خاطرمان باشد برای بهبود فضای کسبوکار و خروج کشور از شرایط رکود گاهی نیازمند تدابیر جدید اقتصادی هستیم که این تدابیر جدید ما را تا حدی وارد وادی تورم و گرانی کالاها خواهد کرد. از سوی دیگر مسئولان باید به این نکته توجه داشته باشند که این تورم و گرانی آسیبی به زندگی روزمره مردم نزند.
دولت گذشته در هشت سالی که روی کار بود اقتصاد کشور را دچار بیماری مزمنی به نام رکود و تورم کرد. برای برون رفت از رکود به تورم دامن زده شد و برای کنترل تورم، رکود نمایان شد، تعادلی منطقی بین این دو امر یکی از شرایط و تدابیر لازم است که دولت باید در مورد آن بیندیشد. گرانیهای اخیر کاملا منطقی است چرا که اگر دولت کالا را گران نکند باید از بودجههای عمرانی و زیرساختهایی که به توسعه کسبوکار منجر میشود هزینه کند.
از رسانهها و دولت انتظار داریم که آگاهی لازم را در خصوص چرایی و چگونگی این تصمیمات به جامعه بدهند. متاسفانه مشکلی که وجود دارد این است که آگاهی لازم به عموم مردم در باره تصمیمات اقتصادی داده نمیشود، مثلا اگر نان گران میشود باید دید که این گرانی مطابق هدفمندی یارانهها انجام میشود یا مطابق مصوبات مجلس. وقتی دولت تصمیمی میگیرد باید ببیند که این اقدامات وضعیت را بد میکند یا بدتر؛ این آگاهی بخشی به جامعه کمک خواهد کرد.
در گرانیهای اخیر به نظر میرسد که این بخش، کمی با مشکل روبهرو بوده است و نتوانسته آگاهی لازم را به جامعه ارائه دهد. انتقاد مردم از رسانهها، دولت و حاکمیت حق عموم شهروندان است و رسانهها موظفند به آن بپردازند. نباید اجازه داد تا کسانی که در 9 سال اخیر اقتصاد ایران را به سمت نابودی کشاندهاند از این فضا سوءاستفاده کنند. یعنی انتقاد ما از رسانهها و مردمی که دولت را یک سال و نیم پیش روی کار آوردند این است که ضمن حفظ انتقاد مواظب باشند در دام و تله کسانی که اقتصاد کشور را به اینجا کشاندهاند نیفتند.
آن چیزی که بین تورم و زندگی مردم اتفاق می افتد یک معادله است و باید هر دو طرف آن مثبت شود. باید شرایط زندگی مردم، کسبوکارشان و همچنین رفاهشان را مدنظر قرار بدهیم و یادمان باشد هر کاری که در حوزه اقتصاد انجام میدهیم برای رفاه و آسایش شهروندان باشد.
* جامعه شناس