نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) از روز گذشته آغاز شده است اعضای این گروه در روز آینده به ارزیابی قیمتگذاری گاز و شرایط بازار این حامل انرژی در جهان خواهند پرداخت. عزیزاله رمضانی، مدیر امور بینالملل شرکت ملی گاز در گفتوگویی با «فرصت امروز» با اشاره به سهم دودرصدی ایران از سهم صادرات گاز در دنیا اعلام کرد: در یک دهه آینده سهم ایران از صادرات گاز 10 درصد افزایش مییابد.
***
آقای رمضانی به نظر شما این نشست خروجی خاصی داشت، آیا اعضا در برابر کاهش قیمت گاز همنظر خواهند بود؟ آیا اعضای مجمع برای حفظ منافع کل مجمع اتحاد بیشتری خواهند داشت؟
قیمت گاز بهصورت منطقهای تعیین میشود و بخشی از آن متناسب با قیمت نفت است و بخشی دیگر نیز در بازار تعیین قیمت میشود. با سقوط قیمت نفت، قیمت گاز نیز کاهش مییابد البته این تاخیر چندماهه خواهد بود اما در نهایت، در چند ماه آینده قیمت گاز نیز کاهش خواهد داشت. البته پیشبینی بر این است که قیمتها بهشدت کاهش یابد و بعید میدانم که نشست دوحه موثر باشد و حاضران بتوانند چارچوبهای مورد توافق همه کشورهای حاضر را تامین کنند و تصمیمگیران نمیتوانند قیمت گاز را بدون سقوط در بازارها حفظ کنند.
در نهایت قیمتها چقدر کاهش خواهد یافت؟
قیمت گاز مانند نفت جهانی نیست بلکه منطقهای است و در منطقه آسیای جنوب شرقی بالاترین قیمت و در منطقه امریکا پایینترین قیمت را دارد. نمیتوان به طور دقیق پیشبینی کرد، اما قیمتها بسیار کاهش خواهد یافت.
با توجه به اینکه ایران نخستین دارنده مخازن گاز در دنیاست، چقدر میتواند در این نشست تصمیم ساز نهایی باشد؟
ایران دو مزیت نسبت به تمامی صادرکنندگان گاز در دنیا دارد؛ براساس آخرین آمار منتشر شده ایران بیشترین حجم ذخایر گاز را دارد و بیشتر از عضو عادی تاثیرگذار خواهد بود و دیگری اینکه دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی یی سی اف) از ایران است. در این مجمع ما دو برگ برنده داریم و میتوانیم در صورت استفاده از این موقعیت به موفقیت خوبی دست یابیم.
میزان صادرات گاز ایران چند درصد است و با توجه به این سهم حداقلی چگونه میتوانیم تاثیرگذار باشیم؟
درست است که سهم ما حداقلی است، اما داشتن ذخایر گازی پتانسلی است و این موضوع موجب شده تا کشورهای مورد نیاز به گاز به ظرفیت بالای ذخایر گازی ما تمایل به سرمایهگذاری داشته باشند اگر شرایط سیاسی تغییر یابد بدون شک اقبال زیادی خواهیم داشت تا به بازارهای بزرگ دست پیدا کنیم و توسعه جغرافیایی خوبی داشته باشیم. ایران در حال حاضر حدود دو درصد از سهم صادرات گاز دنیا را برعهده دارد و در برنامهریزی بلندمدت این سهم در افق 10 سال آینده به 10 درصد افزایش یابد.
ایران چقدر توانسته است از این قدرت خود استفاد کند؟
اینکه چقدر از این قدرت استفاده میکنیم قابل اندازهگیری نیست اما در تمامی معادلات و مذاکرات دنیا انرژی اهمیت بالایی دارد. بدون شک داشتن انرژی یا حتی در بودن مکان جغرافیایی و در مسیر تبادل انرژی قدرتزا است. اینکه ایران از این موقیعت خود چه استفادهای کرده است بستگی به عامل زمانی و مکانی مختلف دارد.
آیا مجمع کشورهای صادرکننده گاز میتوانند به خروجی دست یابند تا کشورهای عضو بهویژه برای کشور ایران از قدرت سیاسی خاص برخوردار شوند؟
مجمع تعیین سهمیه و قیمت نمیکند و چارچوب و سیاستهای کلی دارد تا منافع حداکثری برای کشورهای عضو داشته باشد. صادرات گاز در قراردادهای بلندمدت است اما در مجموع کشورهای عضو مجمع با اتحاد برای خود میتوانند جایگاه کسب کنند.