هفته دوم خردادماه را میتوان بهعنوان یکی از کم تنشترین هفتههای کاری سالجاری معرفی کرد. شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران در پایان این هفته، جابهجایی اندکی را نسبت به ابتدای هفته به ثبت رساند و این امر با کرنشهای کم شاخص کل طی جلسات معاملاتی این هفته اتفاق افتاد. در روز گشایش بازار، شاخص کل رقم 63400 واحد را برای خود اختیار کرده بود. با شروع معاملات، رفتهرفته به این رقم اضافه شد اما تنها پس از یک ساعت و نیم، این روند جای خود را به روند نزولی داد.
در پایان این جلسه معاملاتی، شاخص کل در رقم 63419 واحد قرار گرفت. با شروع جلسه معاملاتی روز یکشنبه، بازار در ادامه همان روند نزولی قرار گرفته و تا پایان این جلسه در حدود 190 واحد از ارتفاع خود را از دست داد. این شاخص در سومین روز معاملاتی هفته گذشته به نوسانهای جزئی پرداخت و در روز پایانی جهت صعود را برای خود انتخاب کرد. بدین ترتیب، شاخص کل در این هفته با کسر 110 واحد به کار خود پایان داد. در این هفته، بازار فرابورس ایران نیز از این قاعده مستثنا نبود و شاخص این بازار رفتاری نسبتا مشابه با رفتار شاخص بورس از خود به نمایش گذاشته و در پایان هفته کاهش ارتفاع چهار واحدی را برای خود به ثبت رساند.
اگر دی ماه سال 92 را بهعنوان آغاز نزول بلندمدت بازار مفروض داریم و کانال انحراف از معیاری برای این نزول تعریف کنیم، در مییابیم که در برهه زمانی کنونی شاخص کل در زیر خط میانی این کانال قرار دارد. به عبارت دیگر، اگر تمام رفتار شاخص کل بازار بورس اوراق بهادار تهران را در این نزول مورد بررسی قرار دهیم، رقم کنونی شاخص را میتوانیم بهعنوان عدد میانهای از تمام کنشها و واکنشهای این بازار در بازه زمانی نزولی معرفی کنیم. این بررسی ساده، اهمیت برهه زمانی که در آن قرار داریم را به وضوح به نمایش در میآورد. اهمیت رفتار بازار در ماه کنونی بر هیچکدام از معاملهگران بازار پوشیده نیست، چراکه بار دیگر در آستانه رسیدن به ضربالاجلی دیگر از مذاکرات هستهای ایران و 1+5 قرار داریم اما آنچه موضوع را مهم و اساسی جلوه میدهد چیزی بهجز دریافتن اینکه «اکنون زمان سرمایهگذاری هست یا خیر؟» نیست. اگر بخواهیم برای بازار تغییر روند بلندمدتی را مطرح کنیم، نمیتوانیم این موضوع را از مذاکرات کشورمان و قدرتهای جهانی جدا محسوب کنیم.
به بیانی دیگر، تغییر روند بازار سرمایه در گرو به نتیجه رسیدن مذاکرات قرار دارد. لذا اگر قرار باشد اتفاقی خوشایند در تیرماه رخ دهد، بازار سرمایه باید در سههفته پیشرو رفتاری که این موضوع را تایید کند از خود به نمایش در آورد. یکی از سناریوهایی که رفتار مطلوب محسوب میشود به ما میگوید که در آینده سه هفتهای بازار روند صعودی هیجانی و کوتاهمدت، نزول شدید و بلندمدتتر از صعود و شوک معاملات را باید در پیشرو داشته باشیم.
بدین ترتیب و با در نظر گرفتن وقایع اخیر بازار، میتوانیم برای هفته پیشرو عمومیتی سبز رنگ را پیشبینی کنیم. در محتملترین سناریویی که برای هفته جاری بازار وجود دارد، سه روز ابتدایی هفته را روندی افزایشی در مسیر صعودی قرار خواهند داشت و روز سه شنبه میتوانیم شاهد تبدیل شدن این روند صعودی به روندی نزولی باشیم. در روز پایانی هفته نیز میتوان انتظار داشت شاخص کل با سرعتی زیاد، مقدار فراوانی از صعود هفته را اصلاح کند. بدین ترتیب، محتملترین سناریو برای روز جاری صعود شاخص کل با دمیده شدن رنگ سبز در سطح بازار است، لذا برای جلسه معاملاتی پیشرو انتظار میرود بازار با تقاضای نسبی گشوده شود، در میانههای بازار از شدت تقاضا و رشد شاخص کل کاسته شده و در یکسوم نهایی بازار بار دیگر شاهد افزایش تقاضا و رشد شاخص کل باشیم.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه