گرسنگی، فقر غذایی و ناامنی غذایی از جمله مهمترین دغدغههای مشترک سالهای اخیر در همه دنیاست، از این رو مراسم روز جهاني غذا هرساله در سراسر جهان در 16 اكتبر میلادی برابر با 22 مهر شمسی به مناسبت روز تاسيس سازمان خواروبار و كشاورزي ملل متحد (فائو) برگزار مي شود تا بتوان بیشترین بهرهوری را از منابع طبیعی، انسانی و صنعتی با حفظ صحیح آنها در راستای امنیت غذایی به کار گرفت، ايران نيز مانند سایر کشورها در اين رويداد جهانی هر ساله مشارکت میکند.
فائو هر ساله برای این روز شعاری انتخاب میکند و همه کشورهای جهان را به پیوستن برای اجرای این شعار دعوت میکند، تمرکز فائو در سال 2014 بر روی «کشاورزی خانوادگی» بنا شده و معتقد است کشاورزی خانوادگی در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه، رایجترین نوع کشاورزی است. در کشاورزی خانوادگی زمین و منابع با توجه به عدم دسترسی کافی به منابع مولد، نظیر نهادههای کشاورزی و حمایتهای لازم، بهدرستی و بهدقت مدیریت میشود، بر همین اساس شعار روز جهانی غذا در سال 2014 «کشاورزی خانوادگی: تامین غذای جهان، مراقبت از زمین» نام نهاده شده تا حمایت دولتها و مسئولان را از کشاورزی تجاری به سمت کشاورزی خانوادگی سوق دهد و توجه کافی به نقش کشاورزان خرد و خانوادگی در ریشهکن کردن گرسنگی و فقر در دنیا معطوف کند.
امسال سالن همایشهای وزارت جهاد کشاورزی از ساعت 9 تا 11 صبح میزبان این کنفرانس جهانی بود اما متاسفانه بهرغم میزان اهمیت این موضوع، اطلاعرسانی این جلسه در رسانهها به شدت ضعیف بود بهگونهایکه تنها در حد یک خبر کوتاه در بین خبرهای سایت وزارت کشاورزی انعکاس داده شده بود، در وهله دوم اگر نحوه برگزاری جلسه، سخنرانیها و نتایج به دست آمده از آن را بررسی کنیم خواهیم دید که اینگونه جلسات نمایشی در همین حد گذراندن دو ساعت وقت میگذرند و نتیجهای حاصل نمیشود!
جلسه فوق با حضور مدیران ارشد، مسئولان، سفرای هلند، روسیه، لبنان، تاجیکستان، افغانستان، مصر و ژاپن بهعلاوه نماینده فائو در ایران و معاون اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی و دیگران برگزار شد. در ابتدا «سرج ناکوزی»، نماینده فائو سخنان خود را به زبان انگلیسی آغاز کرد و تعجب همگان را به خود معطوف کرد، شاید به این نماینده محترم توضیحی در خصوص میزان آشنایی ایرانیان به زبان انگلیسی داده نشده اما عکسالعمل حاضران و ترک جلسه توسط برخی افراد که حوصلهشان سر رفته بود به نظر تجربه خوشایندی برای ناکوزی به جای نگذاشت و برگههای ترجمه شده در دست حاضران کسی را متوجه مفهوم سخنان ناکوزی نکرد.
در طول این جلسه تراکتهای دوبله شدهای از صفحه نمایش که از طرف فائو تهیه و تنظیم و ارسال شده بود پخش میشد که در بین آنها پیام دبیر کل فائو به چشم میخورد که خطاب به مردم دنیا و مدیران، ضرورت اهمیت به خانوادههای کشاورز در روستاها و حمایت از آنها را عنوان می کرد و تاکید داشت که کشاورزی خانوادگی فرصتهای اقتصادی خرد و محلی را حفظ میکند.
پس از آن نوبت به فرستاده آقای وزیر یعنی معاون برنامهریزی اقتصادی وزارت کشاورزی رسید که آقای درخشنده از طرف خود و وزیر و معاونانش از حضور حضار تشکر و قدردانی به عمل آورده و سخنان خود را با اعلام آمار و ارقام از میزان گرسنگان جهان شروع کرد و درنهایت ضرورت سرعتبخشیدن به اجرای تعهدات و پشتیبانی از کشاورزان خانوادگی را متذکر شد! اتفاقا روزنامه «فرصت امروز» چند روز پیش درخصوص عدم گرایش فرزندان همین خاک به حرفه کشاورزی به دلیل مشقتهای فراوان و عدم حمایتهای لازم در این شغل، اشاره کرده بود و از اینجا دوباره یادآور میشویم که مدیران محترم حوزه کشاورزی کشور: مسئله کشاورزی خانوادگی در ایران با افت شدیدی که در سالهای اخیر به دلیل همین عدم حمایتهای لازم داشتهاست در سالهای آینده به مفهومی غریب تبدیل میشود. پس هرچه سریعتر به سیل همراهان شعارهای سال بپیوندید و آستین ها را بالا بزنید که از این جلسات و همایش ها و نمایشهای بینتیجه آبی برای کشاورز گرم نمیشود.
پس از سخنان هماهنگکننده مقیم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران که ایشان هم به زبان انگلیسی چند دقیقهای ایراد سخن کردند نوبت به دکتر دهقان شعار رسید تا از تعاریف کلی درخصوص اهداف توجه به کشاورزی خانوادگی سخن بگوید و عنوان کند که چهار میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی در ایران در دست کشاورزان خرد و خانوادگی است.
با توجه به میزان بالای این آمار لازم است گسترش و حمایت همهجانبه از خانوادههای کشاورز در تامین غذای کافی و سالم و تولید محصولات ارگانیک مد نظر مسئولان و برنامهریزان کشور قرار گیرد، البته بهصورتیکه مانند شعارها و وعده و وعیدهای سالهای گذشته کماکان مسکوت نماند.