شنبه, ۸ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Sat, 28 Dec(12) 2024 /
           
فرصت امروز

سرمایه انسانی

8 سال پیش ( 1395/10/4 )
پدیدآورنده : رامبد باران دوست  

رویکردی که این روزها به آن توجه می شود، رویکرد سرمایه انسانی است. در این رویکرد، افرادی را که در سازمان وجود دارند با نگاه سرمایه ای مورد استفاده قرار می دهند. اعتقاد این رویکرد آن است که شاغلان، مهم ترین سرمایه سازمان ها هستند و ایشانند که می توانند به تولید ارزش افزوده در سازمان مبادرت ورزند و در واقع مزیت رقابتی سازمان ها با یکدیگر، سرمایه هایی است که به صورت شاغلان در اختیار دارند. برای درک این رویکرد به مثال های زیر توجه کنید:

مثال واقعی 1: فروشگاهی در محله ما وجود داشت که فروشنده ای توانمند در آن کار می کرد. این فروشنده که از حافظه و هوش خوبی برخوردار بود به راحتی رضایت خاطر مشتریان را تامین می کرد و می دانست که به طور معمول در چه روزی و چه ساعتی مشتری برای خرید چه کالایی وارد مغازه می شود.

تا هنگامی که وی در این فروشگاه وجود داشت، همیشه فروشگاه شلوغ و پر از مشتری بود چنان که تردد از بین قفسه کالاها به سختی امکان پذیر می شد و معمولا هم مشتریان با دستی پر و رضایت خاطر از آنجا بیرون می آمدند. بعد از چند سال، این فروشنده از آن مغازه رفت. با رفتن فروشنده، فروش رو به کاهش گذاشت تا حدی که بعد از مدتی عملا فروشگاه خالی از مشتری شد و تلاش های مالک هم به نتیجه نرسید. اخیرا فروشگاه کاملا تخلیه شده و به ظاهر قصد فروش ملک یا تغییر شغل دارد.

نکته ای که در بیان این مثال واقعی قصد اشاره دارم اینکه مالک با از دست دادن فروشنده، نه تنها فروش بلکه عملا کل سرمایه اش را از دست داد. آن فروشنده بود که می توانست سرمایه و سود را برای مالک حفظ و تامین کند و ازدست دادنش موجب از بین رفتن سرمایه صاحب کار نیز شد.

مثال 2: چندسال پیش در بین دعواهای حقوقی جنجال آفرین بین شرکت های مایکروسافت و گوگل پرونده حقوقی باز شد. در این پرونده حقوقی، شرکت مایکروسافت مدعی بود که شرکت گوگل با ترفندهایی توانسته است یک مهندس چینی را از مایکروسافت به گوگل ببرد. در دادگاه، مایکروسافت به عنوان شاکی مدعی شد که گوگل عملا سرمایه شرکت را از مایکروسافت به نزد خود برده است.

مایکروسافت با دراختیارداشتن آن مهندس چینی که به تولید ثروت و سرمایه می پرداخت، برای استخدام وی نیز در کل دنیا به جست وجو پرداخته بود و از بین افراد شناسایی شده، فقط توانسته بودند با وی به توافق و همکاری بپردازند، حال شرکت گوگل این کارشناس را نزد خود برده است گویی سرمایه ای را به سرقت برده است.

مثال واقعی 3: دانشگاه آکسفورد از جمله دانشگاه های صاحبنام دنیا است که علاوه بر اساتید، فارغ التحصیلان و انتشارات، فضای سبز معروفی دارد که در کنار تاریخ 1000 ساله دانشگاه عنوان اثری 700 سال از آن به عنوان میراثی تاریخی یاد می کنند.

این فضای سبز خصوصا لابیرنت های آن (ردیفی از شمشادهای مرتفع که به صورت مارپیچ های تودرتو تنظیم می شود) چنان برای دانشگاه اهمیت دارد که بخشی نسبتا طولانی از فیلم «احمق ها به آکسفورد می روند» با ایفای نقش اساتید طنز دنیا (لورل و هاردی) در همین فضای سبز فیلمبرداری و روایت شده است.

حال نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که این فضای سبز به عنوان یک اثر تاریخی را آیا می توان به هر باغبان یا کارگری داد تا از آن مراقبت کند؟ آیا آن فرد اگر دانش و آگاهی اندکی از آبیاری داشته باشد موجب تخریب این اثر تاریخی نمی شود؟ بین نگهداری از اثر تاریخی 700 ساله و نیروی انسانی آیا کارکنان نگهداری فضای سبز از خود فضای سبز مهم تر نیستند؟ اگر ایشان خطایی انجام دهند به راحتی یک تاریخ که دارای اهمیت برای سازمان مربوطه است از بین می رود.

با ذکر این مثال، چند نکته مهم را قصد دارم خاطرنشان کنم:

1- از بین منابع موجود در سازمان ها، منابع انسانی گران ترین و حیاتی ترین محسوب می شود.

2- همچنان که در هر سرمایه گذاری به دنبال کشف بالاترین فرصت برای کسب منافع مالی و اعتبار برند سازمان هستیم، انتخاب، استخدام و بهره گیری از منابع انسانی سازمان باید با حساسیت و دقت صورت پذیرد.

3- با پاسخ به یک سوال نسبتا ساده می توان متوجه شد که چه تعداد از منابع انسانی موجود در سازمان، سرمایه انسانی هستند و چه تعداد از آنها ممکن است ارزش سرمایه ای نداشته باشد: «فرض کنید از فردا 50درصد از پرسنل سازمان از همه سطوح (مدیریتی، سرپرستی، کارشناسی و کارگری) اجازه ورود به سازمان را نداشته باشند، آیا عملا در ارائه خدمات سازمان یا فروش محصولات عارضه ای مهم رخ خواهد داد یا اینکه صرفا کمی حجم کار پرسنل موجود افزایش می یابد؟» شخصا در بسیاری از مواردی که این سوال را مطرح می کنم پاسخی دریافت می کنم که نشان می دهد اتفاق ویژه ای در سازمان رخ نداده و فقط حجم کاری پرسنل افزایش می یابد.

در چنین شرایطی می توان گفت که پرسنل موجود در سازمان موجب تولید ارزش افزوده و کالا و خدمات مناسب نیستند و شاید صرفا به دنبال کسب درآمد و حقوق ارتباط خود را با سازمان حفظ می کنند. این گروه از افراد زمان بسیار زیادی را صرف امور غیرکاری می کنند که بهره وری نیروی انسانی سازمان را به شدت کاهش می دهد، نظیر صرف زمان زیاد برای اموری همچون نوشیدن چای، بازی با تلفن همراه، مطالعه روزنامه، انتظار در صف تعاونی و ناهارخوری، انتظار مقابل در خروج برای فرا رسیدن زمان خاتمه ساعت کاری و...

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد شهرری

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/7tpRex3E
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابخرید کتاب استخدامیقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیستتور سنگاپورخرید PS5مبلمان اداری
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه