چیزی در حدود 80 درصد افرادی که در 27 بازار بزرگ در سرتاسر دنیا مورد مطالعه قرار گرفتهاند اعلام کردهاند که به دولت خود یا سیستم کسبوکار و تجارت یا هردو این موارد اعتماد ندارند. موسسه Edelman بار دیگر برای سال 2015 میزان اعتماد افراد به کسبوکار و تجارت و دولتها را مورد بررسی قرار داده و نتایج آن را منتشر کرده است. با نگاهی اجمالی به نتایج موجود در کشورهای بزرگ و توسعهیافته چنین میتوان برداشت کرد که بیاعتمادی عمومی در کشورهایی نظیر انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا بیشتر از نقاط دیگر است.
***
سودوکو
مشارکت اقتصادی زنان در ایران در حالی کمتر از نصف مردان است که در سال 2014 میلادی بیشترین نرخ مشارکت اقتصادی زنان در دنیا، با 76 درصد در اختیار سوییس بود. زنان این کشور اگرچه کمترین میزان بیکاری را در دنیا دارند اما باز هم نسبت به مردان سوییسی، 10درصد مشارکت اقتصادی کمتر را نشان میدهند. در فنلاند این فاصله به کمترین حد خود در دنیا میرسد، یعنی 3درصد اختلاف بین مشارکت اقتصادی زنان و مردان. نرخ مشارکت اقتصادی زنان فنلاندی 74درصد و مردان 77درصد است.
اما این نرخ وقتی به آسیا و عربستان میرسیم برای زنان 21درصد است که فاصلهای 60درصدی را با مردان سعودی نشان میدهد. در ایران هم این نرخ اگرچه در سال 1376 به 17درصد میرسید اما این روزها حدود 12.7درصد اعلام شده است. شهیندخت مولاوردی، معاون رییسجمهوری در امور زنان و خانواده میگوید: حلقههای مفقوده زیادی در حوزه زنان در استانهای مختلف کشور وجود دارد و درآمد اقتصادی زنها در ایران به حدی پایین است که باید برای آن برنامهریزیهای جدی صورت گیرد. او یکی از ماموریتهای مهم دولت را توجه به فعالیتهای اقتصادی، درآمدزایی و کارآفرینی زنان میداند و معتقد است زنها بهخصوص در بخش صنعت ضعیف ظاهر شدهاند. آنها نیازمند عرضه و فروش توانمندیهای خود در حوزه کارآفرینی و اقتصاد هستند و لازم است طرح ضربتی آموزش با همکاری مراکز آموزشگاهی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سایر سازمانهای مربوطه صورت گیرد.