نقدینگی در دست مردم که به تازگی از سوی یک مقام مسئول حدود 650هزار میلیارد تومان تخمین زده شده در واقع سرمایههای خردی هستند که با هدف کسب سود در کوتاهمدت هر بار یکی از بازارها و بخشهای اقتصاد را نشانه گرفته و متلاطم کنند.به گزارش ایرنا در سالهای گذشته این سرمایههای عظیم که در حجم وسیع میتواند سبب رشد اقتصادی یا به هم ریختگی یک بخش از اقتصاد شود به جای رو کردن به بازار اصلی خود که همان سیستم بانکی است، گاه به سمت بازار مسکن تمایل داشتند و گاهی هم بازار ارز و سکه و بورس را نشانه رفتهاند.
در حالی که وظیفه اصلی جذب و هدایت این سرمایه به عهده سیستم بانکی است، اما به اعتقاد کارشناسان اقتصادی وجود ضعف در سیستم بانکداری ما سبب شده تا خود بانکها هم همپای سرمایهگذاران کوچک معاملهگر شده و در برخی مواقع گوی سبقت را در خریدوفروش و بنگاه داری بربایند. همه این جریانات در حالی است که براساس عقود اسلامی که سیستم بانکداری ما از آن پیروی میکند و دستورالعمل بانک مرکزی هرگونه معاملهگری و بنگاه داری و کسب سود از این راه را برای بانکها منع کرده است.
طبق دستورالعمل بانک مرکزی، بانکها باید با ارائه مشوقهای لازم اقدام به جذب سرمایهها و نقدینگی در دست مردم کنند و از این طریق با دادن تسهیلات به بخش تولید و صنعت به رشد و رونق اقتصاد کمک کنند. حال در جریان تدوین برنامه ششم توسعه و حساسیت آن با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، عمده کارشناسان اقتصادی بر مدیریت درست منابع از سوی سیستم بانکی تاکید داشته و میگویند بانکها باید در جریان اعطای تسهیلات و سود و زیان مشارکت واقعی داشته باشند و منابع و تسهیلات نیز بهگونهای داده شود که امکان برگشت این سرمایهها به سیستم بانکی و در نهایت اقتصاد وجود داشته باشد.