هوکسه در نپال به «دهکده کلیه» معروف است، چون تقریبا تمام ساکنانش یکی از کلیههایشان را فروختهاند. دلالان اعضای بدن هر از گاهی سراغ روستاهای اطراف این منطقه میروند تا افراد را تشویق به فروش اعضای بدنشان کنند. بعضی از ساکنان دهکدهها میگویند فکر میکنند که برای فروش کلیهشان فریب داده شدهاند و به آنها گفته شده کلیهشان دوباره رشد میکند و سرجایش برمیگردد.
کلیه 1300 یورویی برای خانه
گیتا 37 ساله و همسرش به بیمارستانی در هند رفتند و 1300 یورو برای فروش کلیهشان گرفتند. آنها یک زمین در ازای این پول گرفتند و خانهای برای خانوادهشان ساختند. اما در زلزله آوریل 2015 خانهشان فروریخت. حالا آنها در یک چادر موقت زندگی میکنند و خانهشان که حالا به تلی از خاک تبدیل شده در نزدیکی چادرشان است. گیتا میگوید خواهر همسرش پیشنهاد کرد کلیهاش را بفروشد و توضیح داد که بدنش فقط با یکی از آنها کار میکند.
این سرنوشت مشترک تعداد زیادی از ساکنان دهکده هوکسه بود. دلالان اعضای بدن در هوکسه و اطراف آن به دنبال کسانی میگردند که حاضرند کلیهشان را با پول عوض کنند و در جنوب هند عمل پیوند را انجام دهند؛ جایی که پیوند اعضا یک تجارت بزرگ درست کرده است. آنها برای اینکه قربانیانشان را قانع کنند عضوشان را بفروشند، به آنها حقههایی میزنند. یکی از این حقهها این است که به دروغ به آنها میگویند کلیه دوباره رشد میکند و سر جایش برمیگردد.
برای زمین و خانه
این همان حقهای بود که گیتا هم دچارش شد و به عمل رضایت داد. او میگوید: «10 سال افرادی به روستای ما میآمدند و سعی میکردند ما را قانع کنند کلیهمان را بفروشیم. ما همیشه میگفتیم نه. اما انگیزه تهیه خانه و زمین برای خانوادهام باعث شد بالاخره با شوهرم تن به این کار بدهیم.»
او میگوید همیشه دوست داشته خانه خودش را داشته باشد و یک تکه زمین در اختیارش باشد تا بچههای بیشتری داشته باشد: «واقعا به اینها نیاز داشتم.»
عمل او فقط نیم ساعت طول کشید، اما برای سه هفته در بیمارستان ماند: «وقتی بیدار شدم احساس میکردم هیچ اتفاقی نیفتاده. شگفتزده بودم که انجام شده و رفته. 200هزار روپیه نپال (1300 یورو) به من دادند و رفتم که خانه و زمین خودم را در روستا بخرم. خیلی از مردم این روستا چنین آرزویی داشتند.»
زلزلهای که رؤیا را به باد داد
اما این رؤیا خیلی زود تمام شد. 25 آوریل 2015 وقتی یک زلزله مرگبار در تمام کشور رخ داد و 8800 نفر را کشت و 23هزار نفر را زخمی کرد، از این خانهها هم چیز زیادی نماند. برای گیتا و همسرش و بقیه روستا که برای به دست آوردن خانه کلیههایشان را فروختند، حالا دیگر خانهای در کار نبود. آنها سلامتیشان را برای هیچ به خطر انداخته بودند. بسیاری از این ساکنان به افسردگیهای حاد مبتلا شدند. بعد از زلزله شمار نپالیهایی که در بخشهای دیگر این کشور به فروش اعضای بدن روی آوردهاند بیشتر شده است. این شرایط، نپال را به «بانککلیه» در جهان تبدیل کرده است و برخی پیشبینی کردهاند تعداد نپالیهایی که به عمل پیوند کلیه در سالهای پیشرو تن میدهند دو برابر خواهد شد.
سالانه 10هزار عمل زیرزمینی
این تجارت غیرقانونی آن قدر زیاد شده که سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است سالانه 10هزار عمل در بازار سیاه برای پیوند اعضا و فروش آنها به انجام میرسد؛ یعنی بیش از یک عمل در هر ساعت. بیش از 7هزار کلیه هر سال بهصورت غیرقانونی معامله میشود و سالانه 650میلیون یورو از این طریق معامله میشود. گرچه بسیاری از اعضای بدن به شکل داوطلبانه فروخته یا اهدا میشوند، دزدی اعضای بدن و قاچاق آن هم بخشی از این بازار را تشکیل میدهد. قربانیان ممکن است دزدیده شده یا مجبور به عمل پیوند شده باشند.