کاهش بیسابقه قیمت جهانی مس در شش سال گذشته و رسیدن بهای این محصول به محدوده 5400 دلار به ازای هر تن که حتی توقف معاملات این محصول در بازار شانگهای را نیز برای مدتی در پی داشت، موجب شده سهامداران شرکت اصلی تولیدکننده مس کشور در بورس، یعنی ملی صنایع مس ایران (فملی) علاوه بر افت شدید قیمت سهمشان در مدت اخیر که همگام با افت کلی بازار بوده است، باز هم با صف فروش سنگین در این نماد مواجه باشند و حتی قادر به فروش سهم خود با ضرر و زیان نیز نباشند. حجم عرضه سهام به اندازهای بالاست که بهنظر نمیرسد حتی با گره منفی 12درصدی نیز سهم به اصطلاح روان شده و صف فروش آن از بین برود.
ملی مس پیشبینی سال مالی منتهی به 29/12/93 را در پیشبینی قبلی و با سرمایه 400/43 میلیارد ریال مبلغ 367 ریال و در پیشبینی فعلی براساس عملکرد 9ماهه با کاهش 9 درصدی مبلغ 332 ریال اعلام کرده است. شرکت در دوره 9 ماهه خود توانسته به ازای هر سهم 258 ریال سود کنار بگذارد و 78 درصد از پیشبینیهایش را پوشش دهد . اما مسئلهای که باعث تشکیل صف فروش در روزهای اخیر شده این است که شرکت اعلام کرده پیشبینی سه ماهه زمستان با نرخ هر تن کاتد 6100 دلار و نرخ تسعیر هر دلار 33000 ریال محاسبه شده است. در حالی که همانگونه که از نظر گذشت قیمت جهانی مس فعلا در کانال 5400 واحدی به سر میبرد و اگر این روند ادامه داشته باشد تعدیل منفی دوباره ملی مس برای سال جاری حتمی خواهد بود. از این مهمتر نیز پیشبینی سال مالی آتی این شرکت است که باید تا آخر بهمن ماه به بازار اعلام شود و تحلیلگران تعدیل منفی سنگینی را برای شرکت با توجه به قیمتهای فعلی جهانی مس تخمین میزنند.
گمانه زنیها در مورد قیمتهای جهانی نیز نشان میدهند تقاضای مواد خام به اندازهای نیست که مازاد عرضه بازار این کالاها را از بین ببرد و فروش گسترده مس در بازارهای جهانی نیز ادامهدار است. بانک جهانی که قبلا رشد اقتصادی جهان در سال 2015 را 3.4 درصد پیشبینی کرده بود، در گزارش جدید خود آن را به سه درصد تغییر داد، بنابراین پیشبینی میشود تقاضای مس در چین که بزرگترین مصرفکننده این فلز در جهان است، در سال میلادی جدید باز هم کاهش یابد ولی عرضه جهانی مس همانگونه که از نظر گذشت، افزایش خواهد یافت. طی هفتههای گذشته قیمت مس در چین بهعنوان بزرگترین کشور مصرفکننده این فلز با ارزش، به دنبال نشانههایی از کاهش تقاضای فیزیکی و احتمال تقلب در مخابره ذخیره انبار فلزات در بندر کیندائو در شرق این کشور و پنگلای، دچار افت قیمت شد.
به عقیده عدهای از تحلیلگران مس، واردات و حملونقل بینالمللی به درون کشور چین، ممکن است به دلیل محدود شدن خرید توسط معاملهگرانی که از این کالا بهعنوان وثیقه برای دریافت وامهای خود استفاده میکنند، کاهش یابد. در سالهای قبل و پیش از اعمال محدودیتهای پولی فعلی توسط دولت چین، بازار مس در سایه بانکداری رشد فوقالعادهای داشت، زیرا مس بهعنوان وثیقه پذیرفته میشد، بنابراین افزایش قیمت مس خود یکسود مطلوب را به همراه داشته و از سویی اخذ وام به سادگی انجام میشد. ولی نزدیک به یکسال و نیم است که دیگر بانکهای چینی مس و آلومینیوم را بهعنوان وثیقه نمیپذیرند.
جالب توجه است که پیش از این، کارنی، رییس پیشین بانک مرکزی انگلیس، سایه بانکداری در بازارهای در حال ظهور را بهعنوان یک محرک بالقوه برای بیثباتی در اقتصاد جهانی توصیف کرده بود. اکونومیست نیز در این زمینه میگوید که سایه بانکداری بهعنوان یک ابزار قدرتمند در حال رشد با پرداخت وامهای کلان در ازای وثیقه ذخایر انبارها بهطور فزایندهای در حال گسترش است. وامدهی بانکها و استفاده جعلی از وثیقه ذخایر برای دریافت وامهای متعدد، قیمت مس را تحت فشار قرار داده است. در این میان گزارش برخی بانکها و نمایندگیهای فعال در زمینه معاملات فلزی که منابع تامین مالی خود را از دست دادهاند، به خوبی بر این شواهد صحه میگذارد.
بههر حال چیزی که مشخص است، قیمت مس در روزهای آغازین سال جاری میلادی نیز مانند روزهای پایانی سال گذشته، همچنان روند نزولی خود را حفظ کرده و سرمایهگذاران در بازار فلزات اساسی دچار نوعی سردرگمی هستند و جو حاکم بر بازارها عموما منفی است. سال گذشته قیمت مس حدود 13 درصد کاهش یافت و این برای دومین سال بود که قیمت این فلز مهم اساسی افول را تجربه کرد. البته دفتر منابع و اقتصاد انرژی استرالیا نیز پیشبینی کرده که متوسط قیمت هر تن مس در سال آینده میلادی 6580 دلار خواهد بود. این پیشبینی در حالی که نسبت به متوسط قیمتها در سال میلادی گذشته پایینتر است ولی از قیمت فعلی 5498 دلاری این فلز بالاتر است.
* کارشناس بازار سرمایه