یک فعال حوزه کار گفت: رویه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ایجاد مشاغل خرد و متوسط را مثبت میدانم زیرا حتی اگر عمر این بنگاهها اندک باشد شاغلان این بخش در صورت از بین رفتن شغل باز هم برای حضور مجدد در بازار آمادگی دارند. حمید حاج اسماعیلی در گفتوگو با ایرنا افزود: برای ایجاد اشتغال باید دیدگاه همهجانبه داشته باشیم زیرا نگاه تک بعدی انحراف از تخصیص اعتبارات برای ایجاد مشاغل است. وی معتقد است: با اینکه مسئولیت خاصی را برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی جهت توسعه اشتغال قائل هستم اما اشتغال موضوعی فرابخشی است و تنها به یک سازمان یا وزارتخانه مربوط نمیشود. وی گفت: هنوز برنامههای دولت تدبیر و امید در ایجاد اشتغال پر واضح نیست و تنها وزیر کار بر ایجاد اشتغال بزرگ در بنگاههای کوچک تاکید کردهاند. با توجه به اینکه اشتغال خرد در دولتهای گذشته سیاستی شکست خورده بود، اصل طرح زیر سوال نمیرود.
حاج اسماعیلی ادامه داد: اشتغال خرد میتواند ظرفیتهای کوچک اما گستردهای را در کشور ایجاد کند، ساختارها باید بهگونهای ساماندهی شوند تا مشاغل خرد بتوانند در چنین بسترهایی دوام بیاورند. وی با اشاره به اینکه توزیع پول به تنهایی نمیتواند اشتغال ایجاد کند، اظهار داشت: در دولتهای گذشته که 3 تا 5 میلیون تومان وام اشتغال میدادند این منابع بهطور عام به بخش دلالی سوق مییافت. به گفته حاج اسماعیلی، منابع مالی به همراه برنامه، کار کارشناسی و هدفگذاری میتواند صنایع بزرگ را در کشور تغذیه کند.
این کارشناس بازار کار گفت: مشاغل در صنعت و کشاورزی پایدارتر از سایر بخشهاست، مشاغل در بخش کشاورزی هرچند که فصلی است اما باز هم میتواند ادامه یابد، تردیدی نیست نیازمند سرمایهگذاری در بخشهای صنعت و کشاورزی هستیم. وی معتقد است: بخش خدمات با رفاه مردم توسعه مییابد بهطوری که هرچه سطح رفاه بیشتر شود نیاز مردم به دریافت خدمات بیشتر خواهد شد. خدمات درمانی، آموزشی، تغذیهای، بانکی مردم هر روز به دنبال رفاه بیشتر تغییر میکند که بخش خدمات در راستای این موضوع میتواند خود را هماهنگ کند. حاج اسماعیلی یادآور شد: یکی از اتفاقات خوبی که در دولت یازدهم رخ داده کاهش رویههای دلالی است، درصورتی که دولت درخصوص توسعه اشتغال با برنامه عمل کند میتواند از همه ظرفیتهای موجود در جامعه بهرهمند شود.
وی معتقد است: ظرفیتهای اشتغال در استانها توسط استانداران باید شناسایی شوند زیرا در برخی از مناطق فرصت برای راهاندازی اشتغال خرد فراهم است که باید شناسایی و سرمایهگذاری شود. وی درخصوص تخصیص منابع از بانکها گفت: با وجود آنکه یکهزار میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال باید طی یکسال تخصیص یابد اما هنوز بانکهای کشور برای پرداخت تسهیلات مجاب نشدهاند، ضمن آنکه هماکنون دولت به بسیاری از بنگاههای اقتصادی بدهکار است. وی با اشاره به توسعه بخش تعاون گفت: میتوان با استفاده از ظرفیتهای تعاونیها مشاغل خرد را در جامعه گسترش داد. حمایت از تعاونیها میتواند سرمایههای خرد را فعال کند و کارآفرینان و فارغالتحصیلان دانشگاهی را به کار گرفت.