لباسی شاد بر تن چهرهای غمگین؛ شاید مختصرترین و در عین حال کاملترین توصیف بازار در روز گذشته باشد. بازاری که با انتشار اخبار ضد و نقیضی از روند مذاکرات هستهای مواجه است روز گذشته و با پادرمیانی بزرگانی نظیر مپنا، بانکملت و بانکصادرات قبای خونین رنگ هفتههای اخیر خود را با جامهای سبز عوض کرد؛ تغییر لباسی که شاید در نگاه نخست چشمنواز باشد اما چهره غمگین و عبوس بازار مانع خودنمایی این تغییر لباس شد. پس از ریزشهای مداوم شاخص کل در هفتههای اخیر، روز گذشته معاملات مثبت در برخی از نمادهای شاخصساز سبب شد که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با 250واحد افزایش، خود را وارد مرز 62570 واحد کند.
همین تغییر جهت در مسیر حرکت شاخص کل در قیاس با هفته قبل سبب شده بود که جو عمومی بازار سبز رنگ باشد، اما حجم و ارزش معاملات بازار بهعنوان نقیضی برای ضربالمثل «رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون» بود. ارزش معاملات انجام شده در بورس اوراق بهادار روز گذشته قریب به 49 میلیارد تومان بود و ارزش معاملات انجام شده در فرابورس نیز نزدیک به 100 میلیارد تومان بود. البته بالغ بر 77 میلیارد تومان از ارزش معاملات فرابورس مربوط به معاملات انجام شده روی اوراق اجاره مپنا و رایتل و اوراق مشارکت نفت و گاز پرشیا بود که عمدتا توسط بازارگردانان آنها انجام شده بود. بنابراین مجموع ارزش واقعی معاملات بازار در روز گذشته تنها نزدیک به 72 میلیارد تومان بوده است.
بنابراین روزگذشته حجم معاملات بازار تغییر چندانی در قیاس با روزهای اخیر خود نداشت اما شاخص کل، رشد نسبتا قابل توجهی داشت. بازار همچنان چشم انتظار نتیجه مذاکرات هستهای است. شاید بازار قصد دارد این مرتبه اندکی محتاطتر به استقبال نتیجه مذاکرات هستهای برود اما تکرار همین مثبتخوردنهای شاخص ظرف چند روز آینده در کنار انتشار خبرهای مثبت میتواند محرکی باشد تا اندکی از تردید بازار بکاهد و با افزایش در حجم و ارزش معاملات، بار دیگر چهره مغموم بازار در روزهای پیش از مذاکره نهایی را به خنده تبدیل کند. هر چه هست امید تمامی اهالی بازار این است که مذاکرات در این مرحله حساس به نتیجه قابل اتکایی برسد. همانطور که در یادداشت قبلی نیز بیان شد بازار در وضعیت بسیار حساسی قرار دارد و صحبتها و پیشبینیهای بسیاری درباره نتیجه مذاکرات و آینده بازار به گوش میرسد. چنین فضایی بستر بروز و شیوع انواع شایعات را به خوبی مهیا میسازد، پس بنابراین بهترین تصمیمات در شرایط کنونی آنهایی هستند که فاکتور احساسات در آن نقش کمتری ایفا کنند.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه