سقوط آزاد قیمت طلای سیاه در طول یکسال گذشته پس از آنکه درآمد نفتی اکثر کشورهای عضو اوپک را کاهش داد و حتی برخی از کشورهای عضو این سازمان با کسری بودجه مواجه شدند، حالا بر درآمدهای غولهای بزرگ نفتی جهان هم سایه انداخته است. گزارشهای منتشر شده توسط 5 شرکت بزرگ و بینالمللی نفت جهان حاکی از آن است که درآمدهای این شرکتها بین ۱۰ تا ۸۰ درصد کاهش یافته است.
***
سودوکو
سختترین شغل دنیا در ایران حقوق و دستمزدی معادل مشاغل دیگر دارد. تحلیل دادههای اعلام شده برای سال 1392 نشان میدهد متوسط دستمزد ماهانه هر معدنکار یک میلیون و 62 هزار تومان بوده است. براساس جداول مرکز آمار ایران میزان جبران خدمات مزد و حقوقبگیران معادن کشور در سال 1392 در مجموع یک هزار و 206 میلیارد و 384 میلیون تومان بوده که با توجه به فعالیت 94 هزار و 640 نفر در این بخش طی سال مورد اشاره، هر معدنکار بهطور متوسط 12 میلیون و 747 هزار تومان در طول یک سال درآمد کسب کرده است.
این میانگین درحالی محاسبه میشود که بهطور قطع دستمزد پیمانکاران و متصدیان و مهندسان مشغول به کار در معادن از این حد متوسط بالاتر بوده و لذا سهم کارگران معدن از متوسط حقوق پرداخت شده کمتر خواهد بود. طبق این گزارش از 94 هزار و 640 نفر شاغل در این بخش 22 هزار و 808 کارگر ساده و 26 هزار و 258 نفر کارگر ماهر هستند. به این ترتیب از کل جمعیت شاغل در معادن کشور 51.8 درصد کارگر بوده و نیمی دیگر را تکنیسینها، مهندسان، کارکنان امور حملونقل و همینطور بخش اداری، مالی و خدماتی تشکیل میدهند.
با وجود آنکه اشتغال در معادن بهعنوان سختترین شغل دنیا محسوب میشود اما در معادن کشورمان 1266 نفر زن مشغول فعالیت هستند و جالب آنکه از بین این زنان 186 نفر مستقیم در بخش تولیدی معادن فعالیت میکنند. همچنین در این گزارش تاکید شده است که تنها 6.6 درصد از فعالان معدنی کشور دارای تحصیلات دانشگاهی هستند و باقی تحصیلاتشان دیپلم و زیر دیپلم بوده است. تعداد بیسوادان نیز در بین این فعالان 3 هزار و 600 نفر ذکر شده است و بیشترین گروه شاغل در معادن را افراد زیر دیپلم با جمعیتی برابر با 33 هزار و 990 نفر تشکیل داده اند.