نزول شدید شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران تنها دستاورد معاملات روز گذشته بازار سرمایه بود. در این جلسه معاملاتی، شاخص کل این بازار با 451.51 گام بلند دیگری به سمت حمایت مهم خود در 62313 واحد برداشت. این کاهش ارتفاع 0.72 واحدی شاخص کل با نزولی تقریبا یکنواخت در روز گذشته حاصل شد. با آغاز معاملات، عرضه قدرت بسیار زیادی از خود نشان داد و شاخص کل را به راحتی در جهت نزولی قرار داد. با گذشت یک ساعت از معاملات از شدت معاملات کاسته شد و بدین ترتیب سرعت نزول شاخص نیز نسبت به یک ساعت نخست بازار کاهش یافت.
در ساعت نهایی معاملات شاهد سرعت گرفتن مجدد نزول شاخص کل بودیم و بدین ترتیب در پایان این جلسه شاخص کل به رقم 62536.5 واحد رسید. ارزش معاملات این جلسه بازار با کاهشی بیش از 10درصد نسبت به روز پیشین خود در رقم 60.8میلیارد تومان به ثبت رسید. تعداد کل معاملات این جلسه نیز با کاهشی 25درصدی در مقایسه با روز پیشین خود در رقم 29287 گزارش شد. بدین ترتیب ارزش میانگین هر معامله در این جلسه در رقم 2.1 واحد به ثبت رسید. بازار فرابورس ایران نیز در این جلسه شاهد کاهش شاخص کل خود بود. در این جلسه، شاخص کل این بازار با 7.4 واحد نزول به رقم 688.8 واحد رسید و به حمایت خود رسید.
در جلسه معاملاتی گذشته نه تنها هیچکدام از گروهها تاثیر مثبتی در شاخص کل اعمال نکردند، بلکه در طرف مقابل برای اعمال بیشترین تاثیر منفی در شاخص کل با یکدیگر در رقابت بودند. در پایان این جلسه گروه «فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای» با 98.67 واحد تاثیر منفی در شاخص کل در جایگاه نخست ایستاد. پس از این گروه، صنایع «بانکها و موسسات اعتباری»، «محصولات شیمیایی» و «خودرو و ساخت قطعات» به ترتیب با 889.87، 64.99 و 53.94 واحد تاثیر منفی در جایگاههای دوم تا چهارم ایستادند. همچنین در این جلسه دو نماد «شبندر» و «پارسان» توانستند در مجموع 26درصد از نزول شاخص کل را به خود اختصاص دهند.
نکته بسیار پر اهمیت در مورد شرایط حاضر بازار سرمایه وضعیت نفت در بازارهای جهانی است که باری دیگر پتانسیل قرار گرفتن در روند نزولی را به دست آورده است؛ این مهم میتواند باری دیگر سایهای سیاه بر سر بازار سرمایه کشور بیفکند. در جلسه گذشته، کدهای حقیقی حدود 5درصد از کل فروش را به عهده داشتند و در طرف مقابل بیش از 35درصد از کل خریدها را انجام دادند. این مهم تنها دلیلی است که میتواند در جلسه معاملاتی پیش رو، رنگ سبز را به بازار بازگرداند.
برای جلسه معاملاتی پیش رو محتملترین سناریو آغاز معاملات با قدرتنمایی عرضه به نظر میرسد. پس از گذشت یک ساعت نخست معاملات، انتظار میرود از شدت عرضه کاسته شود و سرعت معاملات کاهش یابد. در یک سوم نهایی بازار انتظار میرود عرضه باری دیگر قدرت بگیرد و این بار با تقاضایی موجه مواجه شود. در پایان این جلسه شاخص کل میتواند در مسیری صعودی قرار گیرد، اما این مهم به روند قدرتگیری تقاضا در بازار بستگی دارد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه