نخستین هفته از ماه پایانی سال برای بازار بورس اوراق بهادار تهران، آنقدرها که معاملهگران انتظار داشتند خوشایند نبود. شاخص کل که در مجاورت مقاومت اساسی 65 هزار واحد قرار داشت، با کاهشی در حدود 670 واحد، بیش از یک درصد از ارتفاع خود را از دست داد و امیدهای بسیاری را ناامید کرد. شاخص کل در ساعت گشایش معاملات هفته در رقم 64721 قرار داشت و با به صدا در آمدن زنگ پایان معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل در رقم 64051.7 واحد تثبیت شد.
همچنین در هفته گذشته شاخص کل طی چهار روز پیاپی رنگ قرمز به خود گرفت که این مسئله در یک ماه و نیم گذشته بیسابقه بود. جو خرید هیجانی به وجود آمده در بازار، روز شنبه را به روز گاوها تبدیل کرد و شاخص کل نیز از بازار تبعیت کرده و رشدی در حدود 150 واحد را به خود دید. اما این تمام اتفاقات روز شنبه نبود. ساعت پایانی معاملات روز شنبه نمایانگر مشکل اساسی خریدهای هیجانی بود؛ خستگی زودرس. کاهش تقاضا حتی در شاخص کل نیز قابل مشاهده بود.
روز یکشنبه نیز با خریدهای هیجانی آغاز شد، اما این بار افزایش عرضه آنقدر ملموس بود که شاخص کل حتی به مقاومت خود نرسید و از رسیدن به محدوده 64930 واحد در مسیر نزولی خود قرار گرفته و ادامه جلسه معاملاتی چیزی جز رنگ قرمز برای بازار و شاخص نداشت. روز دوشنبه تنها روزی از هفته است که گاوها و خرسهای بازار تقریبا تقابل برابری را داشتند؛ پس از کشمکشهای فراوان فروشندگان قدرت خود را به نمایش گذاشته و شاخص کل در پایان جلسه معاملاتی در محدوده قرمز خود قرار گرفت. دو روز پایانی هفته 630 واحد نزول را برای شاخص کل رقم زدند که از این میزان، 474 واحد به چهارشنبه تعلق داشت. بدین ترتیب، شاخص کل و بازار بورس اوراق بهادار تهران باری دیگر حضور خود را در مسیر نزولی تثبیت کرد.
هر ساله با نزدیک شدن به نوروز، دسته جدیدی از فروشندگان به بازار معرفی میشوند؛ حقیقیهای عازم سفر. این دسته از معاملهگران، چه بنا بر نیاز به پول نقد برای مسافرت و چه به بهانه آسودگی خیال در ایام سفر در هفتههای پایانی سال دست به فروشهای متحیرکنندهای میزنند. در غیاب خریداران حقوقی که تقریبا تمام حقیقیها از ایشان انتظار حمایت از بازار را دارند، تبدیل شدن بخش قابلتوجهی از خریداران حقیقی به فروشندگان حقیقی، ریسک دورهای بازار را به تهدیدی غیرقابل چشمپوشی تبدیل میکند.
از طرف دیگر صحبت بازگشایی نمادهای گروه «فرآوردههای نفتی، كك و سوخت هستهای» که بیش از هشت ماه از صحنه به دور بودهاند شدت بیشتری گرفته است و در صورت وقوع این اتفاق، تب فروش سهام نمادهای این گروه نیز میتواند تاثیر منفی قابلتوجهی را تا 10 روز معاملاتی پس از بازگشایی داشته باشد. ریسکهای سیستماتیک بازار به قوت خود پا بر جا هستند و این موضوع نیز مبین این واقعیت است که در برهه کنونی، نباید از بازار سرمایه انتظار خاصی داشته باشیم.
در هفته جاری نمیتوان انتظار ریزش سهمگین شاخص کل را داشته باشیم، اما در طرف مقابل تقریبا بعید به نظر میرسد شاخص کل بتواند در پایان هفته در مقادیر بیشتر از 64051.7 واحد حضور داشته باشد. محتملترین سناریو برای هفته جاری، ادامه روند نزولی در دو روز ابتدایی هفته، استراحت مقطعی در میانه هفته و ادامه مسیر نزولی در پایان هفته است.
بدین ترتیب انتظار میرود طی دو جلسه معاملاتی نخست، شاخص کل بین 500 تا 800 واحد کاهش را تجربه کرده و در اواخر جلسه معاملاتی روز یکشنبه، عرضه در بازار کاهش یابد. نیم ساعت پایانی روز یکشنبه، روز دوشنبه و نیمساعت نخست روز سهشنبه بهترین زمان برای استراحت شاخص محسوب میشود و پس از آن شاخص کل میتواند بیش از 500 واحد دیگر از ارتفاع خود را تا پایان هفته از دست بدهد. در این میان اگر قدرتنمایی عرضه تا پایان روز دوشنبه ادامه داشته باشد، میتوان انتظار داشت دو روز پایانی هفته، شاخص کل در واکنش به کاهش پیاپی به رنگ سبز درآید. با توجه به شرایط حاکم بر بازار، نگارنده توصیه میکند تا جای ممکن از خرید پرهیز و از فروش هیجانی دوری کنید.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه