باقر قربانی، مدیر امور سهام نفت پاسارگاد درباره وضعیت شرکتهای پتروشیمی بعد از افزایش نرخ خوراک و برداشته شدن تحریمها گفت: با اجرایی شدن برجام منع قانونی برای تحریم پتروشیمیها برداشته میشود اما این امکان وجود دارد که به هر دلیل دیگری تکنولوژی را در اختیار این شرکتها قرار نداده یا آن را با قیمت خیلی گران در اختیارشرکتها بگذارند. وی درباره زمان مناسب افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها عنوان کرد: زمان مناسب برای این افزایش پس از ایجاد روابط ما با سایر کشورها و مستحکم شدن این روابط و رونق و بهبود روابط سیاسی ایران با سایر کشورها خواهد بود.
این تحلیلگر تکنیکال افزود: ما باید افزایش نرخ خوراک را مرحله به مرحله و به مرور زمان برای پتروشیمیها اعمال میکردیم، یک شبه نمیتوانیم موجبات پیشرفت تکنولوژی را برای پتروشیمیها فراهم آوریم، این تصمیمگیریهای فیالبداهه و خلقالساعه مشکلاتی به وجود میآورد. وی در ادامه از مورد مشابه در صنایع دیگر یاد کرد و گفت: این عملکرد مشابه عملکردی است که برای خودروسازیها اعلام شد و به قول مسئولان به این شرکتها فرصت داده شد تا مستقل شده و با تکنولوژی آشنا شوند، اما متاسفانه ضربه محکمی به این صنعت زد و شاهد بیکیفیتترین محصولات خودرویی در سطح جامعه بودیم که نه ایمنی کافی دارند و نه در زمینه سوخت بهینه هستند و غیره.
این کارشناس بازار سرمایه از نفعبرندگان این افزایش نرخ یاد کرد و بیان داشت: تنها کسی که از این افزایش نرخ خوراک نفع میبرد، دولت است و هیچ شرکت یا شخصی دیگر از افزایش نرخ خوراک منتفع نخواهد شد. قربانی ادامه داد: وکیوم باتوم یکی از محصولات نفتی است که به تبعیت از کاهش قیمت نفت، قیمت این محصول نیز در بسیاری از کشورها از جمله عراق با افت همراه بوده و متاسفانه با قیمتهای تعیین شده در کشور ما کسی خریدار محصولات نفتی ایران نیست و اگر با قیمتهای جهانی بفروشیم زیان فراوانی متحمل خواهیم شد.
وی با اظهار نگرانی هشدار داد: با شرایط حال حاضر اقتصاد و بازار سرمایه سال آینده سالی بسیار سخت برای اقتصاد کشورخواهد بود، چرا که در سال آتی درآمدهای ارزی کشور ما نزدیک به یک چهارم خواهد رسید و تمام فشار اقتصادی بر دوش مردم عادی خواهد بود و از طرفی نیز اقداماتی مانند افزایش نرخ خوراک برای پتروشیمیها کاری نمیتواند انجام دهد.
مدیر امور سهام نفت پاسارگارد در پایان گفت: در آینده مشکل بیپولی و کم پولی در ایران اتفاق خواهد افتاد و منابع ارزی کشور فوق العاده افت خواهد داشت و مشکل بعدی جایگزینی بسیاری از موادخام با مواد تصنعی است که به تبع آن تمام جفت ارزها در مقابل دلار تضعیف خواهند شد.پس کشورهایی که خامفروش هستند یا از تکنولوژی پایین برخوردارند با کاهش درآمدهای ارزی مواجه خواهند شد. بنابراین، باید مراقب بوده و از صنایع ملی مخصوصا پتروشیمیها و نفتیها حمایت کنیم.