جدیدترین گزارش کمیسیون اتحادیه اروپا درباره تاثیر بحران مالی در کشورهای جنوب اتحادیه اروپا نشان میدهد که یونان در میان کشورهای اروپایی رکورددار فقر بوده و میزان بیکاری در این کشور در سال 2008 میلادی 7/3 درصد و در سال 2013، 5/18 و در سال 2014 میلادی 27 درصد بوده است. میزان بیکاری در کشورهای اسپانیا، ایتالیا و پرتغال نیز بهشدت افزایش یافته ولی نسبت به یونان از وضع بهتری در این باره برخوردارند. فقر در کشورهای جنوب اروپا افزایش چشمگیری داشته است. در این میان یونان با افزایش میزان فقر از هشت درصد به 35 درصد رو به رو بوده و بیش از 30 درصد شهروندان این کشور فقیر هستند یا زیر خط فقر قرار گرفتهاند.
طبق نظرسنجی موسسه بینالمللی مطالعات خانوادهها در اسپانیا، 60 درصد خانوادهها در این کشور بر این باورند که کیفیت زندگی آنها در یکسال اخیر کاهش یافته و 50 درصد هم اعتقاد دارند وضع اقتصادی خانواده آنها در یک سال آینده تغییری نخواهد کرد. بحران اقتصادی بهطور عمده به نسل کمتر از 45 سال آسیب رسانده است زیرا این گروه از افراد، یا شغل خود را از دست دادهاند یا در شغل دیگری مشغول به کار شده اند که کمتر از سطح دانش آنها بوده و در نتیجه حقوق کمتری دریافت میکنند. انتشار آمار اشتغالزایی در ماه دسامبر 2014 نشان میدهد که این سال توانسته به دوره شش ساله از دست دادن فرصتهای شغلی، پایان دهد. در شش سال قبل از آن، مجموعا سه میلیون فرصت شغلی در اسپانیا از بین رفته است.
ایتالیا نیز در میان کشورهای جنوب اروپا با بحران اقتصادی روبهرو است. بنابر اعلام بانک مرکزی ایتالیا، بدهیهای دولتی این کشور در پایان ماه نوامبر 2014 با دو میلیارد و 600 میلیون یورو افزایش نسبت به ماه اکتبر، به دو تریلیارد و 160 میلیارد یورو رسیده است. ایتالیا در میان کشورهای اتحادیه اروپا از بالاترین رابطه میان بدهیهای دولتی و تولید ناخالص ملی برخوردار است.
موسسه آمار اروپا «یوروستات» اعلام کرده است بدهیهای دولتی ایتالیا در نیمه دوم سال 2014 معادل 133.8 درصد تولید ناخالص ملی این کشور بود که در میان کشورهای اروپایی بالاترین محسوب میشود. ایتالیا که یکی از پنج ستون اصلی اقتصاد اتحادیه اروپا محسوب میشود، همچنان درگیر بدهیهای سنگین عمومی و بهره ناشی از آن بوده و در بهبود وضعیت اقتصادی ناتوان است.
در تعدادی از کشورهای جنوب اروپا طی سالهای گذشته سیاست ریاضت اقتصادی به درخواست بانک مرکزی اتحادیه اروپا، بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول (تروئیکا) نهتنها این کشورها را از بحران مالی نجات نداده بلکه موجب افزایش فقر، ناامنی، بیخانمانی و خشونت درونخانوادگی شده است. ریشه اصلی این مشکلات نیز بیکاری در منطقه اروپاست.
آمارهای جدید در حوزه یورو نشان میدهد بیکاری در اروپا سیر صعودی دارد. بیش از 24 میلیون نفر در کشورهای عضو اتحادیه اروپا بیکار هستند. تورم نیز مشکل جدی دیگر در منطقه یورو است. بسیاری از کارشناسان معتقدند پول واحد اروپایی به علت مشکلات عظیم اقتصادی در یونان، اسپانیا، فرانسه و ایتالیا محکوم به شکست است. مقامات اروپایی تاکید دارند برای رهایی از این مشکل باید طرحهایی اجرا شود که به ایجاد فرصتهای جدید شغلی منجر شود.
* کارشناس مسائل اروپا