بازار سرمایه کشور در هفته گذشته تلاطم نسبتا زیادی را تجربه کرد. با شروع معاملات در این هفته، شاخص کل چند واحد صعود را تجربه کرده و پس از چند دقیقه در مسیر نزولی قرار گرفت. نزول شاخص کل دو روز به درازا کشیده شد و پس از آن در روز میانی هفته، شاخص کل تغییر روند داد. صعود شاخص کل در روز دوشنبه، بیش از نیمی از نزول دو روز ابتدایی را پوشش داده و شرایط را نسبتا متعادل کرد.مسیر رو به بالای شاخص کل در روز سهشنبه نیز محفوظ ماند اما این روز پایانی معاملات بود که حماسهساز شد.
بازار در روز چهارشنبه با حاکمیت رنگ سبز سپری شده و شاخص کل در این جلسه 675 واحد رشد کرد.بدین ترتیب، شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران در هفته معاملاتی گذشته با رشدی بیش از 850واحد به کار خود پایان داد. ارزش کل معاملات در روزهای این هفته رفتاری نامتعادل از خود نشان داد و پراکندگی زیادی داشت. ارزش کل معاملات در روزهای ابتدایی هفته روندی نزولی داشت و پس از آن با افزایشی محسوس دو روز نوسانی را سپری کرده و در روز پایانی باری دیگر افزایش یافت.
شرایط ارزش میانگین معاملات نهتنها بهتر از ارزش کل نبود، بلکه پیچیدهتر از آن بود. روند تغییرات این فاکتور مهم بینظم تلقی میشود اما با این وجود این بینظمی توانست به کمک بازار آمده و معاملهگران را دلگرم کند. شاید منطقیترین دلیل برای رشدهای اخیر بازار شرایط سیاسی موجود کشور تلقی شود. در روزهای اخیر صحبتهای زیادی از اجرایی شدن برجام شنیدهایم و همین موضوع توانسته کمک زیادی به صعود بازار کند. معاملهگران حقیقی با پویایی چشمگیری پا به عرضه گذاشتند و با معاملات پرهیجان خود شرایط مردهوار گذشته را تغییر دادند.
در دو هفته معاملاتی اخیر، نویدهای نزدیک بودن زمان اجرایی شدن برجام بازار را لبریز از هیجان کرده و رنگ نویی به معاملات زده است. لذا به نظر میرسد موج هیجانی بازار در این هفته به انتهای خود رسیده و شرایط بازار به آنچه بود بازگردد. با توجه به آنچه نقل شد، روزهای ابتدای هفته جدید را میتوان بهعنوان مستعدترین روزهای این هفته تلقی کرد. میتوان انتظار داشت شاخص کل در این دو روز رشدی بیش از 1000 واحد را تجربه کرده و بدین ترتیب به خط روند مقاومتی نزولی خود برسد. آزمون بزرگ شاخص کل و بازار روزهای دوشنبه و سهشنبه به وقوع خواهد پیوست، آن زمان که شاخص کل بخواهد نسبت به مقاومت موجود خود واکنشی به نمایش بگذارد.
این واکنش میتواند مانند دفعه پیشین در یک سایه بلند خلاصه شده یا با شکست این مقاومت شرایط جدیدی را در بازار احساس کنیم. با توجه به شرایط حاضر و عدم رغبت دولت به صعودی شدن بازار، کمبود نقدینگی و احتمال طولانی شدن برداشتن تحریمها، منطقیترین سناریو آن است که این صعود نیز با رسیدن به مقاومت به نزولی دیگر تبدیل شود. بدین ترتیب انتظار میرود بازار تا زمان قرائت بیانیه مشترک ایران و طرف غربی سبز بماند.
کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه