وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: اشتغال محصول ارتقای دانش، افزایش مهارت، سرمایهگذاری بیشتر، ایجاد زیرساختها و ارتقای فرهنگ کار است که متاسفانه در سالهای گذشته کاستیهای زیادی بوده و وضعیت امروز محصول آنهاست. به گزارش ایرنا، علی ربیعی دیروز در پاسخ به سوال ابراهیم کارخانه، نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی درخصوص اینکه چرا عزمی راسخ، مدیریتی هماهنگ و برنامهای هدفمند برای حل معضل بیکاری وجود ندارد، افزود: سوال اساسی این است کدامیک از اجزای سیستم یادشده در سالهای قبل ایجاد شده که منجر به ایجاد اشتغال شود، البته این در حالی است که دولت تدبیر و امید برای حصول این سیستم در دو سال گذشته کارهای ارزشمندی انجام داده است.
وی بهبود رتبه کسبوکار، بهبود رشد اقتصادی و کاهش نرخ تورم را از اقدامات ارزشمند دولت یازدهم ذکر و تصریح کرد: برای ایجاد اشتغال باید برخی از شاخصها ارتقا یابند. طی دو سال گذشته نرخ بیکاری کاهش یافته و از بیش از 12 به 10.6درصد رسیده و جذب سرمایهگذاری در کشور بهبود یافته و فضای روانی بهتر شده است. وزیر کار دیگر اقدامات ارزشمند صورت گرفته در دولت یازدهم را حل مناقشات هستهای و رفع تحریمها عنوان کرد و اظهار داشت: با تمام تدابیری که دولت طی دو سال گذشته اتخاذ کرده نمیتوان به یکباره انتظار داشت که وضعیت اشتغال در کشور بهبود یابد، ضمن آنکه نتایج تمام تلاشهایی که در حال انجام است در سالهای آتی خود را نشان میدهد.
به گفته ربیعی، تا زمانی که موضوع اشتغال با رخدادهای سالهای گذشته بررسی نشود، نمیتوان به نتایج درستی در این بخش دست یافت. وی با اشاره به بیکاری تاخیری در کشور گفت: هماکنون 4.6میلیون دانشجو در دانشگاههای کشور در حال تحصیل هستند که در سالهای نهچندان دور وارد بازار کار کشور خواهند شد، البته این در حالی است که بررسیها نشان میدهد تحصیلات بخش بزرگی از دانشجویان متناسب با نیازهای بازار کار نیست.
وی با اشاره به کسری تجمعی 5درصدی و همچنین نرخ رشد منفی اقتصادی، گفت: تا زمانی که نشان ندهیم شاخصهای یادشده چگونه رخ داده است حل موضوع اشتغال دشوار خواهد بود. وی تاکید کرد: برای توسعه اشتغال به رشد بالای 8درصدی نیاز داریم و نرخ رشد 4 تا 5درصدی نمیتواند ما را به اشتغال بالا برساند لذا باید از این میزان رشد خارج شویم و این مستلزم سیاستگذاری مجلس و دولت است تا بتوانیم تا سال 1400 به رشد قابل توجه و در نهایت به توسعه اشتغال دستیابیم.
به گفته وزیر کار، هر یکدرصد رشد 100هزار شغل ایجاد میکند و هر یک درصد رشد به 120هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری جدید نیاز دارد. ربیعی اظهار داشت: باید سرمایهگذاری در کشور رشد 20 درصدی را تجربه کند، هر اقتصادی که روال منفی را طی کند اثرات آن اقدامات خود را روی اشتغال نشان میدهد. وی گفت: متاسفانه برخی فقط بر سرمایهگذاری روی پتروشیمی یا صنایع سیمان تاکید دارند اما ایجاد یک شغل در صنایعی نظیر پتروشیمی به 3500 میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز دارد و درصورت رشد 7درصدی که با رشد در صنایع نفت و گاز حاصل میشود با پدیده رشد بدون اشتغال مواجه خواهیم بود.
وی ادامه داد: در وزارت کار هر روز تدوین یک آییننامه را برای بهبود وضعیت اشتغال پیگیری میکنیم و کارگروههایی را نیز برای ایجاد اشتغال تشکیل دادهایم. وزیر کار با اشاره به کارگروه ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، توریسم و صنعت و معدن، گفت: برای همه موارد یادشده، وزارت کار برنامهریزی کرده و همچنان توصیه مقام معظم رهبری برای تولید واحدهای کوچک و متوسط را پیگیری میکند. وی با اشاره به اینکه هماکنون 82 درصد اشتغال در کشور توسط بنگاههای خرد و متوسط ایجاد میشود، اضافه کرد: ایجاد اشتغال در بنگاههای خرد از جمله راهکارهایی است که وزارت کار در دو سال گذشته آن را پیگیری میکند، این بخش نیاز به سرمایهگذاریهای کلان ندارد.
ربیعی معتقد است: برای ایجاد اشتغال باید در طرف تقاضا هم تحرک ایجاد شود، هماکنون وزارت کار با اجرای طرح تکاپو در برخی از استانهای کشور توانسته اشتغال پایدار هم ایجاد کند. در کنار تمام این فعالیتها وزارت کار رفع موانع تولید را بهشدت پیگیری میکند که توانسته از خروج نیروی چند صدهزار نفر جلوگیری کند. وی با بیان فعالیت سازمان آموزش فنی و حرفهای در آموزش مهارت به کارجویان، گفت: هماکنون این سازمان با تمام توان خود تلاش میکند در امر مهارتآموزی گامهای اساسی بردارد. راهاندازی سامانه مشاغل از جمله فعالیتهای وزارت کار در دوسال گذشته بوده که پیگیری شده است. وی با اشاره به اینکه تعداد مشاغل رسمی به غیررسمی دو به یک است، گفت: در کنار مشاغل رسمی، مشاغل غیررسمی هم در کشور ایجاد شده است.