بی شک داستان عباس برزگر کارآفرین میلیاردری که کارش را از دستفروشی و درآمد روزانه ٣هزار تومان شروع کرده است، شنیدهاید. با مروری در زندگی عباس برزگر جوان 38 ساله روستایی و ثبتنام او در کتاب گردشگری یونسکو با عنوان شگفتانگیزترین تجربه گردشگری ایران، خواهیم دانست که صنعت گردشگری به اندازه صادرات نفتخام میتواند برای کشور درآمدزا باشد. اما اینکه چرا گردشگری عشایری در راستای ایجاد اشتغال پایدار و ارزآوری هنوز از سوی مسئولان ذی ربط از جمله سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران مغفولمانده، جای تعجب دارد. بهطوری که فعالیت این جوان روستایی توانسته برای 15 هزار خانواده عشایری امکان کسب درآمد از طریق گردشگری ایجاد کند.
همه چیز از یک شب بارانی شروع شد
داستان تغییرمسیر زندگی عباس برزگر از آنجا شروع شد که این جوان به گفته خود در زندگی روستایی به دلیل عدم حاصلخیزی زمین و نبود جاذبه خاص در روستای بزم شهرستان بوانات استان فارس، درآمد کمی داشته که این میزان درآمد به هیچ عنوان پاسخگوی هزینههای معاش خانوادهاش نبوده است. اما در یک شب بارانی در حالی که با موتورسیکلت خود از کوچه پسکوچههای روستا عبور میکرده است، ناگهان به دو گردشگر خارجی و مترجمشان میرسد که باران، تاریکی و گم شدن در راه برگشت آنها را بسیار خسته و کلافه کرده بود، برزگر آنها را به خانه خود دعوت میکند تا شب را در آنجا بگذرانند. اما در خانهاش غذایی جز دمپختک گوجهفرنگی، ماست محلی و ترشی لیته نبود، ولی با خوشرویی هر چه تمامتر میهمانان آلمانی را بر سر سفره فقیرانه خود دعوت میکند.
آنها شب را در کنار خانواده برزگر و در رختخوابها و ملحفههای دستدوز همسرش میگذرانند، اما یکی از میهمانها به دلیل اینکه فردای آن روز سالگرد تولدش بوده و نتوانسته در کنار خانواده و دوستانش باشد، بسیار غمگین و پکر بوده که در این میان فرزندان خردسال عباس برزگر به سرعت با آمادهکردن میز کوچک چرخ خیاطی مادر، چند بادکنک و کیک خانگی که تنها بضاعت آنها برای خوشحال کردن میهمان آلمانی بود، جشن تولد روستایی برای میهمان جوان برپا میکنند که گویا این تجربه منحصربهفرد آنقدر برای گردشگران خارجی جذاب بوده که به سرعت موضوع را رسانهای کرده و برزگر را با انبوهی میهمان ناخوانده از آن سوی مرزها مواجه میسازند. به طوری که اکنون شهرت عباس برزگر به حدی رسیده که تمام ظرفیت هتل منحصر به فردش در ٣٦٥ روز سال اشغال میشود.
حال آنچه حائز اهمیت است، اینکه آیا میلیاردر شدن عباس برزگر فقط به علت خوششانسی او بوده یا اینکه هوشمندی و درایت او باعث ایجاد مجموعه هتل روستایی شده است؟ بیشک هوشمندی و درایت عباس برزگر باعث شهرت او در جهان شده است، زیرا در روستای بزم شهرستان بوانات زمین حاصلخیز و جاذبه گردشگری خاصی مانند دیگر شهرها وجود ندارد، اما او توانسته از آیین و رسوم زندگی عشایری توریست و گردشگر جذب کند. به طوری که او برای جذب گردشگران برنامهریزی جامع و دقیقی انجام داده و حتی برخی از جوانان به آموزش زبان انگلیسی پرداختهاند که این امر باعث افزایش سطح سواد جوانان عشایری هم شده است.
برزگر با برنامه عمل میکند
برنامه تور عشایری برزگر به این صورت است که میهمانان به تماشا و تجربه تمام روزمرگیهای زندگی ایل قشقایی و بختیاری میپردازند. بهعنوان مثال، میهمانان میتوانند همراه با دختران جوان در دامنههای کوه گیاهان دارویی بچینند، به سوگواریها و جشنهای عشایری دعوت شوند، شبانه و در سکوت کوهستان به پیرمردهای نی انبان و سرنانواز گوش دهند و کنار دارهای زمینی گلیم و گبه بنشینند و بر تارهای آن گره بزنند، همچنین قصههای جن و پری کهنسالان ایل و تجربههای شگفت انگیزشان از مواجهه با طبیعت را شنیده و باورهایشان را درباره تولد یک نوزاد جدید و رسوماتشان تماشا کنند.
همچنین باید تمام غذاها از باکیفیتترین و مرغوبترین مواد اولیه محلی و روستایی تهیه شود و ١٠دقیقه پیش از غذا از مزرعه برای میهمانان سبزیجات تازه چیده و صبحها برای صبحانه قبل از طلوع آفتاب عسل تازه از کندو خارج کنند. صنایعدستی و تمام سوغات روستایی در فروشگاه هم برای مشتریان ایرانی و خارجی یک قیمت دارد. میهمانان عباس برزگر در دفتر یادگاری هتل او نوشتهاند: «احساس میکنند در کنار خانواده خود زندگی میکنند.» و این تفاوت اساسی کسب وکار عباس برزگر با دیگرانی است که اعتماد مشتریان خود را خدشهدار میکنند.
درآمدزایی به اندازه تمام صادرات نفت کشور
عباس برزگر علاوه بر دهکده توریستی خود درحال حاضر مشغول آمادهسازی ١٥هزار سیاه چادر عشایری است که در مراحل نهایی راهاندازی به سر میبرند. او با بزرگان طایفههای قشقایی و بختیاری به توافق رسیده تا میهمانان خارجی را در سیاهچادرهایشان بپذیرند و هر خانواده عشایری در ازای پذیرایی از میهمانان، درصدی از هزینه اقامت مسافران را که شبی 700یورو است، دریافت کند. جالب این است که گردشگران خارجی از اسپانیا، پرتغال و لهستان تا آخر سال٩٥ تمام سیاه چادرها را رزرو کردهاند. کارشناسان صنعت گردشگری میگویند، اگر او بتواند استانداردهای هتل خاص و منحصر به فردش را ارتقا دهد، به راحتی میتواند درآمدش را بهعنوان یکی از گرانقیمتترین هتلهای خاورمیانه و جهان افزایش دهد و همچنین اگر برزگر به ازای هر شب اقامت در ١٥هزار سیاه چادر حدود ١٠هزار دلار دریافت کند، تنها در یک روز سال حدود ١٥٠میلیون دلار درآمد خواهد داشت و این میزان درآمد در یکسال به حدود ٥٤میلیارد دلار میرسد که معادل درآمد نفتی ایران است.