پس از 12 سال تحریمهای ریز و درشت در کشور، بخش صنعت و تولید کشور یکی از بخشهایی است که بیشترین آسیب را از محدودیتها، متحمل شد. اما با اجرای برجام و باز شدن راههای ارتباطی کاری و مالی با دنیا صنعتگران و تولیدکنندگان خواستههایی از دولت و وزارت صنعت دارند که درباره این موضوع با «فرصت امروز» به گفتوگو پرداختند.
رضا چینی، مدیرعامل کارخانه آجر نماچین در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره انتظارات صنعتگران و تولیدکنندگان از دولت و وزارت صنعت اظهار کرد: تدوین یک برنامه بلندمدت و مدون یکی از خواستههای اصلی صنعتگران کشور از دولت است. متاسفانه تا امروز برنامههای کوتاهمدت با ایجاد مشکلاتی در فعالیتهای ما موجب تزلزل در روند کارهای ما شده است که نمیدانیم در این شرایط چهکار کنیم. اما اگر دولت همکاریهای لازم را در این زمینه داشته باشد، میتواند کمک بسزایی به صنعتگران و تولیدکنندگان باشد.
او درباره محوریت این بـرنـامـههـای بـلـندمدت میگوید: در همه زمینهها باید برنامهریزی بلندمدتی صورت گیرد، بهعنوان مثال، تغییر برنامههای دولت برای همگامی با سند 1404 یکی از مباحثی است که باید به آن توجه ویژهای صورت گیرد. بهعنوان مثال، ما در یک سال یکمیلیون واحد مسکونی میسازیم و در سال بعدی 100 واحد که این تغییرات باعث ضربه به تولید کشور است. من معتقدم ما به این باور نرسیدهایم که میتوانیم از رکود خارج شده و اقتصادی بدون تورم داشته باشیم.
چینی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا صنعت و تولید ما به نقطه مورد نظر در سال 1404 میرسد یا خیر؟ ادامه داد: ایران هرفعالیت نشدنی را انجام داده است و با حفظ شرایط موجود و با توجه به الگوی اقتصاد مقاومتی میتوانیم به راحتی عقبماندگیهایمان را جبران و حتی پیشرفت چشمگیری داشته باشیم.
هموار شدن راهها با اجرای برجام
غــلامرضا محمدیپور، مدیرعامل شرکت امید فنر درباره خواستههای خود از دولت بهعنوان یک صنعتگر اظهار میکند: برخلاف انتظار همه مردم و مسئولان، دوران پسابرجام مشکلات ما را حل نخواهد کرد و فقط راه ما را هموار میکند. مشکل اصلی ما این است که نرخ سود بانکی فعلی برای صنعت کشور بالا است و تولیدکننده و صنعتگر نمیتواند با این ارقام نرخ سود بانکی فعالیت کند. علاوه بر این موضوع بحث تسهیل قوانین تصویبی در مجلس شورای اسلامی در زمینه قوانین مربوط به تولید و صنعت است.
او درادامه درباره رسیدن صنعت کشور به افق 1404 میگوید: ما با معیارهای لازم برای رسیدن به این سند فاصله داریم اما باید تمام تلاش خود را برای رسیدن به نقطه مورد نظر جلب کنیم و تنها راه ما در این زمینه عزم ملی و فرهنگسازی برای بهبود ساختار صنعتی کشور است. با توجه به اینکه ما درتمام لایههای کشور مشکل فرهنگی و ساختاری داریم، اغلب مشکلات ما ناشی از این موضوع است و تا زمانی که اصلاحی در این زمینه ایجاد نشود، قانون و لایحههای تصویب شده در مجلس شورای اسلامی امکان اجرا و عملیاتی شدن را نخواهد داشت. اما امیدوار هستیم با اصلاح ساختار و قوانین تصویبی و همکاری همه بخشهای کشور به سند 1404 برسیم.
صنعتگران را چوب نزنید
ابراهیم طاهرخانی، معاون شرکت صنایع سیمان زابل از جمله صنعتگرانی است که معتقد است، دولت در برخی مواقع با اقداماتی موجب اختلال در فعالیتهای آنها میشود او ادامه داد: بهعنوان صنعتگری که در یکی از محرومترین استانهای کشور فعالیت میکنیم، خواسته جدی ما از دولت و ارگانهایی که باید همیار و کمکرسان صنعت کشور باشند این است که اگر فضای کمک به نفع صنعت کشور نیست، صنعتگر و تولیدکننده را چوب نزنند. او در ادامه میگوید: ما در استانی فعالیت داریم که شامل معافیت مالیاتی است اما نکته جالب توجه این است که هیچ سالی نیست که ما مشکلات مالیاتی نداشته باشیم.
طاهرخانی درباره برنامههای این شرکت در دوران پساتحریم با توجه به افق 1404 میافزاید: انتظار داریم دولت موانع فعالیت را از پیش روی صنعتگران بهویژه متولیان حمایت از ایجاد بنگاههای صنعتی را بردارد و براساس تجربیات چند ساله ما اگر ادامه کار را برعهده خود استان و فعالان آن بگذارند به طور حتم نتیجه بهتری خواهد داشت.
به گزارش «فرصت امروز»؛ صنعتگران کشور معتقدند با کاهش دخالتهای دولت و سایر نهادهای ذی ربط، امکان فعالیتهای بخشخصوصی بیشتر خواهد شد تا صنعت کشور بتوانند با اتکا بر تواناییهای خود و امکان ارتباط با دنیا در پساتحریم به افق موردنظر در سند چشمانداز 20ساله برسد.
* ارتباط با کارشناس: sanazkolahdooz@yahoo.com