ادوارد دنیلز، مدیر اجرایی و معاون مدیر عامل شرکت شل دیروز به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که شرکت مطبوعش پس از رفع تحریمهای بینالمللی بر بخش انرژی ایران، بدهی 3،2میلیارد دلاری خود را به شرکت ملی نفت ایران خواهد پرداخت. وی همچنین از آمادگی شل برای سرمایهگذاری در پروژههای نفت و گاز ایران خبر داد.
دنیلز که همراه وزیر خارجه کشورش به ایران آمده بود، درباره بدهی این شرکت به ایران به رویترز گفت: «به دلیل اعمال تحریمهای بینالمللی بر صنعت نفت و گاز ایران پرداخت مطالبات ایران امکانپذیر نبوده است. ما خود را به پرداخت این رقم متعهد میدانیم و مایل هستیم تا هرچه سریعتر این پول را به ایران پرداخت کنیم و این کار را به محض رفع تحریمها انجام خواهیم داد.»
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس که روز یک شنبه برای بازگشایی سفارت این کشور به ایران سفر کرده بود، بلافاصله به دیدن بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت رفت. دیدار و وزیر با حضور معاون شرکت شل پشت درهای بسته انجام شد اما گمانهزنیها نشان از این دارد که در این دیدار هاموند تلاش کرده تا میان شرکت شل و وزارت نفت ایران میانجیگری کند. شرکت شل تا پیش از افزایش تحریمهای بینالمللی سابقه مشارکت در توسعه میادین نفتی ایران همچون طرح توسعه میادین نفتی سروش و نوروز را دارا بود. همچنین ایران در یک میدان گازی واقع در دریای شمال با انگلیس شراکت دارد که به دلیل تحریم، امکان برداشت منافع حاصل از آن برای ایران وجود ندارد.
دنیلز در پاسخ به سوال رویترز در رابطه با زمان آمادگی ایران برای از سرگیری صادرات نفت با نهایت ظرفیت و آماده بودن زیرساختهای این کشور اظهار داشت: «ما در ابتدا باید از اولویتهای ایرانیها مطلع شویم و شرایطی را که در قراردادهایشان ارائه میکنند، بررسی کرده و آن را با شرایط موجود در سایر قراردادها و پروژهها در جهان مقایسه کنیم.» وی در ارتباط با گفتوگوی خود با وزیرنفت ایران گفت: «گفتوگو با وزیر نفت ایران در بالاترین سطح ممکن صورت گرفت و ایشان از علاقه خود به سرمایهگذاری در بخش انرژی کشورش سخن گفت اما بیش از این در مورد جزییات صحبتی به میان نیامد.»
دنیلز در رابطه با بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی نیز معتقد است: «من قصد ندارم تا درباره این موضوع اظهارنظر کنم و به گمانهزنیها دامن بزنم. بازگشت نفت ایران به بازار تابع زمان و چگونگی لغو تحریمهای این کشور بوده و تا حدود بسیار کمی به نحوه رفتار دیگر کشورها بستگی دارد.»
معاون مدیرعامل شرکت شل در بخش توسعه تجاری و اقتصادی در گفتوگو با رویترز گفت: «سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران به شرایطی که این کشور در قراردادهای سرمایهگذاری ارائه میکند، بستگی دارد.» گفتنی است آقای دنیلز این سخنان را در حالی مطرح کرد که به همراه هیات تجاری بریتانیایی در مراسم بازگشایی سفارت این کشور در تهران حضور داشت. دنیلز ادامه داد: «بسیار خوشحالم که بهعنوان جزئی از هیات بریتانیایی در این سفر تاریخی به ایران حضور دارم. اما در زمینه سرمایهگذاری شل در ایران باید بگویم، تا زمانی که تحریمها بهصورت حقوقی و اداری لغو نشوند، از نظر ما تحریمها همچنان وجود دارند و ما به طور کامل به آنها متعهد هستیم. با این وجود به محض لغو تحریمهای بینالمللی ما گزینههای خود را برای کار در ایران بررسی خواهیم کرد.»
مدیر اجرایی شرکت شل اضافه کرد: «ایران یک بازیگر بزرگ در صنعت انرژی بوده و از ظرفیت بسیار زیادی در زمینه ذخایر انرژی برخوردار است، اما پروژههای بخش انرژی این کشور با سایر پروژههای شل در سراسرجهان در یک ردیف قرار داشته و شرکت شل تنها در شرایطی حاضر به سرمایهگذاری در ایران خواهد بود که منافع اقتصادی آن تامین شود.»
براساس اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت BP ایران 9/3درصد از ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد که این کشور را پس از ونزوئلا، عربستان سعودی و کانادا در رتبه چهارم از حیث ذخایر نفتخام قرار میدهد. همچنین ایران با در اختیار داشتن 18/4درصد از ذخایر گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد که این میزان از ذخایر گاز روسیه نیز بیشتر است.