آخرین تصمیم وزارت نیرو برای مقابله با کمبود برق، تبدیل نیروگاههای ساده به سیکل ترکیبی است. با این روش بدون احداث نیروگاه، 10 هزار مگاوات ظرفیت جدید در کشور ایجاد خواهد شد. مدیرعامل مپنا خبر میدهد که وزارت نیرو مذاکراتی را برای عملیاتی کردن این تصمیم و تبدیل شدن حدود 20 تا 21 نیروگاه ساده به سیکل ترکیبی آغاز کردهاست. عـبـاس عـلـیآبــادی، مدیرعامل مـپـنــا به «فرصتامروز» میگوید: وزارت نیرو به این شرکت اعلام کرده که فعلا 12 تا 13 نیروگاه را به روش EPC تبدیل به سیکل ترکیبی کند. برای بقیه نیروگاههای مورد مذاکره نیز تامین تجهیزات را به عهده مپنا گذاشته است. وی تبدیل نیروگاه ساده به سیکل ترکیبی را یک اقدام ضروری و ملی توصیف کرده و تاکید میکند که فارغ از مسئولیتی که در مپنا عهدهدار است، آرزو دارد هرچه سریعتر به دلیل مزیتهای اقتصادی و زیستمحیطی نیروگاههای سیکل ترکیبی، تمام نیروگاههای ساده کشور تبدیل شوند.
علی آبادی اگرچه تبدیل نیروگاههای ساده به سیکل ترکیبی را یک مسئولیت اجتماعی برای مجموعه تحت مدیریتش توصیف میکند اما برای اجرای این پروژه شروطی را هم برای وزارت نیرو لحاظ میکند زیرا هنوز بخش زیادی از مطالبات مپنا توسط وزارت نیرو پرداخت نشدهاست. وی معتقد است که به محض پرداخت بخشی از مطالبات مپنا به منظور تزریق اعتبارات به پروژههای جدید، کار تبدیل نیروگاهها آغاز خواهد شد. مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به اینکه شروط مکتوب این شرکت به وزارت نیرو ارسال شدهاست، بیان میکند: نشانههای مثبتی از تلاش وزارت نیرو برای پرداخت مطالبات مپنا وجود دارد. وی اضافه میکند: کارخانههای مپنا طی سه تا چهار سال گذشته برای تبدیل نیروگاههای ساده به سیکل ترکیبی مهیا شده و بخشی از تجهیزات مورد نیاز را ساختهاند.
علی آبادی عنوان میکند: با وجود اینکه وزارت نیرو مطالبات این شرکت را پرداخت نکردهاست، اما مپنا در حد توان پروژههای جدیدی را آغاز کرده و تلاش میکند به مدار مصرف وارد کند. وی از ورود واحدهای بخار نیروگاه پرند به مدار تا سال آینده خبرداده و میگوید: گروه مپنا نیروگاههای جدیدی را که در عسلویه و توس در دست اجرا دارد هم بهصورت سیکل ترکیبی میسازد. وی تعداد واحدهای بخار در دست اجرای مپنا را حدود هفت الی هشت واحد اعلام کرده و معتقد است با مذاکراتی که اخیرا با وزارت نیرو آغاز شده، تبدیل شدن تعدادی از نیروگاههای دولتی هم به مجموعه فعالیتهای مپنا افزوده خواهد شد.
وزارت نیرو متولی تبدیل نیروگاهها
پیش از این هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق تامین کسری تولید و تامین برق امسال و برق مطمئن و پایدار برای سالهای 94 و 95 را یکی از مهمترین برنامههای وزارت نیرو در سالجاری اعلام کرده بود. وی از آغــاز سـاخـت 10 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی و تلاش این وزارتخانه برای افزایش بهرهوری زیرساختهای موجود در بخش برق کشور خبر داده و گفته بود که هماکنون بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان قرارداد احداث نیروگاه داریم. اما اصغر آریایی پور، دبیر سندیکای تولیدکنندگان برق در پاسخ به این پرسش که آیا نیروگاه جدیدی در کشور ساخته خواهد شد یا خیر به «فرصتامروز» میگوید: 10 هزار مگاوات ظرفیت جدید قرار نیست از طریق ساخت نیروگاه ایجاد شود بلکه با تبدیل کردن نیروگاههای ساده به سیکل ترکیبی، کمبود برق کشور برطرف خواهد شد.
آریایی تاکید میکند: تبدیل نیروگاههای ساده براساس توافق وزارت نفت و نیرو انجام میشود و متولی این پروژه وزارت نیرو است. بنابراین سندیکای تولیدکنندگان برق در آن دخالتی ندارد. وی اضافه میکند: بخشی از نیروگاههای سادهای که تبدیل به سیکل ترکیبی میشوند، متعلق به بخشخصوصی است اما از آنجا که وزارت نیرو متولی کل پروژه است، تصمیم بر این است که پروژهها در نیروگاههای خصوصی شده هم اجرا شود، اما صاحبان این نیروگاهها پول برق خود را تا زمانی که هزینه پروژه به اتمام نرسیده از وزارت نیرو دریافت نکنند.
تدبیر وزارت نیرو، مفید برای 2 سال
محمد پارسا، عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت برق هم تدبیر وزارت نیرو برای تبدیل کردن نیروگاههای ساده به سیکل ترکیبی را اقدامی مفید میداند، اما تاکید دارد که با این شیوه، نیازهای دو سال کشور مرتفع میشود و برای سالهای آتی حتما باید برنامه ساخت نیروگاه جدید در دستور کار وزارت نیرو قرار گیرد. وی به «فرصتامروز» میگوید: با تبدیل کردن نیروگاههای ساده به سیکل ترکیبی، بدون اینکه گاز جدید به مجموعه نیروگاهی کشور تزریق شود، 10تا 12 هزار مگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق کشور افزوده خواهد شد.
عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت برق ادامه میدهد: با رشد اقتصادی 8 درصد و در نظر گرفتن 12 درصد رشد برای جمعیت، باید بین 5 تا 7هزار مگاوات ظرفیت جدید در شبکه برق ایران ایجاد شود. اما با توجه به اینکه در حال حاضر رشد اقتصادی نداریم، بنابراین بین 3 تا 4 هزار مگاوات ظرفیت جدید، نیازهای جامعه را پوشش میدهد.
وی تاکید میکند: اگر صنایع ایران فعال شوند و رشد اقتصادی افزایش یابد، یا اینکه کارخانجات جدید به مجموعه تولیدی کشور اضافه شود، بدون شک به برق بیشتری در کشور نیاز داریم که باید وزارت نیرو برای آن مقطع برنامهریزی مناسبی داشته باشد.