بررسی های دو روزنامه نگار چینی نشان می دهد اطلاعات شخصی جمع آوری شده در چین به قیمت پایینی در بازار سیاه به فروش می رسد.
چین پیش از این به داشتن پایگاه های اینترنتی آزاد شناخته نشده بود، اما بعد از این حال و هوای سال 1984 را خواهد گرفت. دو روزنامه نگار چینی درحال تحقیق روی حساب های «روزنامه جنوب کلانشهر»، روزنامه ای محلی که در جنوب چین واقع شده بودند به این نتیجه رسیدند که اطلاعات شخصی هر شهروندی را می توان تنها به وسیله شماره ملی او به راحتی در بازارهای سیاه خرید.
فقط برای به دست آوردن پول
با یک کلیک روی یک آگهی و پرداخت 700 یوان (معادل 95 یورو) این دو روزنامه نگار می توانستند اطلاعات شخصی هرکدام از همکاران خود از جمله هتل هایی که در آن اقامت داشته اند، شماره پرواز، آپارتمانی که اجاره کرده و حتی امکان دسترسی به برخی سپرده های بانکی آنها را به دست آورند. سپس آنها این اطلاعات را به همکار خود نشان داده و او نیز صحت آنها را تایید کرد.
برای به دست آوردن پول بیشتر، سرویس مورد نظر حتی اطلاعات شخصی که در هتل او را همراهی می کرده و همچنین اسکنی از اطلاعات و پرونده ای را که هنگام ورود به هتل به نام آنها تشکیل شده در اختیار فرد قرار می دهد. وارد شدن به زندگی دوست، همکار یا کارمندی که قرار است در آینده استخدام شود هرگز به این راحتی نبوده است.
سرویس دیگری که توسط این دو روزنامه نگار کنجکاو آزمایش شده سرویسی است که تنها به وسیله شماره تلفن و همچنین پرداخت 700 یوان آدرس محل زندگی فعلی فرد را در اختیار آن دو قرار می داد. صحت این اطلاعات نیز پس از بررسی مورد تایید قرار گرفت.
ممکن است با شنیدن این خبر فکر کنیم پیدا کردن چنین سرویسی سخت باشد یا اینکه آن را در گوشه های کوچک و تاریکی از سایت پیدا کنیم، اما اینطور نیست بلکه آگهی تبلیغات این سرویس ها در اکثر سایت و صفحات مجازی با چندین میلیون کاربر موجود است.
این اطلاعات را از کجا جمع آوری می کند؟
یک محقق در پروژه رسانه چین و متخصص در زمینه اینترنت تحقیق دو روزنامه نگار را مطالعه و ترجمه کرده و تاکید می کند کاملا واضح است که افراد صاحب چنین سرویس هایی اطلاعات جمع آوری شده مانند اطلاعات سفر به وسیله هواپیما یا راه های عبور از مرز را از طریق اطلاعات حکومتی یا اطلاعاتی که در اختیار پلیس قرار دارد به دست می آورند و در مورد اینکه چگونه آنها اطلاعات حکومتی یا اطلاعات پلیس را جمع آوری می کنند این متخصص دو راه پیشنهاد داده است: ممکن است هکرها به این اطلاعات حساس دسترسی داشته باشند یا آنکه خود مسئولان این اطلاعات را در اختیار سرویس ها قرار می دهند یا حداقل ممکن است کسانی که به این اطلاعات دسترسی دارند آنها را برای اهداف سودجویانه استخراج کنند.
این گروه فرآیندی را که برنامه های کاربردی مانند وی چت در چین استفاده می کنند مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و شیوه هایی را که حکومت از آن برای سانسور محتوای این برنامه ها استفاده می کند به روز رسانی کردند. از نظر محققان، مسئولان چینی به اطلاعات و داده های هر فرد به طور کامل و گسترده دسترسی دارند. در اکثر موارد این پایگاه های اینترنتی عظیم هستند که کاربران خود را گول می زنند و به همین دلیل است که امروزه در چین می توان اطلاعات شخصی افراد را حتی در طبیعت هم پیدا کرد.
در آینده چه خواهد شد؟
از نظر یک محقق کانادایی، این شیوه جمع آوری نظام مند اطلاعات در آینده مشکلات فراوانی را در پی خواهد داشت.
به نظر می رسد مطابق قانون اساسی چین اطلاعات شخصی و زندگی خصوصی شهروندان حفظ شود، اما متاسفانه در عمل این چنین نیست. از نظر برخی رسانه ها مانند واشنگتن پست میان این افشای داده ها و پروژه ای که حکومت چین برای شهروندان خود در نظر دارد ارتباط مستقیمی وجود دارد و به همین دلیل حتی زمانی که این دو روزنامه نگار پلیس را از وجود چنین سرویس اطلاعاتی باخبر کردند پلیس واکنش خاصی نشان نداده و گزارشی هم در این باره منتشر نکرده است.