شاید اجباری شدن استفاده از صندوقهای فروشگاهی در اصناف مختلف با بازاری نزدیک به 3میلیون واحد صنفی باعث شده برخی صاحبان سرمایه به فکر تولید این تجهیزات چه برای بازار داخلی یا خارجی باشند، اما همانطور که میدانید سرمایهگذاری در هر زمینه بهطور کلی نیازمند بررسیها و تجزیه و تحلیلهای متفاوتی است تا بتوان درباره آن تصمیمگیری کرد. بنابراین امروز که فرصت سرمایهگذاری در تولید صندوقهای فروشگاهی، داخل کشورمان ایجاد شده بهترین گزینه این است که از تجربه دیگران در این زمینه بخوانیم تا با دیدی باز در این میدان پر از صفر و یک سرمایهگذاری کنیم.
محمدرضا آقاخان بیگی، مدیر شرکت تراز ایران گام، واردکننده و فروشنده تجهیزات اتوماسیون صنعتی در این زمینه به «فرصت امروز» گفت: با توجه به واقعیت بازار ایران امروز شاید یک یا دو تولیدکننده داخلی در زمینه تولید صندوقهای فروشگاهی مشغول به فعالیت هستند که متأسفانه به دلیل برخی نقصهای موجود در تولیدات آنها بازار زیاد استقبالی از تولیداتشان نداشته و بیشتر محصولات وارداتی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
آقاخان بیگی در ادامه افزود: اما با توجه به اینکه برخی امکانات و تجهیزات مورد نیاز تولید این لوازم داخل کشورمان بهخصوص در بخش تولیدکنندگان محصولات الکترونیک موجود است، میتوان به تولید اینگونه تجهیزات داخل مرزهای کشورمان فکر کرد. چون امروز با اجباری شدن استفاده از صندوقهای فروش درواقع تقاضای داخلی که عاملی بسیار مهم برای سرمایهگذاری است ایجاد شده و با همین پشتوانه میتوان به صادرات نیز فکر کرد.
این فعال صنفی درباره تجهیزات مورد نیاز تولید صندوقهای فروشگاهی به تجربیات خود در خارج از مرزهای کشورمان اشاره کرد و گفت: همانطور که قبلا نیز اشاره شد بیشتر تجهیزات فعلی موجود در ایران وارداتی هستند و عمده محصولات در کشور چین تولید شدهاند که کارخانههای تولیدی آن کشور با دریافت سفارشهای گسترده در بازارهای بینالمللی سودآوری و اشتغال مناسبی را برای خود تضمین کردهاند.
وی در ادامه بهطور کلی روند تولید این تجهیزات را به سه بخش عمده تقسیمبندی کرد و گفت: در این زمینه یک بخش IT برای تولید سختافزار، یک بخش فنی برای بدنه و اسمبل کردن و در نهایت یک بخش تولید نرمافزار به کار گرفته میشود که خوشبختانه بیشتر این امکانات در کشورمان وجود دارد، ولی تاکنون به صورت تجاری در این زمینه یعنی تولید تجهیزات اتوماسیون بهخصوص صندوقهای فروشگاهی فعالیت چشمگیری نشده است.
مدیر شرکت تراز ایران گام، قیمت خرید یک خط تولید کامل را در ایران نزدیک به 2میلیارد تومان برآورد کرد و افزود: خط تولید کامل این تجهیزات که عمدتا چینی هستند شامل تجهیزات (پیکاند پلیس) برای بوردهای مورد نیاز داخلی صندوق، خطوط اسمبل (نوارنقالههای متحرک با سرعت مشخص) و تجهیزات تست و بستهبندی است که سرمایهگذاران برای کاهش هزینههای خود میتوانند بوردهای موردنیازشان را به صورت سفارش خارج از کارخانه تأمین کنند.
هرچند در مورد تأمین بدنه، این امر کاملاً طبیعی است به دلیل اینکه دستگاههای تزریق پلاستیک یا تولیدکنندگان بدنههای کائوچویی در بخش دیگری از صنایع مشغول به کار هستند و اکثر تولیدکنندگان تجهیزات الکترونیک برای تولید محصولات خود بدنه را خارج از مجموعه تولید کرده و صرفاً به سرهم کردن آن داخل کارخانه اقدام میکنند. بهعقیده این فعال صنفی، در اختیار داشتن فضایی نزدیک به 600متر برای سالن تولید کافی است اما نکته کلیدی که میتواند بقای تولید را تضمین کند این است که نباید صرفاً در تولید صندوق فروشگاهی سرمایهگذاری کرد.
