رییس اتاق ایران در هشتمین دوره با رأی 354 نفر از مجموعه 424 نفری هیأت نمایندگان حاضر، انتخاب شد. آماری که نشاندهنده نظر مشترک بیش از 80 درصدی رأیدهندگان در انتخاب مقام ارشد اتاق است. اما این دیدگاه مشترک تنها در انتخاب رییس خلاصه نشد. نواب اتاق ایران نیز با رأی بالایی به هیأت رییسه رفتند. پدرام سلطانی با 287 رأی، مسعود خوانساری با 255 رأی، محمد رضا انصاری با 210 رأی و غلامحسن شافعی با 147 رأی انتخاب شدند. آرای هیات نمایندگان در تعداد بالا شاید نشاندهنده انگیزه قوی آنها برای پویایی اتاق باشد. این رقمها نشان میدهد، اعضا به اتاق امیدوارند و قاعدتاً برای انتظارشان برنامهریزی کردهاند. به نظر میرسد بخشخصوصی در جهت حل مشکلاتش میخواهد گامهای جدیدتری بردارد. بخشی که همیشه انگشت انتقادش رو به سوی دولت بود حالا قامت میکشد و تأثیرگذاری خودش را دست کم نمیگیرد، مشارکت فعالان این بخش در انتخابات اتاق ایران که آن را پارلمان خصوصی میدانند میتواند نشاندهنده این جهش باشد. این انتظارات ممکن است شبیه به هم یا در برخی موارد متفاوت باشند اما آنچه که هست از نیازهای واقعی این بخش خبر میدهد. رییس اتاق رشت ترکیب جدید اتاق را مناسب میداند. هادی تیزهوش تابان معتقد است اعضای هیأت رییسه با برنامه و هدفمند به اتاق پا گذاشتند. عضو هیات نمایندگان اتاق هشتم با بیان اینکه هیأت رییسه دست خالی به اتاق نیامدند، به «فرصت امروز» میگوید: مشکلات عمدهای در بخش تولید، کشاورزی و صادرات وجود دارد که اتاق باید بهطور جدی برای حل آنها وقت بگذارد.
جدی و پیگیر در مشاوره با سه قوه
مشاوره به سه قوه که شاید از مهمترین و سنگینترین مسئولیتهای اتاق باشد، یکی دیگر از انتظارات رییس اتاق رشت از هیأت رییسه اتاق ایران است. وی در توضیحات بیشتری میگوید: اتاق ایران باید در دادن مشاورههای حرفهای به دولت پیگیر و تأثیرگذار باشد، چرا که در حال حاضر بخشنامههای مختلفی برای تسهیل در صنعت از سوی دولت صادر میشود که در برخی موارد به ضرر این بخش است و مشکلات متعددی را برای آن ایجاد خواهد کرد و این اتاق است که میتواند با مشاوره دادن تصمیمات نادرست را به سوی تصمیمات واقعبینانه و درست هدایت کند. رییس اتاق استان گیلان صادرات را یکی دیگر از مهمترین مسئلههای اتاق ایران عنوان کرده و ادامه میدهد: وقتی تولیدات ما صادرات محور باشد و در تولید ایجاد ارزش افزوده داشته باشیم، نقش اتاق بازرگانی در بازارهای بینالمللی بسیار پررنگ خواهد بود. این اتاق باید تلاش کند که خدمات و امکانات ویژهای برای صادرکنندگان به خصوص در بخش خدمات فنی مهندسی ایجاد شود. این بازرگان معتقد است همکاری بسیار خوبی بین اتاق ایران و دولت خواهد بود و اتاق باید حداکثر استفاده را از این فرصت ببرد. وی شورای گفتوگو در برنامه پنجم را نمونه بسیار خوبی میداند که توانسته بخشخصوصی و دولت را به هم نزدیک کند.
