یکشنبه, ۲۳ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Sun, 12 Jan(1) 2025 /
           
فرصت امروز

نمایشگاه کتاب و حضور مخاطبان

9 سال پیش ( 1394/2/30 )
پدیدآورنده : شهرام اقبال زاده  

نمایشگاه کتاب امسال نسبت به سال‌های گذشته بسیار متفاوت بود. با ناشران زیادی اعم از ناشران کتاب‌های کودک و نوجوان و همچنین بزرگسال در ارتباط هستم و به‌جز چند مورد استثنایی نظیر نشر‌چشمه که استقبال عموم را در بر گرفت سایر نشر‌ها از استقبال زیادی برخوردار نبودند. استقبالی که امسال از نشر چشمه شد در تاریخ نمایشگاه بسیار بی‌سابقه و شگفت‌انگیز بود. یکی از عوامل تعیین‌کننده واکنش مثبت مردم به نشر چشمه خدمات و امکاناتی بود که ناشر در اختیار مخاطبانش قرار داد. جمعیت تا حدی زیاد بود که وقتی خودم برای خرید چند کتاب مرجع نظیر آثار ادبی آقای مقدادی به غرفه مراجعه کردم ازدحام مخاطبان باعث شد از ورود به غرفه صرف‌نظر کنم و آخر وقت مراجعه کردم.

در مجموع همین استقبال هم نمایانگر یک مسئله بود؛ حضور کمرنگ مردم و خریدهای ناچیز. گرچه امسال قیمت کتاب بالا رفت ولی نمایشگاه نیز مانند سال‌های گذشته برگزار نشد. مشکلات متعددی در این استقبال ناچیز از نمایشگاه کتاب موثر است. مردم می‌گویند کتاب گران شده و توانایی خرید آن را نداریم اما آنچه در این مسئله حائز اهمیت است فقدان راهبرد و راهکار‌های روشن برای ترویج کتاب‌خوانی است. از شعار که بگذریم تاکنون هیچ اقدام روشن و موثری برای توسعه فرهنگی و ترویج کتاب‌خوانی انجام نگرفته و دچار پسرفت شده‌ایم.

345456589769

سال‌های دهه 50 با وجود اینکه جمعیت یک‌سوم امروز بود اما تیراژ کتاب‌ها به 10 هزار نسخه هم رسیده بود و حتی سال‌های اول بعد از انقلاب هم تیراژ برخی کتاب‌های بزرگسالان چند هزار نسخه بود و کتاب‌های کودک و نوجوان در تیراژ بالایی به چاپ می‌رسید اما متاسفانه اکنون تیراژ به حدود 200 تا 500 نسخه رسیده است. طبق آماری که در دست دارم ناشرانی که تیراژ کتاب‌های‌شان به رقم هزار می‌رسد، این عدد را با کتاب‌های کمک‌درسی محاسبه کرده‌اند.

اما امروز وضعیت نشر به‌گونه‌ای است که حدود 80درصد از ناشران کتاب‌هایی تولید می‌کنند که نه‌تنها در خدمت توسعه نیستند، بلکه سطح‌شان بسیار پایین است. در نمایشگاه امسال نیز در حوزه کودک و نوجوان به‌جز حدود 15 ناشر بقیه ناشران با استقبالی روبه‌رو نشدند، چرا که یک حلقه مفقوده بین نهادهای ادبیات کودک و پدر و مادران وجود دارد که سبب شده پدران و مادران آشنایی زیادی با کتاب‌ها نداشته باشند. نقش کمرنگ نهادهای مدنی مرتبط با کتاب و همچنین عدم حمایت دولت از ناشران از مهم‌ترین عوامل تشدید‌کننده کتاب نخواندن در کشور است و باید سیاست مشارکتی و مشارکت نهادهای مدنی و همچنین تدوین یک راهبرد کلان‌ملی همراه با خرد جمعی شکل بگیرد و امیدوارم فضا به‌گونه‌ای شود که انتشار و فرهنگ کتابخوانی گسترش پیدا کند.

* نویسنده و مترجم

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/FZCM5IoP
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکسقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیستتور سنگاپورخرید PS5مبلمان اداریقیمت طلای آبشدهنرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیکوچینگ فراکوچ
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه