رئیس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی و علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در حال حاضر در صدد هستیم تا الکترودی برای تحریکات مغزی بسازیم تا در درمان بیماریهای مثل پارکینسون به کار ببریم.
به گزارش مهر، محمدتقی جغتایی، مشاور دبیر ستاد توسعه علوم شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مجری طرح «پروژه DBS» گفت: این یک روش علمی از ترکیب علوم فنی - مهندسی و پزشکی است که برای مطالعات رفتاری بسیاری از بیماران مغزی به کار میرود.
وی افزود: از این روش برای مطالعات رفتاری بیماریهای مغزی بهویژه بیماران مبتلا به پارکینسون استفاده میشود و در آینده میتوان از این مطالعه برای اعتیاد که در آن قاعده مغز با مشکل روبهرو میشود، استفاده کرد.
جغتایی با بیان اینکه پروژه تحریکات مغزی ۳ فاز دارد، گفت: در فاز اول این پروژه، تیم مهندسان دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، نسبت به ساخت الکترودها که تحریکات مغزی را ایجاد میکنند، اقدام کردند. در حال حاضر این الکترودها که در جراحیهای مغزی مورد استفاده قرار میگیرد در حیوانات کوچکی همچون موش و حیوانات بزرگی مانند میمون آزمایش شده است.
وی با بیان اینکه این پروژه از دو سال پیش آغاز شده و فاز سوم آن آزمایش روی انسان است، گفت: در سال گذشته آزمایش روی موش با موفقیت انجام شد؛ از ابتدای امسال آزمایش روی میمون را آغاز کردیم و اگر این آزمایش هم با موفقیت انجام شود به نتیجه میرسیم که روی انسان پاسخ میدهد.
وی گفت: این الکترودی که روی میمون آزمایش میشود مشابه الکترودی است که در انسان استفاده میشود.
مشاور دبیر ستاد توسعه علوم شناختی معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه هماکنون در دنیا، تحریکات مغزی به دو شکل سطحی و عمقی انجام میشود، عنوان کرد: تحریکات عمقی مغز بسیار پیچیده بوده و با توجه به اینکه هزینه ساخت و کاشت الکترودها در مغز بسیار زیاد است، اجرای آن برای بیماران در ایران امکانپذیر نبود؛ از سوی دیگر این الکترودها وارداتی هستند.
به گفته وی، اگر این پروژه تحقیقاتی به نتیجه برسد با اجرای آن میتوانیم از واردات الکترودی که در حال حاضر از کشورهای خارجی به کشور میآید، جلوگیری کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی و علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: امیدواریم کاربرد این مطالعات را در بسیاری از بیماریهای علوم اعصاب و اختلالات مغزی و تکاملی شاهد باشیم.