کاهش فاصله میان اتاقها
حسین سلاح ورزی، رییس اتاق خرمآباد تجدیدنظر و بازبینی ساختار اتاق را ضروری میداند. به اعتقاد وی، ترکیب جدید هیأت رییسه باید تغییراتی در ساختار اتاق داده و آن را مجددا ساماندهی کند تا بتواند در برنامههای جدید کار آمد عمل کند. رییس اتاق استان لرستان در توضیحات بیشتری به «فرصت امروز» میگوید: بعد از تحریم ما با انبوهی از مسائل روبهرو هستیم و از آنجا که در تجارت خارجی دوران تازهای را آغاز خواهیم کرد نقش اتاق ایران در دولت تدبیر و امید بسیار پررنگتر خواهد شد.
به گفته وی، توانمندسازی اتاقها در شهرستانها باید جدی گرفته شود چون میتواند در قویتر شدن بخشخصوصی و جسور شدن تشکلها تأثیرگذار باشد و از این ظرفیتها باید استفاده لازم را برد. این صنعتگر میافزاید: اتاق ایران باید بخشی از توانش را بر کاهش فاصله و شکاف بین اتاقها معطوف کند. تدوین ساختارها و آییننامههای لازم برای اجرای قانون بهبود فضای کسبوکار و تحرک و تأثیرگذاری در فضای بینالمللی از دیگر توصیههای این فعال اقتصادی به هیأت رییسه جدید اتاق است.
گذر از اقتصاد دولتی به خصوصی
شورای گفتوگو شکل گرفت تا دولتیها و اعضای اتاق دور یک میز بنشینند. اگرچه اهداف متعددی در این شورا دارند اما شاید کمک به اقتصاد کشور و گذر از اقتصاد دولتی به خصوصی یکی از مهمترین اهداف آنها باشد. مسئلهای که رییس اتاق استان کهگیلویه و بویر احمد به آن اشاره میکند. جبار کیانیپور معتقد است اتاق ایران در ایجاد این بستر مسئولیت سنگین و نقش مهمی دارد. به گفته وی، این اتاق باید به کوچک کردن و چابک کردن بخشخصوصی کمک کند. کیانیپور در ادامه به «فرصت امروز» میگوید: کمک به رشد صادرات غیرنفتی و ارزآوری برای تولید از وظایف این اتاق است، آنها باید تولید را به سمتی ببرند تا قابل عرضه و رقابت در بازارهای بینالمللی باشد. وی میافزاید: اتاق ایران میتواند در دیپلماسی خارجی همراه دولت باشد چرا که در جذب سرمایهگذاران خارجی میتواند قوی عمل کند و لازم است دولت دراین حوزه از ظرفیت اتاق غافل نشود.
کیانیپور انتخاب هیأت رییسه جدید را توسط هیأت نمایندگان آگاهانه و هدفمند عنوان میکند. وی میگوید: اتاق در یکی، دو دور گذشته در حوزه ارتباطات با حاکمیت کارهای بزرگی انجام داده و به تبع این کارهای بزرگ قطعاً ماموریتهای بیشتری هم باید انجام دهد و برای اینکه این ماموریتها عملی شود، کسانی باید انتخاب میشدند که از پس این ماموریتها بر میآمدند. رییس اتاق یاسوج میافزاید: من احساسم این است که با توجه به اینکه عناصر جدید ارتباط سیستماتیکی با دولت دارند و در دولت تدبیر و تعادل مردان اتاق حضور بیشتری در دولت دارند، از طرفی دولت این اندیشه را دارد که اتاق را بهعنوان تشکل تشکلها بشناسد و از ظرفیتهای آن خوب استفاده کند، این بود که هیأت نمایندگان را بر آن داشت عناصری انتخاب کنند که بتوانند این تعامل را برقرار کنند. یعنی متناسب با ماموریتهای جدید و کارهای جدیدی که باید انجام دهند اعضای هیأت رییسه انتخاب شدند. به نظر من هیأت نمایندگان همه این پارامترها را در نظر گرفتند. به گفته این صنعتگر، ماموریت اتاق شهرستانها اخیراً بسیار گسترده شده و آنها هم میتوانند در ارائه نقطه نظرات مفید برای اقتصاد کشور مشارکت داشته باشند. کیانیپور که عضو شورای مشورتی رؤسای اتاق بازرگانی است وحدت و تلفیق ایجاد شده در انتخابات هشتم را حاصل تلاش، نشستها و گفتمانهای یک ماه گذشته میان اتاقهای شهرستانها و تهران میداند. تلاشی که به دنبال استفاده از ظرفیت و توانمندی اتاقهای شهرستانها و تهران به ثمر نشست.
