دولت برزیل برای برگزاری بازی های المپیک، هزینه های سنگینی را متحمل شده و حتی در آستانه برگزاری بازی ها با مشکلاتی رو به رو بود. با این وجود المپیک امسال با تمامی مشکلات و موانع آغاز شده و تاکنون ضعف و کمبود عمده ای در خصوص کیفیت بازی های در حال برگزاری گزارش نشده است. یکی از تمهیدات امنیتی که به طور گسترده توسط مسئولان برگزاری بازی های این دوره المپیک مورد توجه قرار گرفته، امنیت فضای مجازی است.
اخبار منتشر شده از دهکده بازی های المپیک حاکی از وجود تعداد زیادی WiFi Hotspost جعلی خبر می دهد که به تحریف اطلاعات مجازی می پردازند. در چنین شرایطی چندان عجیب نیست که اغلب حاضران دهکده بازی ها به طور مرتب با تابلوهای لطفا وای فای خود را روشن نکنید مواجه می شوند.
شرکت امنیتی تلفن همراه Skyecure در گزارشی با طعنه به شرایط موجود، سرعت شیوعWiFi Hotspost های جعلی را مثل شیوع ویروس زیکا در برزیل خطرناک و نگران کننده می داند. این خبرها در حالی مخابره می شوند که چندین شرکت معتبر و مشهور بین المللی مسئولیت تأمین امنیت فضای سایبری را بر عهده گرفته اند، اما به نظر می رسد موفقیت چندانی در این زمینه نداشته اند.
ویروس های مجازی تا چه حد خطرناکند؟
براساس خبرهای منتشر شده بسیاری از فضاهای عمومی همچون رستوران ها، کافی شاپ ها و مراکز خرید عمومی از آسیب هکرها در امان نمانده اند. یکی از مهم ترین مراکز هک شده، فرودگاه بین المللی Galeao است که علاوه بر مسافران عادی، به طور ناخواسته میزبان تعداد زیادی از مسافران خطرناک مجازی، یعنی هکرها نیز شده است، اما چرا این موضوع تا این حد خطرناک است؟
بسیاری از مسافران به محض ورود به فرودگاه تمامی وسایل ارتباطی و تلفن های هوشمند خود را از حالت پرواز به حالت عادی تغییر می دهند، به محض اتصال صدها مسافر به سیستم وای فای آلوده فرودگاه، هکرها فرصتی مناسب پیدا خواهند کرد تا از شرایط موجود نهایت استفاده را برده و به اطلاعاتی پرشمار دست یابند. این اطلاعات گاه بسیار خطرناک است و از ماهیت مسافران تا رمز تلفن همراه، رمز های بانکی، کدهای امنیتی و کلیه اطلاعات خصوصی افراد در معرض سوء استفاده قرار می گیرد.
شرکت امنیتی کسپراسکای یکی از شرکت های تضمین کننده امنیت مسابقات در جدیدترین بیانیه خود اعلام کرده بالغ بر 18درصد از شبکه های ارائه دهنده سرویس های اینترنتی در برزیل پیکربندی و ساختاری ناایمن دارند و هر لحظه احتمال دارد در معرض آسیب هک شدن قرار گیرند.
همچنین 7درصد از این شبکه ها با سیستم های منسوخ و قدیمی رمزگزاری شده اند که به راحتی قابل دسترس هکرها قرار می گیرند. بنابراین رقم حدودی 25درصد ناامنی در سراسر دهکده المپیک به عنوان یک نرخ ناامنی سایبری رسمی تخمین زده می شود.
حملات هکرها بی سابقه نیست
این نخستین باری نیست که هکرها بازی های المپیک را هدف قرار داده اند. درطول بازی های المپیک زمستانی سوچی 2014 روسیه نیز خبرهایی مبنی بر حضور هکرها در فضای برگزاری مسابقات در دست بود. با این وجود مسئولان برگزاری مسابقات در روسیه، به خوبی با حضور مخرب هکرها مبارزه کردند و بر این اساس امنیتی قابل قبول در فضای مجازی مسابقات برقرار شد. بنابراین شاید بتوان امیدوار بود مسئولان برزیلی نیز موفق شوند با همکاری شرکت های برتر در حوزه تأمین امنیت سایبری، موفقیت روسیه را تکرار کنند.
اما این موفقیت تا حد زیادی به همکاری کاربران فضای مجازی بستگی دارد. یکی از توصیه های مهم به مسافران و کاربران شبکه های مجازی استفاده از نقشه شبکه های امنی است که توسط رسانه های رسمی و معتبر برزیل در فضای برگزاری مسابقات منتشر می شود، این نقشه ها مسیر اتصال امن به وای فای سالم را به کاربران معرفی می کنند.
توصیه مهم دوم، عدم نصب برنامه ها و اپلیکیشن های مخرب و ناآشنایی است که احتمالا می رود فضای تلفن همراه یا تبلت کاربران را به ویروس هایی ناشناخته آلوده کنند. به عبارت دیگر، شاید بهترین راه کنترل مشکلات سایبری آگاه سازی کاربران نسبت به مشکلات موجود باشد.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com