نخستین روز معاملاتی پس از تعطیلات بلندمدت نوروزی برای اهالی بازار با رنگ دلنواز سبز همراه بود. در نخستین لحظات پس از پیشگشایش بازار، به دلیل حجم بالای دستورات، نهتنها کدهای آنلاین که سیستمهای خریدوفروش کارگزاریها نیز با مشکل مواجه شدند. حجم دستورهای ارسالی به نحوی زیاد بود که بهصورت عمومی، سیستمهای پم کارگزاریها تا ساعت 8:50 و کدهای آنلاین تا ساعت 9:10 پاسخی به معاملهگران نمیدادند. با برطرف شدن تدریجی این مشکل، موجی از تعجب بازار را فراگرفت. صفوف خرید هر لحظه سنگینتر میشدند.
این روند تا جایی ادامه پیدا کرد که معاملهگرانی که قصد خرید داشتند، بازار را برای یافتن سهمی با صف خرید کم شخم میزدند. بانک صادرات با صف خریدی بیش از 1.4 میلیارد سهمی، رکورددار بلندترین صف خرید محسوب میشد. سایر نمادهای پیشروی دیگر نیز از این قاعده مستثنا نبودند و صفوف خرید سنگینی را در مقابل نام خود میدیدند. با شروع معاملات شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران با گپی بیش از 200 واحد گشوده شد و در ادامه رشدی کمسابقه را پیش گرفت. 2099 واحد رشد، دستاورد چشمگیر نخستین روز از سومین هفته فروردینماه بود.
با این رشد بیش از 3درصدی شاخص کل که در سالهای اخیر کمسابقه تلقی میشود، شاخص کل کانال 65 و 66هزار را در هم شکست و با توقف در رقم 67,827واحد، خود را در آستانه ورود به کانال 68000 واحد دید. فرابورس ایران نیز در روز گذشته بیکار نماند و شاخص خود را بیش از 6درصد بهبود بخشید. رشد 45.5 واحدی شاخص فرابورس، این شاخص را به رقم 766.30 واحد رسانید. برخلاف گذشته بیش از یک ساله بازار، ارزش کم معاملات در روز گذشته، از محل کمبود تقاضا نبود؛ دلیل فراتر نرفتن ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران از رقم 128.5 میلیارد ریال، چیزی بهجز عدم عرضه سهم نبود.
در روز گذشته، بیشترین تاثیر بر شاخص کل از محل نماد «فارس» اعمال شد و پس از آن «همراه» و «اخابر» در رتبههای بعدی حضور داشتند. گروههایی که بیشترین توجه را به خود جلب کردند به ترتیب، «بانکها و موسسات اعتباری»، «خودرو و ساخت قطعات» و پس از آن «حملونقل» به شمار میرفتند، این مهم بدین معنا نیست که سایر گروهها از اقبال کمتری برخوردار بودند. بهجز گروه «سیمان، آهک و گچ» که چند سهم منفی داشت، بهصورت عمومی در سایر گروهها تعداد نمادهای منفی بین صفر و یک در تغییر بود. در این بین بعضی از نمادهایی که در صف فروش به سر میبردند نیز با استقبال مقطعی همراه بودند که پس از گذشت مدتزمان کمی به قیمت نخست خود بازگشتند.
ازجمله این نمادها میتوان به «فجر» و «شپمچا» اشاره کرد که توسط سودجویان و فرصتطلبان دستخوش نوسان شدید قیمتی قرار گرفتند. هیجان خرید رکن اساسی جلسه معاملاتی گذشته محسوب میشد که این هیجان را میتوان در روزهای آتی نیز انتظار داشت. در جلسه معاملاتی پیشرو نیز هیجان خرید حرف اول و آخر را در بازار سرمایه خواهد زد و باید دید میزان عرضهها در این روز به چه اندازه خواهد بود.
آنچه مسلم است این است که با در نظر گرفتن شرایط حاکم نمیتوان انتظار داشت تقاضای موجود در بازار به شکل چشمگیری کاهش یابد و عرضه قابلتوجهی نیز برای این جلسه معاملاتی پیشبینی نمیشود. قیمتها در بسیاری از نمادها استعداد رشد را دارند و در بازه زمانی کنونی میتوان انتظار داشت بازار از این موقعیت کمال استفاده را برده و مسیر صعودی را با قدرت ادامه دهد.
* تحلیلگر بازار سرمایه