شاخص کل در هفته منتهی به 8 اسفند، با 668واحد کاهش به رقم 64 هزار و 51 واحد رسید و شاخص بازار اول با 480 واحد کاهش به رقم 47هزار و 439 واحد و شاخص بازار دوم با 1394 واحد کاهش به عدد 124 هزار و 295 واحد رسیدند که به ترتیب یک و 1.11 درصد کاهش را نشان میدهد. نگاهی به وضعیت بورس اوراق بهادار نشان میدهد، در سه هفته گذشته و طی 14 روز معاملاتی، شاخص بورس چهار روز مثبت را با 319 واحد رشد و 10روز منفی را با 2041واحد افت سپری کرده و در مجموع در سه هفته پیاپی ریزش 1722 واحدی را به ثبت رسانده است.
در هفته نخست اسفندماه، تعداد 2679میلیون سهم در 194 هزار نوبت مورد معامله قرار گرفت که به ترتیب 13.6 و 23.6 درصد کاهش را نشان میدهد و ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم در این مدت به 5379 میلیارد ریال رسید که 14.6 درصد کاهش یافته است. همچنین تعداد 578هزار و 647 برگه اوراق مشارکت به ارزش 578 میلیارد ریال در هفته گذشته معامله شد. گروه زراعت و خدمات وابسته با 9.73 درصد، انتشار، چاپ و تکثیر با 9.03 درصد، دباغی، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش با 8.21 درصد و لاستیک و پلاستیک با 5.36 درصد بیشترین تغییر مثبت در شاخص را نسبت به سایر گروهها در چهلونهمین هفته معاملاتی تالار شیشهای در سالجاری به خود اختصاص دادند.
معاملات بلوکیها نتوانست از ریزشها جلوگیری کند
مسئله مهم در معاملات هفته گذشته بورس، معاملات بلوکی حقوقیها بود که نتوانست جلوی ریزش شاخصهای بورسی را بگیرد. شرایط فعلی بورس از کمبود نقدینگی بهخصوص در ماههای پایانی سال حکایت دارد و روند ماههای گذشته بازار سهام، به احتیاط هر چه بیشتر سهامداران حقیقی دامنزده است. این شرایط بیانگر این نکته است که تا توافق قطعی هستهای اتفاق نیفتد، بازار سهام همچنان از کمبود نقدینگی رنج برده و به متغیرهای گوناگون اقتصادی و سیاسی و وعدههای مسئولان بیتوجه خواهد بود.
داروییها در صدر گزارشهای مثبت
براساس اظهارات رییس سازمان بورس در حال حاضر حدود 177 شرکت بورسی، گزارش بودجه سال 1394 خود را منتشر کردهاند که از میان آنها پیشبینی سود 106 شرکت با تعدیل مثبت همراه بوده و در مقابل 71 شرکت تعدیل منفی سود هر سهم به بازار ارائه کردند. تاکنون بسیاری از شرکتها گزارش بودجه سال 1394 خود را به بازار اعلام کردهاند اما همچنان برخی گروههای بورسی بودجه خود را اعلام نکرده و در روزهای آینده به انتشار این گزارشها اقدام میکنند.
در میان گزارشهای اعلامی، شرکتهای گروه دارویی گزارشهای مثبتی به بازار ارائه دادهاند، این در حالی است که شرکتهای معدنی و فلزی تحت تاثیر افت قیمتهای جهانی عمدتا تعدیل منفی نسبت به آخرین پیشبینی سال جاری در سودآوری خود لحاظ کردهاند. در این میان بیشتر شرکتهای صنعت لیزینگ سود سال آینده خود را با تعدیل مثبت اعلام کردهاند. اما شرکتهای پتروشیمی با مشخص نبودن قیمت خوراک در کنار افت قیمتهای جهانی با کاهش سودآوری مواجه شدهاند.
در گروه خودرو هنوز گزارش شرکتهای ایران خودرو و سایپا منتشر نشده و شش شرکت این گروه تعدیل منفی به بازار اعلام کردند. شرکتهای سیمانی به دلیل کاهش فروش محصولات، پیشبینی سود سال آینده خود را همراه با تعدیل منفی به بازار گزارش کردند. درمقابل در صنعت مخابرات، شرکت ارتباطات سیار پیشبینی سود خود را دودرصد افزایش داده است.
رکورد شاخصهای جهانی سهام
افت هفته گذشته بورس تهران در حالی اتفاق افتاده که شاخص جهانی سهام به رکورد تاریخی خود نزدیک شده است. از سویی، اظهارات ژانت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا مبنی بر اینکه این بانک در افزایش نرخ بهره عجله نخواهد کرد، موجب خوشبینی سرمایهگذاران به بازارهای بورس جهانی شد. شاخص دلار نیز پس از اظهارنظر یلن کاهش پیدا کرد.
ازسوی دیگر، پس از آنکه منطقه یورو با تمدید قرارداد کمک به یونان موافقت کرد و با توجه به اینکه تولید کارخانهای چین اندکی بهتر از پیشبینی بود و به کاهش نگرانی سرمایهگذاران در مورد افت نرخ رشد اقتصادی جهان کمک کرد، بازارهای سهام روند رو به رونق خود را ادامه دادند. چنانکه شاخص بازارهای سهام اروپایی و شاخص جهانی سهام ام.اس.سی.آی با رشدی چشمگیر همراه شدند.