چند ماهی بود که صادرات مرغ با مانع بزرگی به نام آنفلوآنزای پرندگان مواجه شده بود. از وقتی که نام ایران بهعنوان یکی از کشورهای آلوده به جهان معرفی شد، کشورهای همسایه از خرید محصولات مرغ و تخممرغ از ایران خودداری کردند. با این حال هفته گذشته، رییس سازمان دامپزشکی کشور از ارسال گزارش پاکی ایران از این بیماری تا کمتر از 10روز دیگر خبر داد. این میتوانست امید جدیدی باشد برای از سرگیری صادرات و کاهش انباشتگی مرغ و تخممرغ در کشور.
از سوی دیگر سال گذشته، معاون وزیر جهادکشاورزی از پرداخت 50میلیاردتومان مشوق صادراتی به صادرکنندگان خبر داده و گفته بود این مشوق به تولیدکنندگانی تعلق میگیرد که خود صادرکننده باشند. مبلغ مورد نظر با اینکه به حساب وزارتخانه ریخته شد اما برای تنظیم بازار شب عید امسال به کار رفت و سر مرغداران بیکلاه ماند.
در سال جاری دوباره قرار شد مبلغ مورد نظر به فعالان این صنعت برسد اما اینبار با شرایط خاص. طبق گفته بخش خصوصی، 10میلیارد از این پول به حساب صندوق مادرتخصصی سرمایهگذاری کشاورزی واریز و 40میلیارد مابقی نیز به شکل ذرت در اختیار صندوق حمایت از صنعت طیور قرار گرفت تا بعد از فروش این نهاده کل پول بهصورت وامهای کمبهره به صادرکنندگان برسد. برخلاف گفتههای معاون وزیر، مدیرعامل صندوق حمایت از صنعت طیور عقیده داشت که این پول به هر کس که توانایی صادرات داشته باشد تعلق خواهد گرفت و تنها مخصوص تولیدکنندگان نیست.
اگرچه تصمیم دولت برای ارائه مشوقهای صادراتی قطعی و عملی شده است اما بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت از جمله رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بر این عقیدهاند که اگر این مبلغ برای بهبود تولید و تجهیزات واحدهای پرورشی تعلق میگرفت بهتر بود. به هرحال باید تا مهر ماه که 40میلیاردتومان مابقی به پول نقد تبدیل میشود، صبر کرد تا دید این 50میلیاردتومان چگونه هزینه میشود و آیا میتواند گرهی از مشکلات انباشتگی بردارد یا نه؟