام در حال فروکش بود که افت قیمت نفت فشار دیگری بر بازار ایجاد کرد. فعالان بازار، پیامد کاهش قیمت نفت را بر تصمیمهای دولت برای دستاندازی به درآمدهای آتی شرکتها در افت چند روز اخیر اثرگذار دانستند.
در کنار واقعیتهایی که هماکنون در اقتصاد جهانی و داخلی وجود دارد و قابل کتمان نیست، رفتار هیجانی در بازار این روزها کم دیده نمیشود. بهترین استراتژی برای سهامداران حقیقی شناسایی نکردن زیان در این دوره زمانی است. در همین بازار منفی برخی سهمها به دلیل اینکه فروشنده ندارد یا فروشنده زیادی ندارد کمترین آسیب را از افت شاخص و قیمتها دیدهاند و این استراتژی میتواند برای بیشتر شرکتها حتی شرکتهای بزرگ استفاده شود.
در روزهای منفی که حقوقی یا میخرد یا حداقل دست از فروش برمیدارد، سهامدار خرد چرا باید سهامش را دو دستی تقدیم حقوقی کند که از طرفی باعث پر شدن حجم مبنا در نتیجه افت قیمت سهام در منفی چهار و پنج شود هم به شکلگیری دومینوی منفی در روزهای بعد و کاهش شاخص کل منجر شود؟! با هوشمندی میتوان از بازار خرسی به سلامت عبور کرد. امیدواریم نفت به ثبات برسد که بازار بتواند درباره افق بازار سهام تصمیمگیری کند، اما تا آن زمان پرهیز از فروشهای هیجانی میتواند مانع بدتر شدن شرایط شود.
* مدیرعامل کارگزاری بهگزین