اتاق بازرگانی که در دولت یازدهم به پای ثابت رفتوآمدهای اعضای کابینه افزوده شده است صبح روز دوشنبه میزبان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. هر چند روز قبل رئیس این اتاق از دولت بهعنوان میداندار اقتصاد نام برد و فضا را برای بخش خصوصی همچنان بسته تعبیر کرد، اما این بار علی جنتی، وزیر ارشاد به میان رؤسای اتاقهای بازرگانی سراسر کشور و فعالان بخش خصوصی آمد تا از واسپاریهایش به این بخش حرف بزند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزههای فرهنگی و هنری را دارای منافع اقتصادی دانست و با اشاره به اینکه بخشهایی از نمایشگاه کتاب در حال واگذاری به بخش خصوصی و ناشران و اتحادیههای نشر است، آن را سیاست کلی این وزارتخانه خواند و گفت: وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی آماده واگذاری جشنوارههای بینالمللی فیلم و تئاتر فجر به بخش خصوصی است. ما همچنین قصد داریم مجتمعهای فرهنگی را نیز واگذار کنیم.
وزیرفرهنگ عزم دولت یازدهم را در گام برداشتن به سوی افزایش صادرات غیرنفتی در سال جاری جدیتر از قبل دانست و گفت: دولت تا به حال هشت گلوگاه فساد را که در ایجاد فساد بسیار اساسی هستند شناسایی کرده است.
او گفت: اقتصاد کشور ما بیمار است و بخشی از این بیماری مربوط به بدهیهای دولت است که رقمی بسیار سرسامآور را پیش پایش گذاشته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از کمتوجهی به حوزه فرهنگ در مقایسه با بخشهای فیزیکی صنعت در یکی، دو دهه گذشته انتقاد کرد و در بیان دلایل آن گفت: همیشه تصور همه بر این بوده که حوزههایی مانند سینما، کتاب و دیگر حوزههای هنری و فرهنگی توجیه اقتصادی ندارد اما با سرمایهگذاریها و توجه ویژهای که برخی بانکها و سرمایهگذاران بخش خصوصی در هنرهای تجسمی و ایجاد موزه نشان دادند، توجیه اقتصادی و ارزش افزوده این حوزه مشخص شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فیلم و سینما را از دیگر حوزههایی دانست که برخلاف بیتوجهی که به آن شده، در سالهای اخیر رونق یافته است. به گفته او، اگر در سالهای پیش کسی به فکر راهاندازی سینما نبود و همه به دنبال تغییر کاربری بودند اما امروز راهاندازی سینما بخشی از مجتمعهای تجاری شده و به یکی از حوزههای درآمدزا تبدیل شده است. جنتی گفت: تولید فیلم در گذشته درآمد نداشت و همیشه ما باید به بنیاد فارابی كمك میكردیم تا یك فیلم بسازد اما اكنون شاهدیم كه در 13 روز نوروز امسال 164میلیارد ریال در حوزه سینما فروش داشتهایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کمک به اقتصاد را از طریق صنایع فرهنگی امکانپذیر دانست و اعلام کرد وزارتخانهاش آماده این کمک است. جنتی به موضوع اقتصاد خلاق اشاره کرد که بیش از یک دهه در دنیا مطرح شده وگفت: در بسیاری از کشورها نهادها و ساختارهایی در دولت برای این موضوع ایجاد کردهاند و ما هم بهزودی در دولت نهاد اقتصاد خلاق را ایجاد خواهیم کرد، چرا که صنایع فرهنگی میتواند به تولید ناخالص ملی کمک کند و بر همین اساس توجه به اقتصاد خلاق از محورهای اساسی وزارتخانه است.
جنتی گفت: هماکنون گنجینه 2000 فیلم و صدها هزار ساعت موسیقی را از پیش از انقلاب تاکنون در صداوسیما، معاونت هنری و حوزه موسیقی در اختیار داریم و با مذاکراتی که با شرکتها در حوزه IT انجام دادهایم بهزودی این آثار با نرخ مناسب در شبکههای مجازی ارائه خواهد شد. دولت هم هیچ توقع و سودی در این مورد ندارد و کاملا در اختیار بخش خصوصی خواهد بود. به نظر من در این حوزه اگر خوب سرمایهگذاری شود، توجیه اقتصادی خوبی دارد.
محسن جلالپور میزبان این نشست، اقتصاد فرهنگ را واژهای دانست که بیشتر در کشورهای پیشرفته کاربرد داشته و در ایران کمتر به آن پرداخته شده است. جلالپور گردش مالی این صنایع را در دنیا بیش از 2 میلیارد دلار عنوان کرد و سهم ایران را از این گردش ناچیز و نزدیک به صفر دانست. محسن جلالپور گفت: نقش صنایع فرهنگی در رونق تولید ملی و تحقق اقتصاد مقاومتی از بعد ثروتآفرینی قابل بررسی است.
به گفته این مقام اتاق بازرگانی، سرمایهگذاری در این صنایع اشتغالزا و درآمدزا است و فواید سرشاری را برای اقتصاد کشور خواهد داشت، چرا که در ازای هر یک شغل در عرصه هنر، سه شغل در شاخههای وابسته به آن فعال میشود.
رئیس اتاق بازرگانی تاسیس انستیتوهای فارسی در عراق را برای پیشنیاز در جذب دانشجو از حرکتهای خوب در این حوزه دانست و بر توجه ویژه به صنعت چاپ و صادرات آن تاکید کرد. محسن جلال پور ثبت تشکلها مرتبط، تکمیل حلقه تشکلی صنایع فرهنگی و ایجاد فدراسیون و کنفدراسیونها در این حوزه را مورد توجه اتاق عنوان کرد. به گفته او مقدمات تشكیل فدراسیون اقتصاد فرهنگ و هنر در اتاق ایران در حال انجام است.
به گزارش «فرصت امروز»، روز گذشته علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی معاونان و مدیران این وزارتخانه مهمان اتاق بازرگانی و هیات رئیسه آن بودند. در این نشست رؤسای اتاقهای سراسر کشور حضور داشتند و مشکلاتشان را درباره، کاغذ، صنعت چاپ، رسانههای دیجیتالی و... مطرح کردند.