مقامات تایوان به طور رسمی از گوگل درخواست کرده اند تا نقشه های هوایی مربوط به جزایر مورد مناقشه دریای چین جنوبی را تار و ناواضح کند.
این درخواست به طوراخص بر جزیره «تایپینگ» تاکید دارد. جزیره تایپینگ، بزرگ ترین جزیره از مجموعه جزایر پرحاشیه اسپارتلی است. درواقع با وجود اینکه جزیره اسپارتلی به طور رسمی توسط مقامات تایوان کنترل می شود، اما کشورهای چین، ویتنام و فیلیپین نیز نسبت به این منطقه احساس تملک دارند.
اکنون در به روز رسانی جدید نقشه ماهواره ای گوگل چهار تصویر شفاف و با کیفیت از تاسیسات جدید این جزیره درج شده است. این تصاویر نشان می دهد اخیرا در تایپینگ یک بندر مدرن و فوق پیشرفته، یک باند فرودگاه و قرارگاه (احتمالا نظامی) ساخته شده است. انتشار این اطلاعات برای مقامات تایوان خوشایند نبوده و آنان را به اعتراض و درخواست حذف یا تار شدن تصاویر واداشته است.
اختلاف دریای جنوبی چین بر سر چیست؟
سال هاست که جزیره تایپینگ به عنوان یکی از متعلقات کشور تایوان و جزو اراضی رسمی آن به ثبت رسیده است. با این وجود هر از چند گاهی، بین کشورهای منطقه درگیری هایی درخصوص این جزیره رخ می دهد. علت این حساسیت به وضعیت جغرافیایی این جزیره بزرگ بازمی گردد؛ جزیره ای که آب های پیرامون آن، تایوان، چین، برونئی، ویتنام و فیلیپین را پوشش می دهد.
چین بارها مدعی شده که برای ساخت و ساز و توسعه این جزیره مبالغی را هزینه کرده و زحماتی را متقبل شده است. افزون بر اینها این کشور برای حفظ امنیت جزیره مانورها و گشت های دریایی برقرار کرده است.از سوی دیگر برخی مقامات دولت های غربی همچون ایالات متحده نیز بارها به این منطقه سفر کرده و به ناوبری غیرقانونی پرداخته اند. این مسائل باعث شده هیچ گاه درخصوص وضعیت این جزایر تفاهم نظر، ثبات و آرامشی مشاهده نشود و هرچند وقت یک بار درگیری های منطقه ای بین کشورهای دریای جنوبی چین به راه بیفتد.
این نخستین تصویر بحث برانگیز در گوگل نیست
چن چانگ چی،سخنگوی وزارت دفاع تایوان درخصوص حواشی تصاویر ماهواره ای گوگل گفت: «درخواست دولت تایوان از مدیران گوگل، درخواستی نامتعارف نیست. درواقع ما برای حفظ حریم نظامی و امنیتی خود از این شرکت درخواست کردیم تا تصاویر مرتبط با امکانات مهم نظامی تایوان را تار و ناواضح منتشر کند.»
شنیده ها حاکی است که مقامات گوگل در حال بررسی درخواست دولت تایوان هستند. با این وجود، تاج میداوث، سخنگوی گوگل می گوید: «شرکت گوگل و به طور ویژه تیم های طراحی نقشه های این شرکت همواره در حال بررسی تقاضاهای امنیتی از سوی دولت های مختلف هستند.
ما همیشه از نظرات دولت ها استقبال کرده ایم و پیش از این نیز بارها با درخواست های مشابه تار شدن یا تغییر تصاویر مناطق امنیتی و نظامی رو به رو بوده ایم. با این وجود، بسیاری از تصاویر مرتبط با جزیره تایپینگ توسط شخص ثالث در اختیار گوگل قرار گرفته است. این به آن معناست که احتمالا این تصاویر از طریق کانال های پر شمار مجازی دیگری نیز قابل دسترسی هستند و مسدود کردن تصاویر در نقشه گوگل، پایان کار نخواهد بود.»
سخنان میداوث چندان دور از واقعیت نیست. درواقع در ماه مه سال 2007، مایکل مک میدال معاون امور اطلاعات ملی آمریکا اعلام کرد که به سبب حفظ منافع ملی مردم این کشور و در راستای طرح های امنیت ملی، تمامی نقشه ها و تصاویر منتشر شده توسط شرکت های مختلف، مورد ارزیابی قرار می گیرند و در صورت صلاحدید مقامات درخواست تغییر نقشه ها به طور رسمی به شرکت مربوطه ابلاغ خواهد شد.
مشکلات درخصوص درج اطلاعات جغرافیایی در بین کشورهای آسیایی کم سابقه نیست. برای مثال درگیری ها در حوزه نام خلیج فارس در نقشه های جهانی در دهه 90 میلادی به اوج خود رسید. در سال 2004 اطلس جغرافیای جهان با حذف نام خلیج فارس و ایجاد نام خلیج عربی در نقشه های خود به این مشکلات دامن زد و پس از شکایات متعدد، با درج نام خلیج فارس و نام مجعول آن در داخل پرانتز مشکل را حل کرد. گوگل نیز بارها با این مشکل نام گذاری رو به رو بوده و اخیرا از تکنیکی مشابه با اطلس جغرافیای جهان (استفاده از پرانتز) کمک گرفته است.
با همه اینها باید دید آیا مدیران گوگل به درخواست دولت تایوان روی خوش نشان می دهند، یا قرار است این موضوع جنجالی و پرحاشیه ادامه دار شود.
ارتباط با نویسنده: royapakseresht@gmail.com