محیطهای کاری، اداره و سازمانهای امروزی با رایانه و انواع نرمافزار و سختافزار بیگانه نیستند. اغلب سازمانها بخش بزرگی از فعالیتهای خود را با کمک نرم افزارهای نصب شده بر رایانهها پیش میبرند و تعامل سازمانها و تکنولوژی ناگسستنی به نظر میرسد.
در این میان یکی از راهکارهایی که باعث میشود سرعت و کیفیت خدمات شرکتهای مختلف افزایش یابد، استفاده از سرورهای مجازی است. سرورهای مجازی باعث صرفهجویی در زمان و هزینههای مادی شده و کارهای سخت را آسانتر انجام میدهند. براساس همین دلایل است که این روزها استفاده از سرورهای مجازی شرکتهایی چون Dell بسیار رایج ، پر طرفدار و محبوب شده است.
روند استفاده از سرورهای مجازی از گذشته تاکنون
طی سالهای گذشته اغلب شرکتها، رایانههای خود را از طریق یک شبکه اشتراکی به یکدیگر متصل و مرتبط میکردند. این شبکهها اجازه میدهند تا کاربران مختلف با اتصال به یک سرور مشخص یا برنامه نرمافزاری، دادههای خود را با سایر کاربران شبکه به اشتراک بگذارند.
مجازیسازی سرور تا حدودی فرآیند مشابه با همین فرآیند دارد با این تفاوت که فرآیند سرورهای مجازی به نوعی مسیری معکوس را میپیماید. به بیانی واضح تر، در حالی که در یک شبکه عادی تمامی رایانهها به یک سرور مشخص متصل هستند، مجازیسازی سرور باعث میشود، رایانه میزبان به چندین سرویسدهنده متفاوت به طور همزمان اتصال یابد. درواقع مجازیسازی سرور رایانه را قادر میسازد تا چند سیستم عامل مختلف را به طور مستقل اجرا کند.
عمده منافع استفاده از سرورهای مجازی کدامند؟
به طور خلاصه میتوان عمده منافع سرورهای مجازی را کاهش اتلاف زمان، هزینه و سرعت معرفی کرد. میزبانی چندین سیستم عامل مختلف روی یک سرور به کاهش مصرف کلی پردازنده کمک میکند و پراکندگی سرور را از بین میبرد، همچنین سرعت محاسبات ماشینآلات و کاربرانی را که در حال فعالیت از طریق سرورهای مجازی هستند، بهشدت بالا میبرد.
افزون بر اینها، ساخت سرورهای مجازی میتواند به شکلی فزآینده، در هزینههای مالی که به شرکتها تحمیل میشود صرفهجویی ایجاد کند. استفاده از سرورهای مجازی به طور چشمگیری در افزایش قدرت رایانههای امروزی و بالابردن بهرهوری آنها مؤثر عمل میکند.
به واسطه مجازیسازی سرور، حتی یک سرور ارزانقیمت نیز میتواند به راحتی میزبان 16 سرور مجازی و به عبارتی دقیقتر 16 سیستم عامل گوناگون شود. بر این اساس طراحی و اجرای دقیق سرورهای مجازی، نه تنها در هزینههای فعلی صرفهجویی میکند، بلکه میتواند مانع از اتلاف سرمایه برای خرید ماشینآلات و ابزار ناکارآمد متعدد باشد. صرفه جویی مالی در هزینههای شرکتها محدود به عدم خرید ماشینآلات نمیشود، بلکه میتواند در درازمدت به ارتقای سطح کیفی و خدمات شرکت نیز منجر شود.
بازیابی و پیکربندی مجدد سرور
در نهایت یکی دیگر از محاسن به کارگیری سرورهای مجازی، کاهش خسارت و مشکلات ناشی از مشکلات ایجاد شده در سرور است. بازیابی اطلاعات سرور اغلب کاری دشوار و پرمخاطره تلقی میشود. اما در سرورهای مجازی، حتی اگر ایرادات فیزیکی به سرور وارد شود، میتوان امیدوار بود با پیکربندی مجدد به اطلاعات دسترسی یافت. درواقع با بازسازی سرور مجازی از طریق بازسازی سرور فیزیکی (P2V)، هارددیسک سرور به نسخهای مجازی و قابل حمل تبدیل میشود و در نتیجه سرور قادر به پیکربندی مجدد خود خواهد شد.
قابلیت مجازی بودن سرور به نوعی مترادف با دسترسی بالا یا در دسترس بودن همیشگی است. این قابلیت بهویژه در موارد اضطراری اهمیتی دو چندان مییابد، چرا که نگرانیهای مرتبط با خطرات و مشکلات را بهشدت کاهش داده و فناوریهای شرکت را از بسیاری از خطرات مصون میدارد.
کاهش استرس در خصوص وضعیت ایمنی سیستمهای شرکت و ارائه پشتیبانی در مواقع گوناگون، یکی از علل مهم محبوبیت سرورهای مجازی نزد شرکتهای مختلف است. در یک نتیجهگیری کلی میتوان چنین استنباط کرد که تجهیز شرکتها به سرورهای مجازی و افزایش ارتباط کاربر و سرور نه فقط برای کاربران بلکه برای سیستم مدیریت نیز مفید است و کیفیت مدیریت سازمان را بالاتر از گذشته خواهد کرد.