همواره یکی از مباحثی که مورد تاکید و شکایت معدنداران است، عدم حمایت همهجانبه بانکها و دولت در جهت تامین سرمایههای لازم آنها و پرداخت تسهیلاتی با مبالغ بالا و نرخ سود کم است. درهمین راستا وحید لک، صادرکننده مواد معدنی و عضو هیاتمدیره انجمن سنگ در گفتوگو با «فرصتامروز» در خصوص نرخ سود تسهیلات بانکی که در اختیار معدنداران قرار میگیرد، گفت: نبود سیستم نظارتی درست و دقیق در بانکها از جمله عواملی است که مانع حمایت همه جانبه بانکها از معدنداران شده است زیرا بهعنوان مثال در ترکیه وامهای بخشودنی پرداخت میشود که سازوکار آنها بهگونهای است که اگر معدندار 10درصد سرمایه لازم را داشته باشد بانک تا 90درصد سرمایه لازم را تامین میکند و اگر طرح به نتیجه مدنظر نرسد و به هر دلیلی با شکست مواجه شود، بانک نسبت به وام دریافتی بخشودگی میدهد و نیازی به بازپرداخت آن نیست که متاسفانه بانکهای ما چنین خدماتی در اختیار متقاضیان قرار نمیدهند.
وی در ادامه افزود: طبق ادعای بانکها، تسهیلات با نرخ مصوب 22درصدی در اختیار معدنداران قرار میگیرد، اما در واقع اینگونه نیست و تسهیلاتی با نرخهای 28درصدی پرداخت میشود که این موضوع مستلزم این است درآمد معدندار، پاسخگوی سود دریافتی باشد. وی افزود: من به شخصه هیچگاه از بانک وام دریافت نمیکنم، زیرا هنگام استرداد این مبلغ اگر معوق شود، بانک طبق قرارداد منعقد شده به خود اجازه میدهد از هر حسابی، مبلغ معوقشده خود را دریافت کند که من به شخصه نمیتوانم با این موضوع کنار بیایم.
توقع ما حمایت همهجانبه دولت در این برهه زمانی است
همچنین بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با «فرصتامروز» درخصوص وضعیت تسهیلاتدهی به بخش معدن اظهار داشت: بانکها به دلیل عدم وجود منابع مالی کافی هیچگونه حمایت مالی از معادن ندارند و تسهیلاتی در اختیار ما قرار نمیدهند. وی در ادامه افزود: متاسفانه تنها تسهیلاتی که در اختیار بخش معدن قرار میگیرد، از سوی صندوق بیمه معادن با سرمایهای حدود 200میلیارد تومان است آن هم با نرخ 22درصدی و حداکثر مبلغ 50میلیارد تومان که به ندرت در اختیار معدنداران قرار میگیرد.
شکوری در پاسخ به اینکه چرا بانک صنعت و معدن بهعنوان یک بانک تخصصی هیچگونه اقدام جدی در این خصوص ندارد، تصریح کرد: باوجود اینکه طبق بخشنامه بانک مرکزی، بانکهای تجاری باید پروانه بهرهبرداری معادن را بهعنوان وثیقه دریافت کنند، اما هیچیک اقدام جدی در این خصوص ندارند و تنها استدلال آنها نبود سرمایه لازم است.
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاقبازرگانی ایران در ادامه با بیان اینکه برخی بخشها، مثل سنگ آهنیها به دلیل کاهش نرخ سنگ آهن فعالیت خود را تعطیل کردهاند، گفت: مطمئنا با این اوصاف نیازی به سرمایه ندارند و مابقی مواد معدنی هم به مانند مس از اوضاع مناسبی برخوردار نیستند و توقع ما در این برهه زمانی حمایت همهجانبه دولت است.
معدنداران نسبت به قوانین حاکم بر صندوق بیمه معادن ناآگاه هستند
در ادامه این مبحث، فرزانه معصومی، معدندار در گفتوگو با «فرصت امروز» در این خصوص اظهار داشت: من ترجیح میدهم هیچگاه برای دریافت تسهیلات به بانک مراجعه نکنم زیرا روند دریافت به قدری آزاردهنده و سنگاندازی از سوی آنها زیاد است که ترجیح میدهم هیچگونه تسهیلاتی از بانک دریافت نکنم. وی در خصوص این موضوع در ادامه افزود: شاید یکی از دلایل اینکه رغبتی برای دریافت تسهیلات ندارم به این دلیل است که هنگامی که برای دریافت تسهیلات به صندوق بیمه معادن مراجعه کردم، ارزیابی غلطی از معادن من صورت گرفت که عملا معدن من بیارزش ارزیابی شد، درحالیکه زمانی رسیدکه خود آنها نسبت به باارزش بودن معدن من اعتراف کردند.
معصومی معدندار در ادامه با بیان اینکه یکی از مباحثی که باید در این خصوص به آن توجه شود، ناآگاهی معدنداران نسبت به قوانین حاکم بر صندوق است، گفت: عدم آگاهی درست ما معدنداران نسبت به قوانین یکی از عوامل مهم در این زمینه است و علاوه بر این به دلیل اینکه معدنیها افرادی عملیاتی هستند، هیچگاه علاقهای ندارند تا خود را درگیر بوروکراسیهای اداری کنند و ترجیح میدهند اصلا نسبت به دریافت این تسهیلات اقدام نکنند. وی در پایان تصریح کرد: البته این مسائل و مشکلات بیشتر متوجه معدنیها است، زیرا همکاران ما در سایر حوزه مثل فولاد تسهیلاتی با نرخهای پایین و مبالغ بالا دریافت میکنند که نتیجه آن برجهای بلند در سطح شهر میشود.
براساس این گزارش، با توجه به نقش مهم معدن در اقتصاد و صنایع زیربنایی کشور و آنطور که معدنداران اعلام نیاز میکنند معدن کشور نیازمند حمایت همه جانبه از سوی دولت و بانکها است تا با حمایت همه جانبه از معادن، جانی دوباره به کالبد مرده معادن دمیده شود.