رئیس انجمن انبوهسازان مسکن و ساختمان استان تهران با بیان اینکه در شرایط رکود عمیق مسکن، وام 160 میلیون تومانی میتواند مسکن قوی برای بازار باشد، گفت: شواهد نشان میدهد که تابستان سال آینده میزان معاملات مسکن افزایش یابد. به گزارش «فرصت امروز»، حسن محتشم در نشست خبری دومین کنفرانس و نمایشگاه انبوهسازان از راهاندازی سیستم پایش کیفیت ابنیه برای سازندگان خبر داد و گفت: علاقهمندان میتوانند برای اخذ گواهینامه سپکا (سیستم پایش کیفیت ابنیه) برای پروژههای ساختوساز املاک اقدام کنند.
وی با بیان اینکه انجمن انبوهسازان با استفاده از شاخصهای تعریف شده و برگرفته از استانداردهای دنیا و با همکاری شرکتها دانشگاه خواجهنصیرالدینطوسی قصد دارد فیلتری تحت عنوان پایش کیفیت ابنیه برای سازندگان متقاضی دریافت این گواهینامه در نظر بگیرد، گفت: این گواهینامه نه دولتی و نه اجباری است البته هیچ محدودیتی هم برای ورود پروژههای ساختوسازی به این فیلتر وجود ندارد و تمام ارزیابیهای ساختمانی برای ارائه این گواهینامه توسط تیم علمی دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی انجام میشود.
محتشم با اشاره به اینکه گواهینامه سپکا چهار درجه الماس، طلایی، نقرهای و معمولی دارد، ادامه داد: سازندگان برای ورود به این ارزیابی باید 5/2 میلیون تومان بپردازند که پس از آن هر ساختمانی با توجه به متراژ و تعداد طبقات هزینه کارشناسی جداگانهای دارد.
وی با بیان اینکه احتمال افزایش قیمت واحدهایی که از این گواهینامه برخوردار هستند، وجود دارد، اظهار داشت: تفاوت این گواهینامه با شناسنامه فنی ملکی این است که شناسنامه فنی ملکی فقط مشخصات نوشته میشود و در آن نوع مصالح و نیروی انسانی و خدمات درج میشود و در شناسنامه فنی - ملکی کیفیت ساختوساز درج نمیشود بنابراین با این گواهینامه میتوان طول عمر ساختمانها را که در تهران حدود 30 سال است افزایش داد به استاندارد کشورهای پیشرفته نزدیک شود.
وام 160 میلیون تومانی تاثیر فراگیر ندارد
رئیس انجمن انبوهسازان همچنین درباره تاثیرپذیری بازار مسکن از افزایش دو برابری تسهیلات، گفت: این وام مخصوص خانه اولیهاست و تا زمانی که دوره انتظار آن سر نیاید و بهدست مصرفکننده نرسد آثار آن در بازار مسکن دیده نخواهد شد.
وی افزود: متقاضیان وام 160 میلیون تومانی بهطور قطع کمتر از وام 80 میلیون تومانی خواهد بود چراکه تمام زوجهای متقاضی، توان سپردهگذاری 80 میلیون تومانی را در بانک مسکن ندارند از سوی دیگر این وام اثربخشی فراگیر ندارد و تنها برای بخشی از بازار مسکن تاثیرگذار است. محتشم تاکید کرد: البته با توجه به رکود عمیق بازار مسکن این افزایش قدرت خرید میتواند مسکن قوی بازار محسوب شود.
وی با اشاره به سختگیری شعب بانک مسکن برای ارائه این وام گفت: برخی شعب بانک مسکن ملک را به قیمت امروز ارزیابی میکنند اما وام را با احتساب بهره با قیمت روز محاسبه میکنند. بهعنوان مثال اگر قیمت یک واحد مسکونی 250 میلیون تومان است بانک مسکن وام 160 میلیونی را نمیدهد و میگوید 12 سال بعد قیمت ملک بالای 300 میلیون تومان است و این بیانصافی بانک است.
وی با بیان اینکه بازار مسکن با این مسکّنها بیدار نمیشود و تا زمانی که اقتصاد کلان کشور از رکود خارج نشود، بازار مسکن نیز وارد رونق نمیشود، ادامه داد: از 1300 میلیارد تومان یارانه بخش مسکن برای بافت فرسوده که قرار بود 300 هزار واحد مسکن در این بافتها احداث شود تنها 10 درصد این منابع جذب شدهاند، بنابراین دولت میتوانست این پول را برای تحول بازار مسکن اختصاص دهد یا از صندوق توسعه ملی به بخش مسکن منابع در اختیار بگذارد.
رئیس انجمن انبوهسازان با بیان اینکه دولت میتواند از تجربه 12 سال گذشته استفاده کند، ادامه داد: در چند سال گذشته بانکهای خصوصی این اجازه را داشتند که تا 70 درصد خرید خانه را تسهیلات دهند که این راهکار موثری میتواند باشد اما بنابر ملاحظاتی بانک مرکزی این اجازه را امروز نمیدهد.
افزایش حجم معاملات مسکن از تابستان
وی همچنین درباره وضعیت بازار مسکن در سال آینده گفت: در سهماه اول سال اتفاقی در بازار نخواهد افتاد، اما با توجه به اینکه تابستان فصل نقل و انتقالات است و برجام اجرایی شده و احتمال ورود سرمایههای خارجی به این حوزه وجود دارد احتمالا از تابستان سال آینده میزان معاملات افزایش خواهد یافت. رئیس انجمن انبوهسازان همچنین با اشاره به آخرین وضعیت طرح مسکن قسطی گفت: تا آخر سال تفاهمنامهای بین یکی از بانکهای خصوصی و انجمن انبوهسازان با کارمزد 2 درصد امضا شود. از این رو مشکل این طرح که نرخ کارمزد 5 درصدی بانک مسکن برای تضمین اقساط بوده حل میشود.