تسنیم- نبود افق روشن در بورس و نیز عدم حمایت عملی دولت از بنگاهها سبب شده است تا معاملهگران رغبتی به خرید سهام شرکتها در قیمتهای جذاب فعلی از خود نشان ندهند و وضعیت بورس رکودی باقی بماند. در شرایط فعلی وضعیت بورس بهگونهای شده است که سرمایهگذاران دیگر به خبرهای مثبت سیاسی و اقتصادی واکنشی نشان نمیدهند و چشمانداز روشنی نیز فراروی سرمایهگذاران برای حضور در بازار سهام قرار ندارد. با توجه به اینکه قیمت سهام شرکتهای مختلف به کف رسیده و وضعیت مناسبی برای خرید و سرمایهگذاری دارند اما نبود افق روشن در بازار سرمایه و نیز عدم حمایت عملی دولت از بنگاهها سبب شده تا معاملهگران رغبتی به خرید سهام شرکتها در این قیمتهای جذاب نیز از خود نشان ندهند و وضعیت بورس رکودی باقی بماند.
اگر هدف از کاهش سود بانکی حرکت نقدینگی از بانک به سمت بورس باشد، بدون شک این اتفاق نخواهد افتاد چرا که از یک سو در شرایط کنونی اقتصاد بانکها کماکان بهترین، سودآورترین و امنترین مکان برای سرمایهگذاری هستند و از سوی دیگر شرایط کنونی بورس بهگونهای نیست که سود و نفعی را به سرمایهگذاران حقیقی بدهد. با این وجود اگر سود بانکی کاهش پیدا کند و در پی آن نیز نرخ تسهیلات ارائه شده به بنگاههای تولیدی کاهش پیدا کند میتوان با گذر زمان شاهد رونق نسبی تولید و سودآوری بنگاهها و در پی آن بازار سرمایه بود.
متاسفانه ریسک و ابهامات داخلی و خارجی موجب شده تا سهامداران با احتیاط بیشتری بازار سرمایه را نظارهگر باشند و بهنظر میرسد فعلا دولتمردان نیز اعتقادی به بازار سهام ندارند.یکی از ریسکها و ابهامات خارجی بازار سرمایه مسائل مربوط به مذاکرات هستهای است که هنوز به فاز عملی و اجرایی نرسیده و این عامل موجب شده است تا سهامداران در بورس در حالتی از تردید به فعالیت خود در بورس ادامه دهند. از سوی دیگر ریسکهایی چون کاهش جهانی قیمت نفت و وضعیت نامناسب برخی کالاها نیز یکی دیگر از عوامل خارجی تاثیرگذار بر بازار سهام است که موجب کاهش حجم و ارزش معاملات بورس شده است.
بیثباتی نرخ ارز هم از دیگر ریسکهایی است که این روزها متوجه بازار سرمایه شده، چرا که واردات و صادرات شرکتها به نرخ ارز بستگی دارد و از همه مهمتر سرمایهگذاران خارجی با نوسانات غیرقابل پیشبینی نرخ ارز حتی فکر ورود به اقتصاد و بازار سرمایه ما را هم نمیکنند.از سوی دیگر گویا دولت هیچ اعتقادی به بازار سرمایه ندارد و در عمل هیچگونه اقدام عملی برای حمایت از صنایع و بورس انجام نمیدهد.
برخی عوامل از جمله وضعیت جهانی کالاها و قیمت نفت از جمله مسائلی است که باید در قبال آنها صبوری کرد اما تصویب قوانین و مقرراتی در جهت منافع و تسهیل سودآوری بنگاهها از جمله اقداماتی است که دولتمردان میتوانند با استفاده از آنها موجب تحریک عرضه و تقاضا در اقتصاد کشور شوند. چشم انتظاری برای رفع تحریمها و عملی شدن برجام اقدام خوب و بجایی است اما دولتمردان نباید انتظار معجزه از توافقات هستهای را داشته باشند و باید برای نجات اقتصاد از رکود و بازگشت دوباره به دوران رونق بر توان و تولید داخلی تکیه کنیم.
کارشناس بازار سهام