ابراهیم دهقان، رئیس هیاتمدیره انجمن صنایع نساجی خراسان رضوی گران بودن پنبه را یکی از معضلات صنعت نساجی دانست و گفت: برای داشتن پارچه و پوشاک دارای کیفیت مطلوب نیازمند مواد اولیه مرغوب و ماشینآلات پیشرفته و به روز هستیم که این دو بخش در کشور و به تبع آن در استان ضعیف و در مقابل درخواست برای پوشاک متنوع و دارای کیفیت در بازار بسیار است که این مسئله زمینه را برای واردات پوشاک خارجی بهصورت رسمی و غیررسمی فراهم میکند.
وی با اشاره به حجم نسبتا زیاد قاچاق پوشاک خراسان رضوی گفت: حمل پوشاک بسیار آسان است و قاچاق چمدانی آن از مبادی رسمی به سهولت انجام میگیرد و در مقابل برخوردهای پلیسی با این نوع قاچاق ضعیف است. نکته اینجاست که با افزایش ضرایب کنترلی نمیتوان مانع از قاچاق پوشاک شد، در مقابل باید عوامل انگیزشی بین تولیدکنندگان برای عرضه تولیدات مرغوب و قابل رقابت با نمونه خارجی تقویت شود. وی با تاکید بر اینکه واردکنندگان پوشاک باید نوع مرغوب آن را از مبادی رسمی وارد کشور کنند افزود: از آنجا که ناگزیر به واردات پوشاک هستیم و نمیتوانیم مانع از تنوعطلبی جامعه شویم، بنابراین باید مانع از ورود پوشاک نامرغوب یا مواد اولیه فاقد کیفیت لازم بهویژه از کشور چین شویم.
رئیس هیاتمدیره انجمن صنایع نساجی خراسان رضوی تخصیص تعرفه صفر برای واردات مواد اولیه را برای رفع مشکل تولیدکنندگان صنعت نساجی خواستار شد و افزود: بسیاری از مواد اولیه تولیدات نساجی خارجی است که با توجه به افزایش نرخ ارز در این زمینه با مشکل روبهرو هستیم.
به گفته دهقان حمایت از تولید داخل، کاهش نرخ مواد اولیه وارداتی مرغوب، بهروز کردن ماشینآلات خارجی و کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی میتواند تولیدکنندگان پوشاک را در تولید محصول مرغوب یاری دهد. دهقان اظهار کرد: برای داشتن بازار مناسب و ایجاد رقابت بین تولیدکنندگان داخلی، واردات پوشاک و مواد اولیه به کشور نیازمند ساماندهی است. وی افزود: مسئله مهمتر از قاچاق در صنعت پوشاک این است که برخی تولیدکنندگان استان، پوشاک تولیدی خود را به نام برندهای خارجی در بازار میفروشند و مصرفکنندگان تخصص کافی را در تشخیص جنس اصل ندارند.
سیدمهدی لسان طوسی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پوشاک مشهد نیز در این زمینه گفت: حدود نیمی از پوشاکی که توسط فروشندگان در این شهر عرضه میشود، قاچاق است و دلیل آن عدم کنترل مناسب در مبادی ورودی کشور است. او افزود: واردات پوشاک ظرفیتهای تولید در استان را از بین میبرد بهطوریکه ورود پوشاک قاچاق باعث شده است تولیدکنندگان داخل استان کالای مرغوب خود را با برند کشورهای دیگر به بازار عرضه کنند.
وی اظهار کرد: عدم برندینگ در پوشاک یک معضل اساسی است و صدمه زیاد به تولید میزند. وی گفت: صنعت پوشاک در استان ظرفیتهای بسیار دارد و قادر به تولید پوشاک مرغوب و باکیفیت مطلوب و متنوع است اما دخالتهای بیش از اندازه متولیان، نداشتن برنامه منسجم برای تولید و عدم واگذاری کل این صنعت به بخش خصوصی مانع از عرضه قابلیتهای صنعتگران این عرصه شده است. وی بیان کرد: در بخش تولید و توزیع پوشاک پنج اتحادیه همگن شامل تولیدکنندگان، دوزندگان، خیاطان، بانوان خیاط و فروشندگان به طور مستقل فعالیت میکنند و اتحادیه صنف فروشندگان با 6هزار و 500 عضو قویترین، بزرگترین و پرتعدادترین آنها است. وی ادامه داد: عدم ادغام این اتحادیهها باعث شده باوجود داشتن ظرفیتهای بیشمار در صنعت پوشاک قادر به عرضه درست آن نباشیم و این پراکندگی در برنامهها ضرر بسیار به این صنعت زده است در حالی که تولید و توزیع مکمل یکدیگرند و باید طبق یک برنامه پیش روند.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پوشاک مشهد افزود: اگر این اتحادیهها ادغام شوند، میتوان تولیدکنندگان پوشاک را دستهبندی کرد، سفارشات را سامان بخشید و برای تقویت کیفیت تولید برنامهریزی کرد. لسان طوسی دخالت بیش از حد واحدهای نظارتی نظیر سازمان بازرسی و اداره کل تعزیرات حکومتی در رسیدگی به قیمت پوشاک را معضل دیگر این صنف دانست و گفت: بازار را باید به حال خود رها کرد تا تولیدکنندگان و فروشندگان در فضای رقابتی بتوانند پوشاک مناسب را به مردم عرضه کنند.
وی بیان کرد: قیمت پوشاک توسط اتاق اصناف و واحدهای صنفی تعیین میشود اما دخالتهای بیمورد ادارات نظارتی دیگر و فاکتورسازی مانع از رونق بازار شده بهطوریکه از 20 سال قبل تاکنون سود فروشندگان در مشهد از 20درصد افزایش نیافته این در حالی است که اجاره مغازه، تعرفه آب و برق و سایر هزینهها در این مدت چند برابر شده است. وی گفت: اگر واحدهای نظارتی مانند سازمان بازرسی و تعزیرات در عرضه پوشاک دخالت نکنند، بازار روال عادی خود را در پیش خواهد گرفت و با ایجاد یک فضای رقابتی هر روز به سوی کیفیتسازی، نوآوری و مدهای جدید خواهیم رفت.