واردات قاچاق، یکی از مشکلاتی است که در زمینه کود، سم و بذر سالها با آن مواجه هستیم. ورود بذرها وسایر نهادههای کشاورزی از راههای غیرقانونی و بهصورت قاچاق، در سالهای اخیر بسیار زیاد شده است. این موضوع فعالیت بازرگانان و واردکنندگانی را که از مرزهای قانونی و با گذر از هفت خوان رستم، کالا وراد میکنند تحت تاثیر قرار میدهد و شوربختانه همه با یک چوب رانده میشوند.
به باور من، امکان ندارد بذرهای قاچاق از مبادی رسمی بتوانند برگه ترخیص بگیرند چون انواع آزمایشها، تستها و نمونه برداریها روی بذرهای وارداتی توسط سازمان بذر و نهال (وابسته به وزارت جهاد کشاورزی) و سایر سازمانهای متولی انجام میشود. این در حالی است که بذرهای وارداتی از کشورهای تولیدکننده (اروپا و آمریکا)، دارای گواهینامههای بهداشتی و فنی ملی و بینالمللی هستند و تمامی این موارد فنی و بهداشتی مو به مو در گمرک ایران تست میشوند. اگر نتایج آزمایشها مثبت و تامینکننده نظر کارشناسان باشد، کالا اجازه ترخیص میگیرد، در غیراین صورت، به کشور تولیدکننده برگردانده میشود.
مبادی و مجرای قانونی گمرک ایران، همان هفت خوان رستم است که گذر دادن کالا از آن بسیار دشوار به نظر میرسد. بنابراین با داشتن قوانینی چنین سفت و سخت، نمیتوان باور کرد که بذرها یا کالاهای تقلبی از مرزهای قانونی کشور وارد میشوند.
دولت باید در مبادی غیرقانونی و مرزهایی که قاچاق کالا بیشتر رواج دارد، جلوی واردات بیرویه و با حجم گسترده کالاهای تقلبی مانند بذر را بگیرد. این موضوعی نیست که جزو وظایف وزارت جهاد کشاورزی باشد و در توان این وزارتخانه نیست که با این موارد مقابله کند. اگر عزم جدی برای مقابله با واردات کالاهای تقلبی و غیرقانونی در دولت وجود داشته باشد، این از وظایف نیروی انتظامی و سازمان بازرسی کل کشور است.
در خصوص تولید بذرهای اصلاح شده و هیبریدی نیز باید اذعان کرد در کشور هنوز به این تکنولوژی دست نیافتهایم و به واردات متکی هستیم. بذرهای اصلاح شده و استانداردی که وارد کشور میکنیم، افزون بر افزایش تولید، مقاوم به انواع ویروسها هستند و تا زمانی که به این فناوری و تکنولوژی تولید بذرهای اصلاح شده دست نیابیم، واردات همچنان ادامه خواهد داشت.
* عضو هیات رییسه انجمن واردکنندگان کود،سم و بذر