جنتی وزیر ارشاد، مسعود نیلی مشاور اقتصادی رییسجمهور، رحمانی فضلی وزیر کشور، جهانگیری معاون اول رییسجمهور و علی لاریجانی رییس مجلس نیز از مقاماتی هستند که در یک سال گذشته درباره وضعیت بیکاری در کشور اظهارنظر
کردهاند.
علی ربیعی، وزیر کار در تازهترین گزارش خود به مجلس تعداد بیکاران فعلی کشور را 6 میلیون نفر اعلام کرد و هشدار داد اگر کاری نکنیم تعداد بیکاران در سال 1400 به 10 میلیون نفر خواهد رسید.
همچنین قائممقام وی نیز درباره وضعیت بیکاری گفت: جدیدترین برآورد انجامشده نشان میدهد تا هفتسال آینده پنج میلیون کارجوی جدید وارد بازار کار خواهند شد؛ از سویی، معاون اشتغال وزیر کار دراینباره میگوید اگر آمار افراد با درآمد ناکافی، مایوسشدگان از اشتغال و افراد در آستانه بیکاری را نیز به این گروه بیفزاییم، تعداد بیکاران کشور هماکنون شش میلیون نفر است.
عبدالرضا رحمانی فضلی نیز به تازگی موارد تازهای را درباره بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی مطرح کرده است. وزیر کشور اعلام کرده: درحالحاضر، نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهها به 43درصد رسیده است.
وزیر کشور با اعلام اینکه نرخ بیکاری فعلی 14درصد است گفت: در صورت ادامه مدلهای اقتصادی دهههای قبل، در سال 1400 کشور با حدود 11میلیون بیکار تحصیل کرده مواجه خواهد شد. حسن روحانی، رییسجمهور نیز در اظهاراتی درباره وضعیت بیکاری در کشور گفته است: امروز جامعه ما از معضل بزرگی به نام بیکاری رنج میبرد.
روحانی همچنین مطرح کرد: آمار بیکاری در کشور تکاندهنده است و از سال 86 تا 91 یک اشتغال خالص نداریم. اشتغال داشتهایم و به همان نسبت عدهای بیکار شدهاند و آمار به ما میگوید که در مجموع اشتغال صفر بوده است. وی پیشتر بیکاری را «امالمفاسد» نیز خوانده بود.
درباره وضعیت نامناسب بازار کار کشور، اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت تدبیر و امید هم با تاکید بر اینکه بیکاری درحالحاضر به درجه هشدار رسیده، نسبت به عملکرد عجولانه دولت سابق در اجرای طرح بنگاههای کوچک زودبازده انتقاد کرده و آن را دلیلی بر ایجاد مالیات معوق 80 هزارمیلیارد تومانی بانکی دانسته است.
علاوه بر مقامات ذکر شده، مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رییسجمهور نیز تعداد افراد شاغلشده در فاصله سالهای 85 تا 90 را تنها 71 هزار نفر (سالانه 14200 نفر) اعلام کرد. این گزارش بهعنوان نخستین موضعگیری رسمی دولت تدبیر و امید درباره بازار کار در واپسین روزهای فعالیت دولت سابق عنوان شده بود که حواشی فراوانی هم داشته است.
اعلام این آمارها با هر منبع و ماخذی که دارند در حالی صورت میگیرد که هزینه لازم برای ایجاد یک شغل در کشورها هر روز افزایش مییابد. به گفته کارشناسان هزینه ایجاد یک شغل در ایران بین 160 تا 300 میلیون تومان است.