بورس اوراق بهادار تهران در جریان هفته گذشته دو رفتار کاملا متفاوت از خود نشان داد. برخورد هیجانی سهامداران با نتیجه مذاکرات و تحقق پیدا نکردن انتظارات آنها باعث شد تا قیمت اکثر شرکتهای بورسی قرمز شده و شاخص بورس تهران با 1.5 درصد افت به کانال 74هزار و 76 واحد بازگردد و با این اتفاق زیان سهامداران به 6.3 درصد رسید. این در حالی است که ارزش و حجم معاملات با افزایش مواجه شد بهطوریکه در هفته گذشته پنج میلیارد و 684 میلیون سهم به ارزش 13 هزار و 812 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت. بر این اساس حجم و ارزش سهام معامله شده نسبت به هفته قبل رشد
16و 7 درصدی را تجربه کرد. در پایان هفته منتهی به هفتم آذرماه سهام ماشینآلات و دستگاههای برقی با 5.43 درصد، ماشینآلات و تجهیزات با 4.19 درصد، سایر واسطهگریهای مالی با 2.10 درصد و رایانه و فعالیتهای وابسته به آن با 1.77 درصد بیشترین تغییر در شاخص را نسبت به سایر گروهها به خود اختصاص دادند.
سرمایهگذاران نگاه بنیادی به بازار داشته باشند
علی قاسمی ارمکی، مدیرعامل تامین سرمایه ملت با اشاره به این نکته که تعادل به بازار سهام بازمیگردد، اظهار کرد: نهتنها در متغیرهای بنیادی شرکتها و شرایط سیستماتیک رخداد تاثیرگذاری اتفاق نیفتاده است، بلکه بحثهایی که طی توافقات درخصوص رفع تحریم شرکتهای خودرویی یا بازشدن یک سیستم بانکی برای معاملات بین بانکی صورت گرفته خبرهای خوبی برای بازار سهام بود. وی افزود: سرمایهگذاران حقیقی باید با دید میانمدت و بلندمدت وارد بازار شوند که دچار ضرر و زیان نشوند. قاسمی در ادامه گفت: فعالان قدیمی بازار سهام بهتر است تحلیلهای بنیادی روی شرکتها انجام دهند و سودآوری سال آینده شرکتها را با توجه به پیشبینی نرخ مواد خام، میزان فروش، وضعیت کلی اقتصادی و در نظر گرفتن رشد تولید ناخالص داخلی بررسی کنند.
کاهش شاخصها موقتی است
نصرالله برزنی، مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین، کاهش شاخصهای بورس در پی تمدید مذاکرات ژنو را موقتی دانست و پیشبینی کرد: با فروکش کردن رفتارهای هیجانی، بازار سریعتر از آنچه انتظار میرود، به تعادل بازخواهد گشت. وی تصریح کرد: مهمترین دلیل و نشانهای که من را خیلی مطمئن میکند که بهزودی شاهد یک بازار با شیب ملایم افزایشی خواهیم بود، این است که در حال حاضر قیمتهای سهام بهطور عموم از ارزش واقعی آن پایینتر است. برزنی با ابراز خوشبینی درخصوص آینده بازار سهام ادامه داد: هماکنون در هر رشتهای از صنعت همچون پتروشیمیها، معدنیها و بانکها ارزش ذاتی سهم پایینتر از ماهها و سالهای قبل است و گزارشها و پیشبینیهای مالی شرکتها هم حکایت از آن دارد که معمولا عملکرد شرکتها از پیشبینیهای آنها بهتر است.
رفتارهای هیجانی آفت بورس هستند
محمد ملکی، کارشناس بازار سهام بروز رفتارهای هیجانی را آفت بورس عنوان کرد و گفت: این اتفاق نشان میدهد که حجم زیادی از معاملات بازار سهام به دور از تحلیل و منطق انجام میشود. محمد ملکی درباره روند کاهشی شاخص بورس گفت: بدون شک عامل اصلی این اتفاق بروز رفتارهای هیجانی سهامداران حقیقی و در برخی مواقع سهامداران حقوقی است و تشکیل صفهای سنگین فروش هیچگونه منطقی ندارد. وی با بیان اینکه هفته آینده شرایط بازار سهام به حالت متعادل باز خواهد گشت گفت: وقت آن رسیده تا بازار سرمایه کشور به بلوغ برسد.
انتظار پایان خریدهای احساسی
انتظار میرود که اصلاح صورت گرفته در دو روز پایانی این هفته بخش اعظمی از جو روانی منفی ایجاد شده را از بازار تخلیه کرده و خریدهای احساسی انجام شده تا روز دوشنبه را نیز خنثی کند. بنابراین بسیاری از فعالان انتظار دارند که بازار سهام در هفته آینده به سوی ثبات حرکت کند و حتی امکان رشد شاخصها در برخی جلسات معاملاتی نیز وجود دارد. در وضعیت کنونی سهامداران چشم خود را به تحولات بودجهای خواهند دوخت و هرگونه رایزنی و اظهارنظر در این زمینه میتواند تبدیل به عامل تاثیرگذار بر بازار سهام شود.
این در حالی است که هفته گذشته معاون بازار شرکت بورس در واکنش به فضای حاکم بر روند معاملات، رفتار سرمایهگذاران را هیجانی قلمداد و عنوان کرد که تحت این شرایط حداقل تا یکی، دو هفته آینده تصمیمی برای عرضه اولیه سهام در بورس وجود ندارد.