کمتر از دو دهه است که اصطلاح «چابکسازی» برای مدیریت سازمانها و شرکتها در دنیا مطرح شده است، این مفهوم که ابتدا توسط عدهای از متدولوژیستهای صاحب سبک در حوزه نرمافزار مطرح شد بنا داشت به سازمانها کمک کند تا در برابر تغییرات بیرونی بهترین عملکرد را از خود نشان داده و در مواجهه با تغییرات بیرونی، دچار بحران نشوند. این مفهوم در بازار کسبوکاری ایرانی از سال 91 نخستین بار توسط موسسه اسکرام ایران با برگزاری دوره رسمی اسکرام مطرح شد و بعد از آن دورههای مشابه بسیاری در خصوص چابکسازی برگزار شد.
اما در آینده نزدیک کارگاهی با عنوان «مدیریت تیمهای چابک در سازمانهای بزرگ» توسط مرکز نوآفرینی فردا و موسسه اسکرام ایران در محل پارک علم و فناوری پردیس برگزار خواهد شد. علی حاجیزاده مقدم، مدیر مرکز نوآفرینی فردا که از مراکز دانش بنیان ِ مستقر در پارک علم و فناوری پردیس است، در این خصوص به خبرنگار فناوری «فرصتامروز» میگوید: این دوره که بهصورت کارگاهی طی سه روز از 5 تا 7خرداد سال جاری برگزار میشود سعی دارد روش DADرا که یکی از روشهای جدید چابکسازی است مطرح کند.
حاجیزاده مقدم تصریح میکند: امروزه عدم قطعیت در محیط کسبوکار از جمله در بخشهایی چون نیازمندیها، تکنولوژی و شرایط بیرونی مشتریان از مهمترین دلایل شکست پروژهها به شمار میآید بهگونهای که امکان برنامهریزی و کنترل پروژه به روشهای کلاسیک و مدیریت تیم و سازماندهی به روشهای قدیمی دیگر پاسخگوی سازمانها نیست. از این رو بحث روشهای چابک به وجود آمده که کوششی برای پاسخ به موضوع عدم قطعیت و تغییرات سریع در سازمان است.
مدیر این مرکز در ادامه میگوید: در این روشها تلاش میکنیم به مدیران آموزش دهیم و پاسخ به تغییرات بیرونی برای سازمان در اولویت است.
وی تصریح میکند: دیر یا زود همه سازمانها با چالش عدم قطعیت شرایط بیرونی مانند تغییرات بازار، تغییر نیاز مشتری و تغییر تکنولوژی مواجه خواهند شد اما در حال حاضر کسبوکارهایی که بیشترین درگیری را با تکنولوژی و فناوری دارند میتوانند بیشترین استفاده را از روشهای چابکسازی ببرند، پروژههای هایتک و نرمافزاری از مهمترین بخشهایی هستند که بیشترین عدم قطعیت را در بازار خود لمس میکنند.
وی در خصوص روش چابکسازی DAD که در این دوره آموزش داده میشود، میگوید: اسکرام که تا پیش از این متداولترین و پرکاربردترین روش چابکسازی بود حالت عمومی دارد و با معماریهای فنی مختلف سازگار است و بیش از هر چیزی روی تیم تمرکز میکند اما DAD(Disciplined Agile Delivery) یا تحویل منظم چابک از معروفترین و به روزترین روشهای سازماندهی و مدیریت چابک است که بر کل سازمان تمرکز دارد و تاکیدش تحویل منظم راهکار (Solution) است و بیشتر به بحثهای سازمانی میپردازد بهگونهای که علاوه بر مطرح کردن بحثهای پایهای چابک سازی، تمرکز بر این است که در سازمان از دید مدیریت ارشد چگونه تیمهای مختلف را سازماندهی کنیم.
البته بسیاری از شرکتها و سازمانها چابکسازی خود را با اسکرام شروع کردهاند، چرا که این چارچوب، استراتژی خوبی برای شروع کار و آغاز این تغییر در سطح تیمها معرفی کرده است. اما با پیش رفتن اجرای این چارچوب، نیازهایی فراتر از تیم و در سطح ارتباط بین تیمهای مختلف و کل سازمان پدیدار میشود؛ نیازهایی که اسکرام پاسخی به آنها نمیدهد. روش DAD یک روش ترکیبی است که از بهترین تجربیات روشهای قبلی مانند اسکرام، کانبان، XP، AUP و. . . استفاده میکند تا چارچوبی ساده اما کارآمد برای سازمانهای بزرگی که میخواهند چابک عمل کنند فراهم سازد.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که این دوره برای چه کسانی بیشترین فایده را خواهد داشت، میگوید: شرکتهای حاضر در پارک علم و فناوری پردیس به دلیل حضور در این فضا و فعالیتهای دانش محور با ما هم افزایی خوبی دارند و اینگونه کارایی مناسبی برای آنها خواهد داشت اما در مجموع مدیران ارشد حوزه فناوری اطلاعات که میخواهند درک جامعی از فرآیند چابک در سازمان خود داشته باشند به علاوه مدیران تیم یا پروژه در سازمانهای بزرگ که قصد گسترش فرآیند چابک در کل سازمان را دارند و اعضای تیمهای چابک که تجربه اجرای روشهایی چون اسکرام را دارند و با مسائل ارتباط با سایر بخشهای سازمان روبهرو هستند میتوانند بهترین استفاده را از این کارگاه ببرند.
ارتباط با نویسنده: shokoofehmirzaee@yahoo.com