نایب رئیس اتاق تهران جمعه جاری، 25 دی ماه را روز آغاز اجرای برجام اعلام کرد؛ روزی که تمامی تحریمها لغو می شود و به پیشنهاد رئیس کمیسیون صنعت این اتاق باید جشن گرفته شود. رئیس اتاق تهران دهمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران را با یادی از بهترین نشستهای این اتاق با وزرای دولت آغاز کرد. مسعود خوانساری عبور 500 کامیون از مرز آذربایجان به روسیه را از بهترین اتفاقات هفته گذشته دانست. رئیس اتاق تهران گفت: موافقتنامههای قرنطینه دامی و محصولات لبنی نیز آماده شده و احتمال میرود نخستین محموله لبنی و دامی تا پایان ماه ژانویه به روسیه صادر شود.
این مقام ارشد اتاق تهران مراتب اعتراض اعضای هیات نمایندگان را در حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در ایران اعلام کرد و گفت: این ماجراجوییها در تضاد با امنیت ملی و توسعه اقتصادی است. رئیس اتاق تهران از این التهابات ابراز نگرانی کرد و گفت: از آنجا که بخشی از سرمایهگذاران در سالهای اخیر از کشورهای حاشیه خلیجفارس بودهاند، بیم این میرود که این اتفاقات روند سرمایهگذاری در ایران را دچار خدشه کند. سیستم بانکی دیگر موضوع مطرح شده توسط رئیس اتاق تهران بود.
او گفت: سیستم بانکی در سالهای اخیر، سرکوب مالی و بیانضباطیهای بسیاری را تجربه کرده است. بهطوری که 60 درصد داراییهای نظام بانکی دچار انجماد شده است، ضمن آنکه سهم مطالبات مشکوکالوصول حدود 64 درصد مطالبات غیرجاری بوده است و نسبت تسهیلات غیرجاری به سرمایه در بانکها به رقمی خطرناک رسیده است.
نایب رئیس اتاق تهران و رئیس ستاد پساتحریم این اتاق در این نشست به تشریح اقدامات انجام شده در این ستاد و معرفی برنامههای آن پرداخت. مهدی جهانگیری با اشاره به دوره تازهای که با اجرایی شدن برجام آغاز خواهد شد، به ورود هیاتهای تجاری اشاره کرد و گفت: 3763 سرمایهگذار خارجی در قالب 145 هیات اقتصادی از حدود 50 کشور جهان به ایران آمدند و دغدغه ما این است که فرصتسوزیهای گذشته تکرار نشود. به گفته وی، اتاق تلاش میکند که موانع برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی را بررسی کرده و در این راه با ارائه این مشکلات به مجلس و دولت بتواند آنها را رفع کند.
رئیس ستاد پساتحریم در معرفی و وظایف کمیتههای این ستاد توضیح داد: پنج کمیته تخصصی در ستاد اقتصادی پساتحریم دستورالعملهای خود را تدوین و فعالیتهای خود را همزمان با تشکیل ستاد، آغاز کردهاند. به گفته وی، کمیتهای برای بررسی موانع سرمایهگذاری خارجی در ایران به ریاست بهروز علیشیری تشکیل شده است. کمیتهای در حوزه بینالملل به فضای رقابتپذیری و دیپلماسی اقتصادی خواهد پرداخت که به دست حمیدرضا آصفی، سخنگوی سابق وزارت امور خارجه سپرده شده است. این کمیته نیز طبق اهداف و برنامهریزیهای خود در مسیر بهبود ورود سرمایهگذاران خارجی به اقتصاد ایران گام برمیدارد. کمیتههای آموزش، اطلاعرسانی و کمیته رتبهبندی شرکتها و فعالان اقتصادی از دیگر کمیتههای تشکیل شده در ستاد پساتحریم است. رئیس کمیته پساتحریم همچنین از تشکیل مرکز مشاوره و خدمات سرمایهگذاری به ریاست فریال مستوفی در اتاق تهران خبر داد، نایب رئیس اتاق تهران تسهیل ورود سرمایهگذاران خارجی را مهمترین مسئولیت این مرکز عنوان کرد.
در دهمین نشست اتاق تهران علی شمس اردکانی در زمینه آمادگی برای جذب سرمایه خارجی حرفهای تند و تیزی داشت. رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران گفت: این پیشنیازها که برای سرمایهگذاری گفته شد، مثل مقدمه واجب برای یک کار واجب است، اما این به شرطی است که طرف به کار واجب اعتقاد داشته باشد. به گفته اردکانی، طهارت و وضو گرفتن برای کسی که به نماز اعتقاد ندارد، بیفایده است.
عضو اتاق تهران اقتصاد کشور را مبتلا به ویروس دولتی و خصولتی عنوان کرد و گفت: این مقدمهها که گفته شد، مقدمه ضایع است نه مقدمه لازم برای کار لازم. او از همتایانش خواست مبارزه با این ویروس را بهطور جدی در برنامهها قرار دهند. شمس اردکانی از اتاقیها گلایه هم داشت. این عضو اتاق تهران به کمیسیون ماده 76 اشاره کرد و گفت: ریاست مجلس گفته بود اگر اتاق رسماً نامه بنویسد از اختیاراتش برای لغو برخی آیین نامه ها استفاده خواهد کرد، چرا ما این کار را نمیکنیم.
رئیس کمیسیون انرژی صحبتهایش را با تندترین نظراتش در مورد زمینههای جذب سرمایهگذاری ادامه داد. او گفت: برخی بخشهای عمده برای سرمایهگذاری جذاب است در حالی که حوزه انرژی و مخابرات و شبیه این دو، ویروسهای بزرگی دارند لذا سرمایهگذاران خارجی که علاقهمندند پس میزنند. این عضو اتاق تهران خطاب به دولت گفت: مدتی که ما برای قراردادها IPC یکشتی میگرفتیم، آیا نقش اتاق را جدی گرفتند؟ آقای وزیر خودشان گفتند که میخواستیم ببینیم بخشخصوصی خودش را چطورآماده میکند.
شمس اردکانی صحبتش را به حوزه قضا کشاند و ادامه داد: شفافیت قضا و تصمیمگیری درقضا در رفع اختلافات مهم است. درحالیکه دستگاه قضا ما کلاً آمادگی برای رفع اختلافات بین بنگاههای داخلی و خارجی را ندارد و از اتاق برمیآید که داوری بینالمللی را فعال کند. عضو اتاق تهران گفت: ما در بخش بیزینس خیلی از کسانی که سفارتخانه را آتش میزنند دور نیستیم.
به گزارش «فرصت امروز»، تشکیل این کمیتهها در جلسه دهم اتاق تهران مورد بررسی قرار گرفت. نمایندگان دولت و بخشخصوصی برای هر چه تخصصیتر کردن این کمیتهها نظراتی دادند که قرار شد مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در خصوص پیشنهاد پورقاضی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق تهران مبنی بر گرامیداشت نخستین روز اجرایی شدن برجام به دلیل اهمیتش و برای دلگرمی بخشخصوصی، رئیس اتاق قول بررسی آن را داد.