چون تکمیل سبد کالایی میتواند ارزش افزوده قابل توجهی به سرمایهگذار هدیه بدهد. آقا خانبیگی با اشاره به شبیه بودن برخی تجهیزات اتوماسیون با یکدیگر تصریح کرد: کارخانجات موجود در چین این قانون طلایی را بهکار گرفتهاند و در مجموعههایی اینچنینی با توجه به تشابه موجود در اصل تولید تجهیزات اتوماسیون اقدام به تولید ترازوهای دیجیتال، دستگاههای کارتخوان (POS)، صندوقهای فروشگاهای (مدلهای مختلف)، پرینترهای فروشگاهی، بارکد خوان و... میکنند.
به عقیده وی، به این ترتیب اگرچه در بازارهای بینالمللی این نوع سرمایهگذاری ارزش افزوده و سودآوری مناسبی دارد، اما سرمایهگذاران ایرانی اگر قصد ورود به این تجارت را دارند، باید با توجه به توانمندیهایی که برای تأمین مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز تولید در کشورمان وجود دارد برای تولید اینگونه محصولات در یک مجموعه اقدام کنند. چون تنها تولید یک آیتم نمیتواند جوابگوی حجم سرمایهگذاری مورد نظر باشد و در صورت انتخاب اشتباه در نهایت مجبور به تغییر رویه خواهند شد.
قبل از هر تصمیم خوب تحقیق کنید
آقاخانبیگی درباره ورود به این صنف به تمام علاقهمندان به سرمایهگذاری توصیه کرد بهرغم اینکه آینده بسیار مناسبی در این زمینه کاری چه داخل ایران و چه بازار کشورهای همسایه مهیاست باید کاملاً هوشمندانه عمل کرد و قبل از هرگونه اقدام درباره نیازهای موجود بازار تحقیق کرد، بنابراین در نظر گرفتن واحد تحقیقات و بازارسنجی یکی از ضروریترین بخشهای تولید در کارخانههای اینچنینی است.
بهعنوان مثال اکثر دستگاههای امروز باید قابلیت ارتباط با نرمافزار ویندوز را داشته باشند؛ یا اینکه به سرعت با دیگر سختافزارها مثل بارکدخوان، پرینتر، تبلتهای سفارش کالا و انبارداری یا. . . ارتباط برقرار کنند و در نهایت قابلیت استفاده از ارتباط بیسیم میان آنها یکی از امتیازات است. بنابراین بد نیست خوب درباره نیازهای بازار مطالعه کرده و پس از آن اقدام به سرمایهگذاری کنیم. هرچند در ایران اداره مالیات و سازمان استاندارد هر کدام شرایط خاصی برای این دستگاهها بهعنوان پیش فرض در نظر گرفتهاند و همان شرایط را برای تأیید دستگاه مورد ارزیابی قرار خواهند داد.
طراحی ظاهری شرطی تعیینکننده
این فعال صنفی در ادامه به اهمیت شکل ظاهری دستگاهها نیز اشاره کرد و گفت: برخلاف آنچه تصور میکنیم این تجهیزات قرار است در محیطهایی کاملاً شلوغ با بدترین شرایط نگهداری مشغول به کار باشند، یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین موارد در بازار شکل ظاهری دستگاهها پس از تواناییهای آنهاست.
چون امروز طراحی و زیبایی فروشگاهها به امری مهم برای سرمایهگذاران و صاحبان فروشگاه تبدیل شده است و از آنجا که صندوقهای فروش هم در صدر این اهمیت قرار دارند زیبایی ظاهری درکنار کارایی فنی میتواند نکتهای تعیینکننده برای موفقیت در بازار باشد به صورتی که میبینیم امروز بیشتر دستگاههایی که در فروشگاهها استفاده میشوند علاوهبر اینکه ابعاد بسیار کوچکی دارند بعضاً بسیار زیبا و خاص طراحی شدهاند.
خدمات پس از فروش رمز موفقیت
آقاخانبیگی موضوع توجه به خدمات پس از فروش را مهمترین بخش سرمایهگذاری دانست و گفت: اگرچه خرید خط تولید و درنظر گرفتن طراحیهای خاص برای این تجهیزات میتواند در موفقیت سرمایهگذاری تعیینکننده باشد، اما همانطور که میدانیم در محصولات الکترونیکی مهمترین بخش خدمات پس از فروش است.
بههمین دلیل سرمایهگذاری در تربیت نیروی متخصص و بهکارگیری شبکه گسترده خدمات پس از فروش میتواند برگ برندهای برای تولیدکنندگان در بازارهای خارجی یا داخلی باشد که امروز بسیاری از شرکتهای تولیدی با عقد قراردادهای ارائه خدمات پساز فروش این مهم را اجرایی کردهاند بهخصوص برندهای معتبر خارجی موجود در بازار ایران مثل کاسیو یا شارپ.