ارائه برنامه و تعیین استراتژی
اما رییس اتاق بیرجند که سه دوره متوالی ریاست این اتاق را دارد، خواهان برنامهها و سیاستهای جدی از سوی اتاق ایران است. وی به «فرصت امروز» میگوید: من فکر میکنم همانطور که ما دائماً به دولت میگوییم باید استراتژی و برنامه داشته باشد، خودمان هم بهعنوان بخشخصوصی باید به دنبال فرآیند برنامهریزی وتعیین استراتژی باشیم و بتوانیم برنامه راهبردی ارائه دهیم. به گفته وی، بخشخصوصی با توجه به تغییر و تحولاتی که در فضای کسبوکار داخلی و بینالمللی در حال جریان است باید برنامههایش را مشخص کند. رییس اتاق خرم آباد میافزاید: ما باید اهدافمان را مشخص کنیم، باید اول ببینم کجا هستیم و کجا باید باشیم.
احتشام ادامه میدهد: اتاق ایران بهعنوان پارلمان بخشخصوصی در تعیین نقطه کنونی و رسیدن به نقطه مطلوب مسئولیت زیادی دارد. به گفته وی، مشکلات تولیدکنندگان و صنعتگران باید بهطور جدی حل شود آنها آسیبهای زیادی دیدهاند و یک اقدام جدی میخواهند و تا این مشکلات حل نشود انگیزه به فضای کسبوکار بر نخواهد گشت. این صادرکننده نمونه کشوری میافزاید: ما مسئلههای زیادی در صادرات داریم، البته دولت برای توسعه صادرات برنامههای کلانش را ارائه داده است، اتاق ایران باید بهطور مستقل برنامههایش را ارائه داده و نقشش را در صادرات، تولید و صنعت پررنگ کند.
رییس اتاق خرمآباد از هیأت رییسه اتاق ایران بهعنوان یک تیم خوب نام میبرد که با همدلی و همافزایی هیأت نمایندگان انتخاب شدهاند. وی معتقد است آنها کارنامه موفقی دارند و متهور و خوش فکر هستند. احتشام لازمه موفقیت اتاق ایران را تعامل با دولت عنوان کرده و میگوید: دیدگاه دولت در تعامل با بخشخصوصی بسیار تأثیرگذار است و دولت کنونی نشان داده که بخشخصوصی را جدی میگیرد و خواهان رفع موانع بر سر راه توسعه این بخش است. به گزارش «فرصت امروز» رییس اتاق ایران در نخستین ساعات پس از انتخابش گفته بود به دنبال اعتلای بخشخصوصی است. محسن جلالپور را کشاورزی و توجه به کاهش منابع آبی را از بخشهای مهم در برنامهریزیهای اتاق عنوان کرده بود. وی همچنین از ایجاد دفتری با عنوان پساتحریم در اتاق ایران گفت. پدرام سلطانی نایب رییس اتاق هشتم نیز به روزنامه تعادل گفته بود، «جنگیدن درعین تعامل برای احقاق حقوق بخش خصوصی و رساندن آن به جایگاه شایسته و بایسته آن» مهمترین موضوعی است كه در چهارسال آینده به خوبی برای رسیدن به آن تلاش خواهیم كرد. نهتنها رأی بالای هیأت رییسه بلکه اظهارنظرهای اعضای اتاقهای مختلف در روزهای اخیر نشان میدهد به هیات رییسه جدید بسیار امیدوارند و البته انتظارات زیادی از آنها دارند، چگونگی راهکارها و عملکرد اعضای این اتاق در نخستین چالشهای پیشرو نشان خواهد داد در شرایط اقتصادی جدید چه سرنوشتی در انتظار بخشخصوصی خواهد بود.