بورس اوراق بهادار تهران روز سهشنبه و در آخرین روز معاملاتی هفته، در امتداد روند نزولی خود، با کاهش 76واحدی شاخص کل مواجه شد. این در حالی است که با وجود کاهش 76.80 واحدی و توقف شاخص کل بر عدد 64 هزار و 840 واحدی، با فعالیت حقوقیها در شرکتهای با ارزش بازار بالا، ارزش معاملات از مرز 150میلیارد تومان گذشت. چنان که معاملات نماد شرکت هلدینگ خلیج فارس با تاثیر مثبت 27.06 واحدی، در صدر اثرگذارترین معامله بر شاخص کل بوده و بعد از آن بانک ملت نیز با تاثیر مثبت 22.28 واحدی بر شاخص کل و مپنا با رشد 11.14 واحدی بیشترین اثر مثبت خود را بر شاخص ثبت کردند. نماد شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین با افت 19.38 واحدی، بانک اقتصادنوین با افت 17.89واحدی و فولاد مبارکه اصفهان با افت 12.25 واحدی و نماد شرکت معدنی و صنعتی گلگهر با افت 9.62 واحدی بیشترین تاثیرات منفی را داشتند و در نهایت پایین کشیدن شاخص کل را رقم زدند.
در معاملات آخرین روز معاملاتی هفته، دو گروه خودرو و مالی در صدر برترین گروههای صنعت قرار گرفتند. چنانکه معاملات گروه خودرو منفی آغاز شد ولی در ادامه نمادهای آن نسبتا متعادل معامله شدند. با معامله ۳۷.۵۱۳ میلیون سهم نماد سایپا آذین پرحجمترین معاملات گروه را به خود اختصاص داد. نمادهای گروه بانک و موسسات اعتباری نیز معاملات را در بازه منفی آغاز کردند اما با گذشت زمان با یک موج صعودی همراه شدند و در پایان معاملات اکثر نمادهای این گروه در بازه مثبت قرار داشتند. با معامله ۱۶میلیون سهم بانک صادرات ایران پرحجمترین معاملات گروه را به خود اختصاص داد.
افت 931 واحدی شاخص کل در هفته گذشته
در هفته گذشته با توجه به تعطیلی یک روز معاملاتی، ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم در هفتهای که گذشت به 5439 میلیارد ریال رسید که 17 درصد کاهش را نشان میدهد. همچنین در این مدت تعداد 2672 میلیون سهم در 237 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت که به ترتیب 19.4 و 14.5 درصد کاهش را به همراه داشته است. در پایان معاملات هفته منتهی به 23بهمن شاخص کل با 1.42درصد و 931واحد کاهش به رقم 64 هزار و 841 واحد رسید و شاخص بازار اول با 725 واحد کاهش به رقم 47هزار و 763 واحد و شاخص بازار دوم با 1574 واحد کاهش به عدد 127 هزارو 536 واحد رسیدند که به ترتیب با 1.49 و 1.22 درصد کاهش مواجه شدند. گروه قند و شکر با 4.82درصد، محصولات کاغذی با 3.02 درصد و انتشار، چاپ و تکثیر با 2.59 درصد بیشترین تغییر مثبت در شاخص را نسبت به سایر گروهها در این مدت به خود اختصاص دادند.
بیمها و امیدهای بازار سهام
نکتهای که در آخرین روز معاملاتی هفته قابل توجه بود اینکه با در نظر گرفتن ارزش ذاتی اغلب شرکتها، تمایل به فروش آنها کاسته شده و بیانگر این نکته است که بسیاری از سهام شرکتها در کف قیمتی خود قرار گرفتهاند. مسئله دیگر اقبال سهامداران حقوقی به برخی از سهمهای بازار از جمله پتروشیمی خلیجفارس، بانک ملت و گروه مپنا است. گرچه نباید بیاعتمادی و کمبود نقدینگی در روزهای اول هفته را از نظر دور داشت که باعث افت قیمتی و افت شاخص کل شد.
در عین حال مشخص شدن وضعیت نمادهای پالایشگاهی و نرخ بهره مالكانه شرکتهای سنگ آهنی در کنار حمایت حقوقیها از نمادهای تاثیرگذار باید مورد توجه فعالان بازار سهام قرار گیرد. از سوی دیگر قیمتهای جهانی نفت در واکنش به گزارش اوپک از عرضه و تقاضای نفت و کاهش تعداد دکلهای آمریکا بالا رفت و این مولفه بنیادی در کنار مشخص شدن وضعیت مذاکرات هستهای، میتواند جهتگیری آینده بازار سهام را مشخص کند. ثبات نسبی قیمت نفت و شایعات مثبت مذاكرات هستهای تاثیر مثبتی بر بازار سهام گذاشته و باعث شده است سهامداران نگاهی امیدوارانهتر بر این بازار داشته باشند.
در سطح کلانتر اما کاهش نرخ بهره بانکی به فعال شدن و ورود نقدینگیهای جدید به بازار سهام یاری میرساند و این بازار را که بهعنوان دماسنج اقتصاد کشور محسوب میشود، در برابر بازارهای دلالی بیمه میکند. اما هنوز تصمیم عملی جدی در این رابطه اتخاذ نشده است و همچنان بازار سهام دستخوش بیمها و امیدهاست.