سال 2015 برای آنهایی که تجارتشان در دل زمین است سال بدی بود. قیمت نفت بهصورت مشخص بسیار پایین آمد و اوضاع مواد معدنی هم تفاوت چندانی نداشت. این سقوط قیمت به کشورهایی مانند برزیل و روسیه که پنج سال افزایش قیمت را شاهد بودند فشار زیادی وارد کرد. تندترین شیب سقوط قیمت را سنگآهن داشت که 80درصد نسبت به قیمت چهار سال قبل پایین آمد. هیچکدام از کارشناسان چنین افت قیمتی را در مواد معدنی پیشبینی نکرده بودند و دلیل عمده آن، کاهش رشد اقتصاد در چین بود.
توقف موتورهای چین
در دو دهه گذشته، هیچ چیزی در هیچ جای دنیا تولید نمیشد مگر اینکه تولیدکنندگان گوشه چشمی به چین داشته باشند، اما در سال 2015 این کشور استفاده از فلزاتی را که در سراسر دنیا تولید میشد متوقف کرد. رشد اقتصاد چین در آمار رسمی این کشور هم به زیر 7درصد رسیده است. این میزان، کمتر از رقیب بزرگ آسیایی این کشور یعنی هند است.
گوردون چانگ نویسنده کتاب فروپاشی چین معتقد است رشد اقتصادی چین در واقع 3درصد بوده است: «رهبران چین دیگر توانایی این را ندارند که از فروافتادن اقتصاد این کشور جلوگیری کنند.» آقای چانگ میگوید افزایش نرخ بهره و همینطور کاهش هزینههای دولت هم نتوانسته است چین را از این وضعیت نجات دهد. «رهبری چین حالا هیچ ابزاری ندارد و اصلاحات این کشور به عقب برگشتهاند.»
مشکلات قانونی
با این حال جانتان فنبی از موسسه تحقیقاتی تراست سورس به این اندازه نسبت به اقتصاد چین بدبین نیست: «من فکر میکنم آنها همچنان مهمات کافی دارند که از فروپاشی کامل جلوگیری کنند، اما بدون شک در دو سال رشد اقتصاد این کشور آهسته خواهد شد.» او به مسئله فساد در چین اشاره میکند، ولی معتقد است که برخورد دولت چین با این مسئله، عادی نیست. او به ایجاد عامل ترس توسط این دولت اشاره میکند.
از دست رفتن مشاغل
شرایط اقتصادی در دو سال گذشته باعث شده است مشاغل زیادی در دنیای معدن از بین برود. آنگلوآمریکن غول معدن اعلام کرده است که 35 معدنش را تعطیل میکند که 85هزار نفر به همین خاطر بیکار خواهند شد و این تنها شرکت بزرگ معدن نیست که دست به چنین کاری میزند. برای بازار نفت هم یک سال واقعا خارقالعاده سپری شده است. تاکتیک همیشگی اوپک این بود که تولید را کاهش بدهد تا قیمتها را کنترل کند، اما امسال رفتار مخالفی داشت. پروفسور کون روگوف از دانشگاه هاروارد معتقد است که سیاست اوپک که تحت تاثیر عربستان اتخاذ شده، این هدف را دنبال میکند که سهم بیشتری از بازار نفت از دست نرود. عربستان سعودی به خاطر همین سیاست بهشدت تحت فشار است.
چالش پناهجویان
در اروپا، اخبار تحت سایه مهاجران بسیار زیادی قرار داشت که مناطق جنگزده در سوریه و کشورهای همسایه را رها و به اروپا مهاجرت کردند. وقتی که پای مهاجران به اروپا رسید، اتحادیه اروپا در دو سویه مخالفت برابر هم قرار گرفت. برخی اشتیاق داشتند که از پناهجویان استقبال بهعمل آید؛ در مقابل کشورهایی بودند که نگران اضافه شدن این حجم از پناهجویان به اروپا بودند.
منبع: بی بی سی