در نخستین روز معاملاتی هفته سوم تیرماه، بستری مناسب برای عرضههای بیشتر فراهم آمد. طی جلسه معاملاتی شنبه، شاخص کل رشدی 999 واحدی را تجربه کرد و بدین ترتیب به رقم 65860. 8 واحد رسید. بخش عمدهای از این افزایش ارتفاع 1.54 درصدی شاخص کل در 75 دقیقه نخست بازار به وقوع پیوست؛ بدین ترتیب، شاخص کل در 75 دقیقه ابتدایی بازار رشدی بیش از 920 واحد را با ارزش معاملاتی حدود 120 میلیارد تومان تجربه کرد. پس از آن از شدت و سرعت معاملات کاسته شده و رشد شاخص در این بازه زمانی به 80 واحد محدود شد. پس از آن و در 30 دقیقه نهایی بازار بار دیگر معاملات رونق گرفته و این بار با کاهش جزئی شاخص کل شاهد معاملاتی با ارزش 80 میلیارد تومان بودیم. بدین ترتیب ارزش معاملات جلسه گذشته در رقم 280.4 میلیارد تومان و تعداد معاملات آن در رقم 129811 معامله به ثبت رسید. بازار فرابورس ایران نیز در این روز با رشد چشمگیر 20.4 واحدی شاخص خود مواجه شد و ارزش معاملاتی حدود 108 میلیارد تومان را برای خود به ثبت رساند.
ارزش میانگین هر معامله در جریان معاملات روز گذشته بارها و بارها تغییر کرد. این مهم در حالی به وقوع پیوست که عمومیت نمادهای بازار، بخش عمدهای از زمان خود را در مثبت کامل یا نزدیکی آن سپری کردند. اهمیت این موضوع از این رو است که همین یک فاکتور نشاندهنده تغییرات هنرمندانه فشار عرضه برای نگهداشتن تقاضای کافی در بازار است. ارزش میانگین معاملات در یک ساعت نخست بازار رقمی بیش از 2 میلیون تومان برای هر معامله را نشان میداد. در بین ساعات 10 تا 12 این رقم برای کل معاملات به کمتر از 1.4 میلیون تومان بر معامله کاهش یافت؛ در برخی بازههای زمانی میانی بازار نرخ نقطه به نقطه ارزش میانگین معاملات به زیر یک نیز رسید. در 15 دقیقه نهایی بازار این نرخ از 3 میلیون تومان برای هر معامله نیز فراتر رفته و ارزش میانگین هر معامله برای کل بازار در رقم 2.16 میلیون تومان بر معامله به ثبت رسید.
از سوی دیگر، در بازار روز گذشته تنها یکسوم فروشها توسط کدهای حقیقی انجام شد و این کدها دو سوم از خریدهای کل بازار را انجام دادند. همین رغبت 50درصدی حقیقیها به خرید، محلی مناسب برای عرضههای پیوسته حقوقیها در بازار روز گذشته به وجود آورد. در این روزها حقیقیها بهگونهای به خریدهای هیجانی و غیرمنطقی خود ادامه میدهند که گویی عرضه شدید و منفی شدن بازار پس از تفاهم لوزان را فراموش کردهاند. در روزهای پس از لوزان حقوقیها به عرضههای خود ادامه دادند و این کار را تا جایی ادامه دادند که بازار در روند نزولی قرار گرفت. با فاصله یک ماه و نیمه پس از آن همین حقیقیها جلوی تالار حافظ جمع شده و به دلیل سبدهای قرمزشان سازمان را به خاطر سوءمدیریت مقصر دانستند. حال آنکه این بار نیز رفتاری مشابه از خود به نمایش گذاشتهاند و انتظار نتیجهای متفاوت با دفعه قبل دارند که این خود پدیدهای کاملاً غیرمنطقی است. در حال حاضر به نظر میرسد حقیقیهای بازار چشم خود را بر تمام تجربیات تلخ گذشته خود بستهاند و در طرف مقابل حقوقی از این غفلت به خوبی برای تأمین نقدینگی مورد نیاز برای سرمایهگذاری در صنایع مورد تمرکز خود استفاده میکنند، صنایعی که بهزودی به لیدرهای بازار تبدیل میشوند.
با توجه به روند معاملات روز گذشته، انتظار میرود گشایش بازار در روز جاری با تقاضای نسبی همراه باشد. میتوان برای شروع روز، انتظار بازاری سبزرنگ را تعریف کرد. پس از آن و بنا به ریسکپذیری حقوقیها در مورد از دست دادن فرصت فروش آینده چند ساعته بازار مشخص میشود. حقوقیها در این روز میتوانند بار دیگر به فروشهای هدفمند خود ادامه داده و تقاضا را در بازار باقی نگه دارند یا با سبقت گرفتن از یکدیگر در سمت فروشنده این شانس بزرگ را از دست دهند و بازار و شاخص کل را نیز به سمت قرمز تابلو سوق دهند. انتظار میرود بار دیگر شاهد ارزش معاملاتی برابر با یکصد میلیارد تومان در ساعت نخست بازار باشیم. فراتر رفتن ارزش معاملات از این حد در این بازه زمانی یا ارزش میانگین هر معاملهای با رقمی در حدود 3 میتوانند نشانگرهای مناسبی برای تغییر روند صعودی به نزولی در طی روز باشند.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه