کره بهعنوان کشوری که کمترین تلفات در صنعت برق خود را در جهان به ثبت رسانده، گزینه مناسبی برای همکاری مشترک با ایران است. به همین دلیل وزارت نیرو به دنبال افزایش تعاملات با این کشور از طریق انتقال تکنولوژی است. در همین زمینه وزیر نیروی ایران با وزیر نیروی تجارت، صنعت و انرژی کره جنوبی دیدار کرد. حمید چیتچیان گفت: کشور کره جنوبی در قبال خرید نفت مایل است در زمینههای مختلف از جمله صنعت آب و برق همکاریهای خود را با ایران توسعه دهد.
به گزارش «فرصتامروز» وزیر نیرو در حاشیه دیدار با وزیر تجارت، صنعت و انرژی کره جنوبی که دیروز در این وزارتخانه انجام شد از امضای تفاهم نامه همکاری با کشور کره جنوبی در اردیبهشت ماه سال 95 خبرداد. وی افزود: در سفر رئیسجمهور کره جنوبی به ایران، تفاهم نامههای همکاری متعددی در زمینههای مختلف بین دو کشور امضا خواهد شد.
چیت چیان با اشاره به اینکه شرکتهای ایرانی و کرهای سابقه همکاریهای مشترک زیادی دارند، استفاده از توانمندی کشور کره جنوبی در زمینه هوشمندسازی شبکه، انرژیهای تجدیدپذیر، پروژههای آبی، ایجاد شبکههای آب و فاضلاب و تصفیهخانههای آب و فاضلاب را مهمترین محورهای همکاری بین دو کشور اعلام کرد. به گفته وی، دولت کره جنوبی قصد دارد از شرکتهای انتقالدهنده تکنولوژی به ایران یا شرکتهای سرمایهگذار کرهای همکار با ایران، حمایت کند. البته وزیر نیرو به شرکتهای توانمند ایرانی هم اعلام کرد: در رایزنی بین دو کشور، زمینه حضور آنها به طور متقابل در بازار کره جنوبی فراهم خواهد شد.
همکاریهای آبی ایران و کره
«جو هوانگ وان» وزیر تجارت، صنعت و انرژی کره جنوبی هم در جمع خبرنگاران بر توانمندی این کشور برای کمک به ایران در راستای افزایش بهرهوری برق تاکید کرد. به گفته وی، زمینههای زیادی برای همکاری بین ایران و کره جنوبی وجود دارد. وزیر انرژی کره جنوبی همکاری در زمینه ساخت سد، نیروگاه، پروژههای احداث آب شیرینکن و افزایش بهرهوری شبکه توزیع آب را از دیگر زمینههای همکاری دانست که در جلسه دیروز روی آن بحث شده و با همتای ایرانی خود به اشتراک نظر رسیدهاست.
در حالی هوانگ وان از تمایل این کشور برای مشارکت در پروژههای سدسازی ایران سخن گفت که ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به توانمندی کامل در زمینه ساخت سد دست یافته است. شرکتهای بزرگ ایرانی در حال حاضر به دنبال دستیابی به بازارهای منطقه و حتی آفریقا هستند. محمدرضا رضازاده مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران (آب نیرو) در پاسخ به این پرسش «فرصت امروز» بیان کرد: در همکاری با کره به دنبال جذب سرمایهگذار برای پروژهها هستیم.
وی ادامه داد: بسیاری از پروژههای داخل کشور به دلیل کمبود منابع مالی متوقف شده که میتوانیم با همکاری سرمایهگذاران کرهای، مشکلات خود را حل کنیم. رضازاده همچنین تامین تجهیزات نیروگاههای برقآبی را زمینه مناسب دیگری برای همکاری با کشور کرهجنوبی اعلام کرد. وی گفت: در حال حاضر بسیاری از این تجهیزات از خارج خریداری میشوند. کشور کره یکی از کشورهای توانمند در زمینه پروژههای سدسازی و مدیریت منابع آب است که میتواند همکار خوبی برای وزارت نیرو باشد.
با حل مشکلات اقتصادی تمام ظرفیتهای خاموش فعال میشود
کره جنوبی ترانسفورماتورهایی میسازد که میزان تلفات آنها 4درصد است. این کشور اقدامات موثری در زمینه کاهش تلفات انجام دادهاست اما استفاده از توان کره جنوبی برای ساخت ترانسفورماتور در داخل ایران در شرایطی که «ایران ترانسفو» با تمام ظرفیت خود مشغول به کار نبوده و شرکت کرهای سازنده ترانسفورماتور جونیتونچر دیگری غیراز ایران ترانسفو برای خود برگزیده، ممکن است چندان با منافع ملی کشور همخوانی نداشته باشد، زیرا در چنین روندی شرکتهای خصوصی بزرگ که سرمایه ملی هم به حساب میآیند، ممکن است دچار آسیب شوند.
آرش کردی، مدیر عامل شرکت توانیر در گفتوگو با «فرصت امروز» در پاسخ به دغدغههای موجود در زمینه نحوه انتخاب جونیتونچر داخلی توسط شرکتهای خارجی گفت: ما تمام شرایط را رصد میکنیم. وی در پاسخ به این پرسش که چرا زیمنس بهعنوان یک شرکت نیروگاه ساز، بدون انتخاب جونیتونچر داخلی مستقلا در ایران وارد مذاکره شده، تاکید کرد: نیروگاهسازان ما باید ظرفیتهای فنی و تکنیکال خود را افزایش دهند. با این دیدگاه به شرکتهای خارجی اجازه ورود به بازار ایران را میدهیم.
کردی اضافه کرد: به شرکتهای کرهای و زیمنس تاکید کردهایم که از شرکتهای داخلی جونیت ونچر انتخاب کنند. در بسیاری از شاخههای صنعت برق، مجوز فعالیت بیش از نیاز کشور صادر شدهاست. در زمینه کابل، ترانسفورماتور و کنتور برق مجوزهای صادر شده مازاد بر ظرفیت بوده و در حال حاضر این صنایع با بخشی از ظرفیت خود مشغول به کار هستند اما مدیر عامل توانیر معتقد است بسیاری از مجوزهای صادر شده فقط مجوز بوده و به مرحله تولید نرسیدهاند. وی ادامه میدهد: اگر حجم مورد نیاز سرمایهگذاری در صنعت برق را رصد کنید در خواهید یافت که به درصد زیادی از این مجوزها نیاز داریم.